Vodni vrtički v posodah

Mini vodni vrtički ali vodni vrtički v posodah so vodni vrt v majhni obliki. Marsikdo bo najprej pomislil, da je takšen vrtiček primeren predvsem za tiste vrtove, kjer si zaradi prostorske stiske ne moremo privoščiti vodnega vrta. To sicer drži, vendar je lahko mini vodni vrtiček tudi sestavni del velikega vrta. S pravilno kombinacijo rastlinja in vodne površine v manjših posodah lahko napravimo zanimiv kotiček. Zelo primerni so tudi za terase, balkone in atrijske vrtove, kjer nimamo na voljo veliko prostora.

Načrtovanje

Izbor mesta za postavitev vrtička je odvisen od naših želja in možnosti. Načeloma velja, da so vsa mesta primerna. S kombinacijo pravilnih rastlin lahko napravimo vrtiček tudi v senci. Izogibamo se le senčnih mest na severni strani hiše, ki so običajno tudi hladnejša. Če se odločimo, da bomo imeli lokvanje, moramo izbrati sončno mesto – vsaj 8 ur sonca dnevno. Primerna so južna, jugovzhodna in jugozahodna stran hiše in seveda vsi balkoni ter terase na teh straneh.

Balkon je lahko primerno mesto za postavitev mini vodnega vrtička. Pri tem moramo paziti le na nosilnost balkona. Vodni vrtiček lahko predstavlja precejšnjo obremenitev.

Na terasah lahko napravimo podolgovat vodni vrtiček. Ob robu terase v dolga ozka korita natočimo vodo in nasadimo vodno rastlinje. Ob posode postavimo cvetlične lonce s trajnicami ali enoletnicami in dobimo zanimivo ograjo. Tudi kotiček, kjer so posode na različnih višinah, je lahko zanimiv, še posebno, če namestimo majhno črpalko, da se voda počasi pretaka iz ene posode v drugo. Se bomo pa v tem primeru morali odpovedati lokvanjem, ker ne prenašajo tekoče vode.

Odlično mesto je tudi zimski vrt. Voda bo močno popestrila vzdušje, kar je pomembno pri zimskih vrtovih, ki so podaljšek dnevne sobe ali drugega prostora, kjer se veliko zadržujemo. Pozimi z njim ne bomo imeli nikakršnih težav, ki sicer nastopijo na prostem.

Oblika vodnega vrtička je povsem prepuščena naši domišljiji. Lahko je enostaven s samo nekaj rastlinami ali pa prava goščava. Med seboj lahko kombiniramo vodne rastline z različnih področij. Poseben izziv predstavljajo enostavni vodni vrtički, kjer imamo le eno ali dve rastlini. Zelo primerni za takšno obliko so lokvanji.

Med seboj lahko kombiniramo več posod z vodo, med njimi pa namestimo večje število posodovk. Tudi kakšna skulptura, korenine ali kamenje se lahko najdejo med njimi.

Pozornost pri tem velja posvetiti le obsijanosti posode s soncem. Če je posoda izpostavljena soncu, se bo voda v njej prekomerno segrevala. Da bodo rastline uspešno rasle, moramo poskrbeti, da je posoda primerno zasenčena. Najprimerneje je, da nasadimo rastline tako, da bodo zasenčile posodo.

Zanimiva oblika vodnega vrtička so tudi t.i. mini krajine. Gre za večje posode, v katerih napravimo pravi mali vrt. Del posode zavzema posoda z vodo, ki je vkopana v zemljo. Ob vodi napravimo breg s pomočjo kamenja, ki zakrije rob posode. V vodo posadimo nekaj vodnih rastlin, v zemljo pa nekaj nizkih trajnic in pritlikave grmovnice, ki jih redno obrezujemo. Seveda pustimo domišljiji prosto pot in lahko sadimo različne rastlinske vrste. Tudi travnik lahko napravimo, če posejemo trato, z malo spretnosti pa naredimo majhen studenček. Takšne mini krajine lahko napravimo že v posodah dolžine 100 cm, širine 60 cm in globine 50 cm. Večja kot je posoda, več možnosti imamo.

Gradnja

Gradnja vodnega vrtička predstavlja svojevrsten izziv. Izbiramo lahko med veliko različnimi oblikami materiala. Uporabimo lahko les, plastiko, glino ali kamen. Kovinam se izogibamo, saj se v vodo sproščajo ioni, ki lahko rastlinam škodujejo. Seveda lahko uporabimo različne stare kovinske posode, ki so lahko tudi okras vrtu, vendar vanje raje vstavimo plastično posoda ali pa notranje površine premažemo s posebnim zaščitnim premazom.

Les ponuja več različnih možnosti. Če se odločimo, da bomo uporabljali stare sode ali lesene čebre, ki so bili ves čas v uporabi, težav s tesnjenjem ne bomo imeli. Če je les ves čas v vodi, se dovolj napije, da tesni. Če se posuši, se skrči in ne tesni več – sodi in čebri, ki dolgo niso bili v uporabi. V tem primeru jih bomo morali za dlje časa namočiti v vodo. Druge oblike lesenih vrtičkov moramo z notranje strani obleči z neprepustno plastično folijo.

Glinene ali terracota posode so lahko zelo lep okras v vrtu. Če jih uporabimo za vodni vrtiček, se srečamo s poroznostjo. Žgana glina je delno porozna. Poleti bo del vode izhlapeval tudi skozi stene posode, pozimi pa lahko zaradi tega posoda razpoka. Zato vedno uporabljajmo posode, ki imajo na notranji strani glazuro.

Kamnite posode so lahko zelo lep okras in se lepo ujemajo z rastlinjem. Slaba stran je, da so zelo težke za prenašanje. Primeren kamen je granit. Nekatere geološko mlajše kamnine so lahko porozne, zato jih moramo z notranje strani premazati z neprepustnim lakom. Enako velja tudi, če se odločimo za katerokoli obliko apnenčastih kamenin. Lak vedno nanesemo vsaj v dveh plasteh.

Plastika se dobro obnese, predvsem poliester, vendar ga moramo z zunanje strani obleči z lesom ali kakim drugim materialom, sicer nam kazi podobo vrta. Dobro prenaša zmrzal. PVC posode so lepše na pogled, vendar morajo stati na trdnih tleh. Tudi pozimi je z njimi več težav, ker niso povsem gladke in se led ne more pomikati navzgor.

Posodo za vodni vrtiček lahko naredimo tudi sami iz betona. Pri tem moramo paziti, da so stene vsaj za 2 % nagnjene navzven glede na navpičnico. To je pomembno, da se lahko pozimi led premika navzgor. Betonsko posodo moramo z notranje strani premazati z zaščitnim premazom.

Oskrba

Oskrba vodnih vrtičkov je večinoma enaka oskrbi vodnega vrta. Glavna razlika je, da vodni vrtiček stoji na terasi, balkonu, poti; dvignjen iz zemlje. Zaradi tega je mnogo bolj izpostavljen zmrzali. Če so posode pravilnih oblik, potem z ledom ne bo težav, saj se bo premikal navzgor. Težave so lahko zaradi rastlin in živali.

Najlažje je posodo prestaviti na prezimno mesto, kjer temperature ne padejo pod ledišče. Največkrat to ni možno, zato moramo vrtiček pravilno zaščititi. Vse strani, ki niso ves dan izpostavljene soncu, oblečemo v vsaj 5 cm debelo plast stiropora, nato pa vse skupaj zavijemo v prozorno folijo z mehurčki (sicer se uporablja kot embalaža za lomljive predmete). Če so rastline posajene v lastne lončke, jih prestavimo na prezimno mesto.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog