Vodič

Gradnja betonskega ribnika

Jamo izkopljemo 15 cm širše od velikosti ribnika. Po želji oblikujemo obrobne police za rastline. Pri dvignjenih bazenih mora biti globina večja. Stene naj bodo pod kotom 30 do 45 stopinj, da bazena ne bo poškodoval led, ki se bo pojavil na vodni gladini v zimskem času. 

Jamo obdamo s prožno polietilensko oblogo in na dno jame naložimo 5 cm debelo plast betona. Nanj položimo galvanizirano gradbeno mrežo in jo prekrijemo s 5 cm betona. Ko se vse skupaj malo strdi na robovih povečamo debelino betona na 15 cm. Ta plast bo opora za stene.

Dno pustimo, da se povsem posuši (približno 2 dni). Stene jame obijemo z lesenim opažem, ki je od stene odmaknjen 10 cm. Odprtine dobro namočimo z vodo in v sredino vstavimo mrežo. Vse skupaj zalijemo z betonom.

Ob zunanjem robu bazena odstranimo zemljo v 10 cm debeli plasti in nasujemo gramoz, ki bo predstavljal podlago za robnike.

Ko se beton povsem posuši (nekaj dni), ga premažemo s posebnim premazom, ki prepreči, da bi se iz betona v vodo sproščal apnenec.

Bazen napolnimo z vodo in počakamo 14 dni. Če je pH vode nevtralen (pH 7) zasadimo rastline in naselimo ribe, če pa je bazičen (pH več kot 7), pa je voda pretrda ali pa premaz ne drži. Če se v nekaj tednih pH ne ustali pri 7, je treba izprazniti bazen in beton ponovno premazati.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog