Tla in setev trave

Priprava tal

Pravilna priprava tal je osnovno zagotovilo za lepo trato. Najprimernejša je uležana rodovitna, humusna zemlja, ki je malo težja (ilovnata do ilovnato-glinasta). Če je zemlja pretežka in premokra uporabimo pesek.

Jeseni tla dobro pognojimo s hlevskim gnojem, kompostom ali umetnimi gnojili, ki vsebujejo manj dušika in več fosforja in kalija. Zemljo prekopljemo in pustimo preko zime. Če je zemlja prekisla, dodamo apno.

Spomladi zemljo poravnamo z grabljami in posejemo trato.

Setev

Pred setvijo mora biti zgornja plast zemlje obdelana tako, da je drobno grudičasta. Najprimernejši čas za setev trave je spomladi do sredine maja in konec poletja do sredine septembra. Lahko sejemo tudi v drugih mesecih, vendar moramo poskrbeti za dovolj temeljito zalivanje.

Ko zemljišče pripravimo, se takoj lotimo setve, da se zemlja ne zapleveli in zbije.

Sejemo različne vrste trav. Izdelamo dve mešanici trav. V prvi združimo velika semena (bilnice, ljuljke, pasji rep), v drugi pa majhna semena (šopulje, latovke, mačji repi). V vsaki skupini seme dobro premešamo in posejemo ločeno (najprej velika semena, nato majhna). Za boljšo enakomernost setve lahko primešamo enako količino mivke.

Sejemo od 15 g do 25 g semena na kvadratni meter. Če bo trata namenjena hoji in igri, potem več semena, sicer manj. Setev opravimo ročno ali strojno. Pri tem pazimo, da ne sejemo v vrstah. Najprej posejemo velika semena, nato pa še majhna. Takoj potresimo gnojilo z večjo vsebnostjo dušika, fosforja in kalija (NPK razmerje: 17:8:9) in sicer 20 g na kvadratni meter. Nato seme z grabljami zagrabimo plitvo v zemljo in povaljamo z ježastim valjarjem.

Po setvi, do vzkalitve, moramo zemljo vzdrževati enakomerno vlažno. Če ni dežja, jo je treba previdno vsak dan zalivati z zelo drobnimi kapljicami (pršiti).

Če želimo pospešiti vzkalitev, lahko površino po valjanju prekrijemo s centimeter debelo plastjo šote (ali nadomestka v obliki kokosovih vlaken). Plast moramo takoj poškropiti z vodo in ohranjati vlažno do vzkalitve. Zaščitna plast varuje pred izsuševanjem, pticami in preobilnimi padavinami, ki bi lahko izprale seme.

Če se odločimo za polaganje travnih preprog (rušnikov), poskrbimo za dobro pripravo tal. 6 cm zemlje dobro pognojimo in nasujemo plast drobnega peska, ki bo služil za natančno uravnavanje pri postavljanju. Pri postavljanju moramo paziti, da bodo rušniki dobro povezani na vseh robovih.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog