Vodič

Polaganje tlakovcev

Po zaključeni gradnji hiše nas čaka še urejanje okolice. Med tovrstna dela sodi ustrezno tlakovanje dvorišča in poti okoli hiše ter po vrtu. Najpogosteje uporabljeni so betonski tlakovci, ki jih je moč dobiti v različnih oblikah, barvah in dimenzijah. Za urejanje vrtnih poti pa lahko uporabimo tudi staro, odsluženo opeko ali naravni kamen.

Samo polaganje obsega dva različna dela. Prvi del je priprava dobro utrjene podlage, drugi del pa polaganje tlakovcev. Tlakovce lahko polagamo v beton ali pa jih položimo po ustrezno pripravljeni površini. Izbira postopka je odvisna od namembnosti površine. Če bomo po tlakovcih samo hodili ali vozili z manjšimi vozili, bo zadoščala že zelo dobro utrjena peščena podlaga. Kadar predvidevamo težji promet, takrat tlakovce polagamo v beton.

Delo začnemo tako, da si s pomočjo količkov in vrvic označimo območje tlakovanja. Sledi odstranjevanje travne ruše in izkop terena v globini 20 do 40 cm. Nastali izkop zasujemo z drobljenim peskom ali drobljencem premera do 32 mm. Nasuti pesek z valjanjem ali nabijanjem dobro utrdimo, da kasneje ne more priti do posedanja. Pri tem opravilu ne smemo pozabiti na izvedbo ustreznega naklona v smeri odtekanja vode. Ta naj znaša 1 do 2,5 %. S tem preprečimo zadrževanje vlage in vode pod in na tlakovani površini. Na tako pripravljeno podlago nasujemo še 3 do 5 cm debel sloj peska ali mivke granulacije od 0 do 8 mm. Pesek poravnamo s pomočjo lesene letve, da zagotovimo ravno podlago. Natančnost je tukaj pogoj, saj se šele na koncu vidi, če so tlakovci neenakomerno položeni.

Ko imamo pripravljeno podlago, se lahko lotimo polaganja tlakovcev v izbranem vzorcu. Širina fug naj znaša od 3 do 5 mm. Za uravnavo višine si pomagamo s plastičnim kladivom.

Tlakovce, ki so položeni na robovih tlakovanega območja, zabetoniramo v podlago. Na ta način preprečimo, da bi se s časoma razlezli izven tlakovanega območja. Robove lahko zaključimo tudi z robniki. Ti so lahko nad nivojem tlakovcev ali pa v isti ravnini, kar je stvar osebnega okusa. Robnike moramo iz istega razloga, kot robne tlakovce, zabetonirati na ustrezno globino.

Po končanem polaganju nam ostane le še fugiranje. Ob suhem vremenu po površini posujemo kremenčevo mivko in jo s pometanjem vnesemo v odprtine med tlakovci. Odvečno kremenčevo mivko pometemo s površine tlakovcev in speremo z vodo. Mivka bo namreč preprečevala pomikanje tlakovcev in bo utrdila tlakovano površino. Priporočeno je, da postopek fugiranja ponovimo čez 14 dni.

Tlakovane površine ne potrebujejo zahtevnega vzdrževanja. Čistimo jih lahko z metlo in vodo.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog