Nega grmovnic

Za uspešno rast in lep videz moramo grmovnice pravilno negovati. Nekatere grmovnice zahtevajo posebno nego o kateri se lahko poučimo v ustrezni literaturi. Nega sveže posajenih grmov se razlikuje od nege starih. Načeloma potrebujejo več zalivanja in gnojenja.

Zalivamo samo ob daljši suši. Zalivamo redko in temeljito, da so tla ob grmu dobro prepojena. Manj obilno in pogosto zalivanje spodbuja rast korenin proti površini, kar naredi grm občutljivejši za sušo. Zalivamo v večernem času, ko je izhlapevanje manjše.

Redno gnojenje z organskimi in anorganskimi gnojili je koristno. Gnojimo v spomladanskem času. Grme, ki jih redno obrezujemo, gnojimo s počasi topnimi gnojili.

Zastiramo, da ublažimo izhlapevanje vode iz tal in preprečimo rast nezaželenih plevelov. Uporabljamo zdrobljeno lubje ali hlevski gnoj. Zastirka naj bo pri sveže posajenih grmih 40 do 50 cm širša od premera koreninske grude, pri ustaljenih grmih pa 20 do 30 cm širša od obsega krošnje. Debelina naj se giblje med 5 in 10 cm vendar naj nikoli ne sega do spodnjih vej. Ne zastiramo suhih tal in pri nizkih temperaturah.

Starejši grmi plevel zadušijo s senco, ki jo tvori krošnja, pri mlajših pa moramo pogosto odstranjevati odvečni plevel. Ta predstavlja veliko konkurenco pri izkoriščanju vode in hranil.

Nekateri cepljeni grmi pogosto odženejo poganjke pod mestom cepljenja. Lahko so na debelcu ali koreninah. Redno jih odstranjujemo tako, da jih odščipnemo s prsti, starejše pa odrežemo tik ob debelcu. Odstranimo tudi vse speče brste. Marsikateri nenavadni grm je posledica mutacije dela rastline, ki so ga nato odrezali, vzgojili in vegetativno razmnožili. Lahko zgodi, da se na rastlini pojavi prvotna oblika, ki jo moramo sproti odstranjevati, saj so takšne vejice hitro rastoče.

Nekaterim lepo cvetočim grmom (rododendroni) odstranjujemo odcvetela socvetja preden začnejo tvoriti seme. S tem spodbudimo rast in cvetenje v naslednjem letu. Na vitalnost grma ne vplivamo, če odstranjujemo na ustrezni način. Pazimo, da ne poškodujemo rastnih popkov, zato socvetja odščipnimo takoj, ko ovenejo. Uporabimo palec in kazalec.

S starostjo postajajo grmi dovzetnejši za bolezni in škodljivce – uplahne jim vitalnost. Stare osebke, ki se že delno sušijo, ni smiselno pomlajevati. Raje jih nadomestimo z novimi vitalnimi osebki. Grmi bodo manj izpostavljeni nevarnostim okužbe in napada, če bomo poskrbeli za ustrezno vrtno higieno. Odstranjujemo obolel in mrtev les in v okolici grma ne puščamo ostankov starih plodov ipd. Najpogosteje grme napadejo: listne uši, pršice, hrušev ožig, mraznica, pepelasta plesen in fitoftorna koreninska gniloba.

Pred zimo oz. nastopom nizkih temperatur moramo zaščititi grme, ki so na meji prezimne trdnosti. Grmi v loncih so na nizke temperature zelo občutljivi, neodvisno od njihove siceršnje prezimne trdnosti. Kjer temperature le redko zdrknejo pod ničlo, lahko grmi prezimijo na prostem, sicer jih moramo prestaviti v rastlinjak ali na drugo primerno mesto za prezimovanje.

Grmi v posodah potrebuje več pazljive nege. Lonec predstavlja zelo skromno okolje in nujno je naše posredovanje pri zagotavljanju ustreznih razmer. Grm redno zalivamo, pogosteje v sončnem in vetrovnem vremenu. Tudi v deževnem vremenu preverjamo vlažnost zemlje. Zalivamo toliko časa, da iz odcednih lukenj priteče voda. Gnojimo z univerzalnim tekočim gnojilom po priporočenih odmerkih. Pognojimo dva do trikrat v začetku obdobja rasti spomladi in sredi poletja. Grm med rastjo presajamo vsako pomlad, počasi rastoče pa vsako drugo. Ko se rast upočasni oz. ustavi, zamenjujemo le vrhnjih 5 do 10 cm zemlje. Sveži zemlji dodajamo počasi topno gnojilo. Grme, ki imajo površinske korenine, odstranimo iz posode in odstranimo zemljo z dna, ki jo nadomestimo z manjšo količino sveže zemlje. Razliko prsti dodamo na vrh. Korenine obrezujemo, če so pregoste.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog