Nakup sadik dreves

Drevo sadimo na mesto, ki izpolnjuje vse njegove zahteve do rastišča. Drevo bo na istem mestu, dokler bo živo, to pa lahko traja več desetletij ali pa celo stoletij. Na njegovo rast vplivajo podnebje, tla in svetloba.

Veliko ljudi naredi napako, ko gre najprej v drevesnico in kupi drevo, ko pa pridejo domov in posadijo drevo, to s časoma ni lepo, temveč raste počasi, listje zgodaj odpada, deli se sušijo ali pa celo odmre. Vzrok tiči največkrat v neprimernem rastišču. Da kasneje nismo razočarani, preden obiščemo drevesnico, temeljito preučimo razmere na vrtu. Ugotovimo, kako niha temperatura preko leta, količino svetlobe in padavin, vrsto tal (ali so mokra, suha, glinena, peščena,...), kislost tal, ali obstaja nevarnost spomladanskih pozeb,... Ko vse te podatke imamo, poiščemo tiste vrste, ki jim takšne razmere ustrezajo. Podatke o zahtevah posameznih vrst dobimo v ustrezni literaturi ali pa vprašamo strokovnjake. Med drevesnimi vrstami, ki jih imamo na voljo, izberemo tisto, ki nam ustreza.

Ko izbiramo sadike, se odločajmo za mlajša drevesa. So cenejša in se zanesljiveje primejo, vendar ne naredijo takoj želenega vtisa v vrtu. Celotno sadiko dobro pregledamo, da ugotovimo ali je morda poškodovana, ima bolezen ali škodljivce. Korenine in veje morajo biti dobro razvite in enakomerno razporejene. Če sadika kaže znake poškodb ali bolezni ali pa sicer ni videti dobro, je ne izberemo.

Sadike v loncih so najprimernejše za vrste, ki ne prenašajo dobro presajanja (npr. magnolije). Pred nakupom lonec odstranimo in si ogledamo korenine. Te ne smejo biti prenatrpane. Tudi ne kupujmo takšnih sadik, ki imajo eno debelo korenino, ki po možnosti že sili skozi odcedno luknjo. Takšna drevesa se ne vrastejo dobro in obstaja nevarnost, da jih bo kasneje veter podrl. Prst se mora držati koreninske grude. Širina lonca naj bo vsaj 1/6 višine sadike.

Listavce, ki jeseni odvržejo listje, najpogosteje prodajajo z golo korenino. Sadiko izkopljejo iz zemlje in odstranijo zemljo. Koreninski sistem mora biti dobro in enakomerno razvejan z veliko majhnimi koreninami. Sadika mora biti zdrava. Sadike z golo korenino sadimo v dobi mirovanja, nikoli pa ne takrat, ko so že olistane.

S koreninsko grudo (okoli korenin je tudi zemlja, ki je obdana z mrežo ali folijo) prodajajo predvsem zimzelene listavce, listavce večjih višin in iglavce. Koreninska gruda mora biti čvrsta in ovoj nepoškodovan. To vrsto sadik sadimo v dobi mirovanja.

Visokodebelna in velika drevesa so visoka okoli 3 metre. Obrezovana so bila tako, da je deblo brez vej do višine 2 metra.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog