Tla in sajenje dreves

Sadike dreves sadimo v času mirovanja. Najbolje jeseni ali zgodaj spomladi. V toplejših krajih je primerneje saditi v jeseni, da se rastline ukoreninijo. Sadike, ki so rasle v loncih, lahko sadimo preko celega leta.

Tla pripravimo vsaj deset dni pred sajenjem. Če tla niso dobro prepustna za vodo, naredimo drenažo. Tla prekopljemo na dvojno globino in v spodnji del vkopljemo kompost.

Sadilna jama naj ima 4-kratni premer in 1,5-kratno globino koreninskega spleta. Dno in stene jame zrahljamo. Izkopano prst premešamo s kompostom in ji dodamo nekaj počasi topnega gnojila. V jamo zapičimo kol za oporo. Sadike v loncih najprej izdatno zalijemo. Odstranimo lonec (po potrebi ga razrežemo ali razbijemo). Korenine rahlo razprostremo in odstranimo poškodovane. Pazimo, da ne sadimo pregloboko ali preplitvo, saj se korenine lahko zadušijo oz. posušijo. Na jamo položimo leseno letev ali ravno palico, ki nam bo pomagala pri sajenju. Mesto na koreninskem vratu, do koder je bila sadika zakopana v drevesnici, prislonimo ob letev in pod koreninski splet nasujemo toliko zemlje, da sadika prosto stoji na želeni globini. V jamo nasujemo prst in tla okoli sadike potlačimo. Temeljito zalijemo.

Prva tri leta moramo mlada drevesa redno zalivati in odstranjevati plevel. Bolj občutljive vrste moramo zaščititi pred zmrzaljo in vetrom.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog