Sadovnjak

Nekdo mi je nekoč rekel, da zakaj bi v vrtu sadil okrasno drevje, ko pa je mnogo bolj uporabno sadno drevje. Je zeleno, različnih oblik, spomladi lepo cveti in jeseni obrodi. Moral sem priznati. da ima po svoje prav. Vsakdo občuduje cvetoče drevo in jeseni so najslajši tisti plodovi, ki so bili vzgojeni v domačem vrtu. Hruške, jabolka, kutine, grozdje, češnje in drugo sadje bodo še posebej v veselje otrokom.

Sadno drevje zahteva nekaj več nege, kot okrasno, vendar je ves trud jeseni poplačan s sladkimi plodovi. Lahko se odločimo za pridelovanje sadja brez uporabe škodljivih kemičnih pripravkov (sonaravna, bio pridelava). Sadje sicer ne bo tako lepo in veliko kot v trgovini, vendar bo okusnejše, bolj zdravo in njegova pridelava bo enostavnejša in cenejša.

 

 • Načrtovanje sadnega vrta
  Če sadovnjak ustrezno načrtujemo, bomo imeli jeseni veliko plodov. Načrtovanje je enostavno, upoštevati pa moramo nekaj pravil, ki zagotavljajo, da bodo drevesa bogato obrodila.

 • Priprava tal in sajenje drevja
  Sajenje sadnih dreves je podobno sajenju okrasnega drevja. Zemlja mora biti nekoliko bolj rodovitna, saj so pri sadnem drevju ključnega pomena plodovi.

 • Nega sadnega drevja
  Sadno drevje moramo redno in pravilno negovati. Gnojenje, škropljenje in obrezovanje so najpogostejša opravila.

 • Predstavitev sadja
  Na vrtu lahko gojimo različna sadna drevesa, ki obrodijo različno sadje. Izbira je velika.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog