Nega trate

Površino zasejano s travo, moramo neprestano zalivati, najbolj primeren čas je zjutraj ali zvečer. S tem pospešimo kalitev in preprečimo nastajanje trde skorje na površini tal, ki jo otežuje. Vsa prazna mesta, ki se pokažejo po vzniku, zasejemo z enako travno mešanico.

Prvo leto moramo skrbno zatirati plevele, najbolje s pletjem, če pa jih je preveč, pa uporabimo herbicide.

Gosto trato bomo vzgojili z redno košnjo in valjanjem. Mlado travo povaljamo z lažjim valjarjem pred prvo košnjo. S tem omogočimo boljšo ukoreninjenost.

Travo po setvi prvič kosimo, ko doseže višino 7 cm (približno dva meseca po setvi). Pri košnji se ravnamo po pravilu, da odstranimo samo 1/3 listne površine. S prvo košnjo skrajšamo trato na 5 cm, z drugo na 4 in tretjo na 3 cm. Kosilnica mora biti dobro nastavljena, rezilo ostro, da ne puli mladih rastlinic.

Kosimo dva do trikrat mesečno. Poleti kosimo bolj visoko, spomladi in jeseni pa na višini 3 cm. Pri zadnji košnji (oktober) pustimo travo višjo. Po košnji odstranimo travo, dognojimo in valjamo. Po potrebi tudi zalijemo. Gnojimo s starim kompostom ali umetnimi gnojili na osnovi dušika. Gnojimo pred dežjem ali pa takoj močno zalijemo, da ne povzročimo ožiga.

Trato začnemo zalivati v maju in po potrebi zalivamo vse do oktobra. Zalivamo zvečer ali zjutraj, ko trata ni osončena. Zalijemo toliko, da pride 8 do 10 litrov vode na kvadratni meter.

Travo dvakrat letno prezračimo. To storimo s posebnimi rezilnimi grabljami, ki zarežejo travno rušo.

Plevele lahko odstranjujemo s puljenjem - najbolj primerno še posebej, če se po vrtu gibljejo otroci - ali pa herbicidi. S herbicidi škropimo spomladi, ko se trava razrašča. Pri tem pazimo, da se nekaj dni po škropljenju po vrtu ne gibljejo ljudje in živali. Če imamo vodni vrt, se mu s škropivi v velikem loku izognimo.

Če ugotovimo, da je trata redka, potem jo dosejemo (v aprilu, maju ali septembru). Pred tem jo pokosimo na višino 1,5 cm in prezračimo.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog