Sajenje grmovnic

Grmovnice potrebujejo rodovitna in dobro odcedna ilovnata tla, ki zadržujejo vlago. Zemlja v vrtu redko ustreza takšnim pogojem, zato jo moramo prilagoditi. Glede na tla lahko izbiramo med različnimi grmovnicami. Bolj so tla podobna zgornjim, večjo izbiro imamo.

Grmovnice se največkrat prodajajp v obdobju mirovanja. Pri nakupu si moramo rastlino dobro ogledati. Izberemo tiste osebke, ki so enakomerno vejnati z vejami blizu tal. Korenine morajo biti zdrave, ravno tako nadzemni del rastline. Na voljo imamo grme v posodah, z golimi koreninami in s koreninsko grudo. Grme s koreninsko grudo gojijo na prostem, jih izkopljejo in nato prodajo. Na voljo so največkrat jeseni in pomladi. Okoli koreninske grude je ovoj. Ovoj temeljito pregledamo, saj bi lahko ob morebitni poškodbi prišlo do izsušitve korenin. Na takšen način se pogosto prodajajo iglavci. Z golimi koreninami se prodajajo listopadni grmi, ki se lahko razmnožujejo. Prodajni čas za takšno obliko je od jeseni do pomladi. Prodaja v posodah se zadnje čase vedno bolj uveljavlja. Pogosto grme ves čas gojijo v posodah. Prednost takšnega načina je, da lahko rastlino posadimo neodvisno od letnega časa, dokler so temperature nad lediščem.

Najprimernejši čas za sajenje je jesen, da se grm razrase pred vročino poletja naslednjega leta. Sadimo lahko tudi v toplem vremenu pozimi, vendar, če so tla zelo mrzla, lahko pride do pomrznitve korenin. Težava pri spomladanskem sajenju je, da se grm ne ukorenini dovolj globoko pred poletno sušo. Poleti moramo izdatno zalivati, da se rastlina ne posuši.

Grmovnice imajo dolgo življenjsko dobo in jih redko presajamo. Zato moramo tla dobro pripraviti. Tla naj bodo obdelana čim širše okoli mesta saditve, saj se korenine pogosto široko razrastejo. Najprimernejši čas je pozno poleti ali zgodnja jesen, da se tla uležejo. Odstranimo ves plevel in prekopljemo na dvojno sadilno globino. V spodnji del vkopljemo organsko snov (kompost). Če ne moremo skopati na dvojno globino, v zgornji del vmešamo kompost ali drugo organsko snov.

Sadilno jamo napravimo dovolj veliko, da se ji korenine lepo prilagodijo. Pri sajenju iz posod ali s koreninsko grudo, naj bo jama dvakrat globlja od koreninske grude in trikrat toliko široka. Če so korenine gole, naj bo tako velika, da lahko korenine lepo razpremo. Grm posadimo tako globoko, kot je bil posajen v loncu ali na odprtem zemljišču. Vrečo ali mrežo, ki obdaja koreninsko grudo, odstranimo šele, ko položimo grm v jamo. Jamo zasujemo z zemljo in preden potlačimo, stresamo grm, da se zemlja lepo razporedi med korenine. Na glinenih tleh grm posadimo nekaj višje kot je bil prej in izpostavljeno grudo zasipamo z zemljo. Grm nato zalijemo in zastremo. Če sadimo ob zid, naj bo razdalja med zidom in grmom najmanj 25 cm.

Grmi opornih palic načeloma ne potrebujejo. Le če so rastline visoke ali imajo visoko deblo in stlačene korenine, naj imajo oporo vsaj leto ali dve, da se korenine dovolj razrastejo.

Sveže posajeni grmi so v nevarnosti, da se izsušijo ali pozebejo, zato jih moramo pravilno zaščititi. V večji nevarnosti so zimzeleni grmi na izpostavljenih mestih. Dobro zaščito pred izsuševanjem predstavlja zaslon iz vrečevine. Postavimo ga 30 cm stran od rastline v smeri, iz katere prihaja veter. Boljšo zaščito dobimo, če grm obdamo z zaslonom iz vseh smeri. Zastirka nad koreninami poskrbi za zaščito korenin pred pozebo in pretiranim izhlapevanjem. Preko zime redno otresamo sneg, občutljivejše vrste pa zaščitimo z leseno kletko ali žično mrežo. Spomladi odstranimo zaščito in pregledamo rastline glede bolezni in škodljivcev.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog