Vodič

Odstranitev drevesnega vrha - nevarna in sporna 

Pri zasaditvi okrasnega drevja ali gradnji v bližini dreves, marsikdo ne upošteva pomembnega vprašanja: Kako bo višina drevesa čez leta vplivala na naše bivanje? Namesto izbire dreves, ki ne dosežejo visoke končne višine oziroma nimajo velike in široke krošnje, se marsikdo odloči za drevo, ki mu je enostavno všeč. In to drevo že ob sami zasaditvi obsodi na obglavljenje v bodočnosti – drevesa, ki po letih rasti zaradi svoje velikosti niso več varna ali estetskega videza, prav tako pa zastirajo hišo in ji dajejo preveč sence, namreč tudi pri nas izjemno pogosto doleti odstranitev vrha. Ljudje so namreč prepričani, da je to varen način, da preprečimo nadaljnjo rast v višave, arboristi pa opozarjajo, da je postopek ne le sporen, temveč dejansko predstavlja nevarnost. Z obglavljanjem drevesa lahko to postane še bolj nevarno, torej težave nismo rešili.
 

Vsakdanje zmote

Ljudje na splošno nimamo dovolj znanja o rasti dreves, zato se nam zdi odstranite drevesnega vrha povsem sprejemljiva, strokovnjaki za drevesa oziroma arboristi pa jo imenujejo kar obglavljanje. Za njih je takšno početje moralno nesprejemljivo, saj drevesu izjemno škodi, kar lahko podkrepijo tudi s primeri iz razvitih držav, kjer je takšno početje prepovedano in tudi sankcionirano.

Zakaj bi torej odstranili vrh?

Marsikdo se boji visokih dreves, ki bi se lahko ob močnem vetru ali snegu podrla ter poškodovala stavbe, infrastrukturo ali lastnino pod njimi. Tudi drevesa s širokimi krošnjami, ki dajejo preveč sence, zastirajo razgled ali sončne celice na strehi ali imajo veje preblizu stavbe, so hitro nezaželena. Vendar pa bi bilo bolje, če bi o tem razmišljali že takrat, ko so določeno drevo zasadili. Vsako drevo ima namreč svoje karakteristike, ki so dobro znane: višino, debelino debla, obliko krošnje, velikost listov …

Drevo, ki mu odstranimo vrh, v nasprotju s splošnim prepričanjem ni varno. Prav tako se drevo zaradi obglavljenja ne pomladi in ne raste bolje, saj ima več svetlobe.
 

Zakaj je odstranitev vrha drevesu škodljiva in ljudem nevarna?

Odstranitev vrha močno oslabi in poškoduje drevo. Povzroči oslabitev korenin in tudi stradanje korenin (zaradi zmanjšanja količine listja, ki s fotosintezo proizvaja hrano), zaradi česar je drevo dejansko bolj nevarno, da se podre zaradi nestabilnosti. Rana, ki ostane na mestu obglavljenja se nikoli ne zaraste in je zdravo tkivo ne more zaceliti. Od daleč je videti odžagani vrh drevesa zdrav, prerez pa bi pokazal, da je zdrava zgolj zunanja plast, notranjost pa dejansko gnije in razpada – nazadnje postane votlo, torej nestabilno in nevarno. Skozi odprto rano pa lahko v drevo brez težav vstopajo patogeni, zato takšno drevo običajno tudi precej hitro zboli.

Ko drevesu odstranimo vrh, se naredijo novi poganjki, ki pa so dovzetni za »sončne opekline«, prav tako pa so pravi magnet za gosenice in druge škodljivce, ki se počasi razširijo na celotno drevo ter ga uničujejo. Nekateri so mnenja, da se je drevo pač lepo obraslo, a mladi poganjki oziroma divjaki, ki pričnejo tvoriti sekundarno krošnjo, ne rastejo pravilno. Nova krošnja ni uravnotežena, kar spet poveča nestabilnost, poleg tega pa lahko tudi v nekaj letih preseže višino prvotne – in zavemo se, da dejansko nismo dosegli ničesar.

Kaj nam torej lahko prinese odstranitev vrha? Votlo, nestabilno, bolno, slabotno in ponovno neprimerno visoko drevo, ki ogroža tako stavbe kot ljudi.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog