Priprava tal in sajenje drevja

Vse sadne vrste potrebujejo kakovostna tla, ki so primerno rodovitna in odcedna. Tla pripravimo vsaj dva meseca pred sajenjem, da se zemlja dobro uleže.

Najprimernejša so ilovnata tla. Glinena tla lahko povzročajo težave z odvajanjem vode, peščena pa se spomladi prehitro segrejejo in drevje začne odganjati prezgodaj, kar poveča nevarnost spomladanskih pozeb.

Odvajanje vode iz tal izboljšamo z gradnjo drenaž. Če so tla še vedno premokra, sadimo na dvignjene grede. Pridelek sicer ne bo najboljši, vsekakor pa bo manj težav kot na premokrih tleh. pH tal naj se giblje med 6 in 6,5. Če je pH pod 5,8 moramo apnati, če je nad 7, gnojimo z amonijevim sulfatom in kislim kompostom. Če želimo gojiti borovnice, moramo tla pripraviti tako, da bo pH med 4 in 5,5.

Tal pred sajenjem ne gnojimo, če niso zelo slabo rodovitna. Prevelika količina organske snovi v tleh spodbuja rast zelenih delov na račun cvetenja in plodov. Temeljito gnojimo le, če bomo gojili jagodičevje.

Sadno drevje sadimo od pozne jeseni do zgodnje pomladi, med časom mirovanja. Ne sadimo v času zmrzali. Pred sajenjem korenine namočimo v vodo.

Sadilna jama naj bo vsaj tretjino širša od širine korenin. Jama naj bo tako globoka, da bo koreninski vrat tik pod površjem tal. Približno 10 cm od središča jame zabijemo v tla kol, čigar višina je odvisna od oblike vzgajanja. Pri pritlikavih oblikah so potrebni trajni koli, pri drugih oblikah jih odstranimo po treh letih. Korenine razprostremo po jami. Pazimo, da ne prekrijemo cepljenega mesta. Jamo previdno in počasi zasipavamo, pri čemer ves čas stresamo drevo, da se zemlja enakomerno razporedi med koreninami. Zemljo vsake toliko časa pohodimo, vendar previdno, da ne poškodujemo korenin. Ko je jama skoraj zapolnjena, okopljemo robove jame. Tla potlačimo in drevo privežemo h kolu. Uporabimo mehko in gibljivo vrvico (konopljeno), med drevo in kol pa vstavimo blazinico, da preprečimo drgnjenje. Pri sajenju drevesa ob zid ali ograjo naj bo razdalja med njima vsaj 20 cm, da je omogočena nemotena rast.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog