Vodič

Visoke grede

V ljubiteljskem vrtnarjenju se čedalje bolj uveljavljajo visoke grede. Zato je prihajajoča  pomlad pravi čas, da še svoj vrt okrasimo z eno od različnih vrst visokih gred, ki slišijo tudi na ime dvignjene grede.


Kaj sploh je visoka greda?

Visoka greda je ena izmed tehnik, ki jih je posvojila permakultura. Ta tehnika izvira iz Azije, na Kitajskem so visoke grede uporabljali že pred tisočletji. Kasneje so jih začeli uporabljati tudi po številnih drugih delih sveta, tako da so danes zelo popularne prav povsod.

Visoka greda je odlična še posebej za manjše vrtove, za onesnažene podlage, za prostore, kjer zemlje sploh ni. Na ta način tudi dodobra prihranimo in izkoristimo ves prostor, ki ga imamo na razpolago. V Sloveniji so zelo razširjene visoke grede, ki imajo lesen okvir, njihova višina pa je od pol 0,5 pa do 1,2 m. Poznamo pa tudi grede, ki so v ovalni obliki in jim pravimo gomilaste grede.

Skupna značilnost vseh visokih gred je ta, da se za nasutje uporabljajo porozni naravni materiali, kot so ostanki lesa, listje, lubje, veje in tako naprej. Okoli tega pa namestimo kompost, ki pri razgrajevanju tvori humus in obenem zvišuje temperaturo v notranjosti grede.
 

Visoke grede: manj truda za več pridelka

Omenili smo že, da na visokih gredah prihranimo prostor, poleg tega pa je na tak način dostop do pridelkov lahek, različne vrste zelenjave pa uspevajo z velikim veseljem. Zaradi svoje višine so visoke grede primerne tudi za starejše ljudi, ljudi z bolečinami v hrbtenici ali gibalno ovirane ljudi.

Rastlinam visoke grede še kako prirajo. Zakaj? Organske plasti, ki so v sredini visoke grede, med svojim razkrajanjem oddajajo toploto. Zato se zemlja spomladi hitreje segreje. Ta toplota pa je rastlinam zelo po godu, obenem pa imajo za svojo rast na voljo dovolj hranilnih snovi.
 

Visoke grede in vse njihove prednosti

  • Sestava visokih gred je takšna, da v njih tudi ob močnejših nalivih ne more zastajati voda. Tako ni nobene nevarnosti, da bi zelenjava slabše uspevala. V notranjosti pa se zadrži dovolj vlage, da rastline pridejo do te dragocene tekočine tudi v vročih in sušnih dneh.
  • Z visokimi gredami je mogoče bolje izkoristiti prostor, saj omogočajo gojenje zelenjave na večji površini.
  • Poslovite se lahko od spomladanskega lopatanja ali oranja.
  • Na visokih gredah se spomladi zemlja ogreje hitreje, zato lahko začnemo zasajati oziroma saditi prej, pa tudi pridelka se lahko hitreje razveselimo. Pridelek je torej večji, kvalitetnejši in hitrejši.
  • Zaradi višine gred se nam ni potrebno sklanjati, zaradi česar ne trpi naša hrbtenica
  • Visoke grede so povsem ekološki način pridelave zelenjave. Umetnih gnojil in škropiv ne uporabljamo, zelenjavo pa sejemo in sadimo v mešanih kulturah.
  • Visoke grede so izredno lepe tudi na pogled.
     

V visoke grede lahko sadite praktično vse

Tako vam bodo dobro služile pri gojenju vseh vrst zelenjave, cvetlic, dišavnic in zelišč, svoj prostor pa lahko v visokih gredah najdejo tudi jagodičevje, okrasno grmičevje ali celo manjša drevesa. Vse to pa je seveda odvisno od velikosti visoke grede.
 

Kako pripraviti visoko gredo spomladi?

Visoko gredo postavimo po principih permakulture na sončno lego in v smeri sever-jug, da rastline dobijo čim več sončnih žarkov. Na tem mestu naj bo tudi čim manj vetra. Višino in širino grede prilagodimo svojim potrebam. Če bo nižja, bomo na njenih robovih lahko posedali, če bo višja, jo bomo obdelovali stoje. Pomembno je, da širina grede ni prevelika. Široka sme biti le toliko, da bomo z rokami brez težav dosegli do sredine.

Preberite več o tem, kako si izdelate načrt za svojo lastno visoko gredo.

Visoke grede so v zadnjem času pravi hit

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog