Tehnika v ribniku

Ko je ribnik enkrat zgrajen in uredimo njegovo okolico, lahko začnemo uživati. Ribnik sam po sebi je zelo zanimiv, a dokaj statični element vrta. Marsikdo si bo zaželel več dinamike, ki pa je ni težko ustvariti. Vodomet, potoček ali gejzir bodo poskrbeli za živost. Zvečer, ko leže mrak na vrt, se podoba povsem spremeni. Z mesečino obsijan, je poln skrivnostnih senc. Ribnik se pogosto izgubi v teh sencah in vidimo le odsev mesečine na vodni gladini. Z nekaj pravilno nameščenimi lučmi lahko vodni vrt postane zanimiv kotiček, ki ima čisto drugačen videz kot podnevi.

Da vse to lahko dosežemo, potrebujemo pomoč tehnike. Vodne črpalke, luči in črpalke za zrak so nujno potrebne. Vendar velja opozorilo. Voda in elektrika nista najboljši prijateljici, zato moramo biti pri nameščanju posebej pozorni. Če nismo vešči električnih opravil, le-ta zaupajmo strokovnjaku. Ob nepravilni izgradnji lahko pride do nesreče s hudimi posledicami.

Električne napeljave okoli vodnega vrta zaščitimo s posebnim varnostnim stikalom, ki se izključi pri prevelikem toku. Njegova toleranca naj bo 30 miliamperov nad normalnim tokom. Namestimo ga v hiši oz. na mestu, kjer je zaščiten pred vlago in neprimernimi vremenskimi razmerami. Najboljša rešitev je, da se odpovemo napeljavi z napetostjo 220 V in raje namestimo 12 ali 24 V transformator. Pri takšni napetosti transformatorji ne dovoljujejo toka, ki bi bil nevaren in delo je dokaj varno. Vendar se moramo kljub temu striktno držati navodil za uporabo, ki so priložena napravam, ki jih bomo namestili.

Vodne črpalke

Na trgu je možno dobiti nepotopne in potopne črpalke. Nepotopne črpalke imajo večjo zmogljivost, lahko stojijo nekaj metrov nad vodno gladino, vendar so zelo glasne in zato neprimerne za vrt. V ribniku oz. vodnem vrtu uporabljamo potopne črpalke, ki so tihe in enostavne za vzdrževanje.

Pomembna je njihova namestitev. Potopna črpalka mora biti vedno nameščena pod vodno gladino. Stoji naj tako, da bo odvodna cev navzgor. Dopustno je tudi, da je odvodna cev v vodoravnem položaju, nikoli pa ne smemo črpalke postaviti na glavo, ker zrak ne bo mogel zapustiti turbine in črpalka se bo pokvarila.


Pravilni in nepravilni položaj črpalke

Črpalko izberemo glede na naše želje in potrebe. Zmogljivost črpalke je odvisna od višine črpanja in pretoka. Z višino črpanja se zmanjšuje pretok in nasprotno. Pred nakupom točno izmerimo višino črpanja (od mesta, kjer stoji črpalka) in določimo pretok. Pri nakupu si dobro ogledamo zmogljivostne diagrame, iz katerih je dobro viden pretok pri določeni višini in se odločimo za takšno črpalko, ki nam najbolj ustreza. Pri tem se držimo pravila, da je bolje kupiti močnejšo črpalko kot šibkejšo. Premočan tok vode lahko mehansko omejimo ali pa zmanjšamo dotok elektrike. Lahko namestimo tudi filter, ki čisti vodo, obenem pa omejuje pretok vode iz črpalke.

Za gejzir (do 0,5 m nad vodno gladino) je dovolj črpalka z zmogljivostjo 40 l/min, če je postavljena meter globoko v vodo. Pri studenčkih in potokih potrebujemo močnejše črpalke. Zmogljivost črpalke določimo tako, da najprej izračunamo hitrost pretoka v strugi. To napravimo po formuli: hitrost toka (m/s) x 6 x širina struge (cm) x globina struge (cm) = pretok (l/min). Rezultat nam pove, kakšna mora biti zmogljivost črpalke na višini izvira. To pomeni, da če je izvir 2 m nad višino črpalke, izberemo črpalko, ki ima na višini 2 metra izračunani pretok (odčitamo iz diagrama zmogljivosti črpalke).

Črpalke so lahko vse leto v vodi, težave lahko nastopijo le pozimi. Črpalka ne sme zmrzniti. To pomeni, da jo moramo v plitvejših ribnikih pred začetkom zmrzali odstraniti. Črpalko vedno shranjujemo v vodi. Če je na suhem, se lahko ležaj turbine zlepi z ohišjem in črpalka ne bo več delovala. Enkrat letno jo očistimo v čistilni kopeli. S tem ji podaljšamo življenjsko dobo.

Filter

Filter ni nujno potreben za uspešno delovanje ribnika. Ko se v ribniku vzpostavi naravno ravnotežje, se škodljive snovi razgrajujejo tako hitro, kot nastajajo. Kot filter deluje tudi močvirski pas, kjer se skozi pesek in korenine rastlin voda počasi filtrira. Filter postane potreben predvsem takrat, ko v ribnik naselimo prekomerno število rib. Pa tudi v tem primeru je vprašljiva njegova učinkovitost.

Filtri so praviloma napravljeni iz dveh delov. V prvem delu se voda mehansko očisti; teče skozi več plasti peska različne zrnatosti. V drugem delu se izvaja biološko čiščenje vode. Na različnih substratih so naseljene bakterije, ki razgrajujejo škodljive snovi. Filtri so dokaj učinkoviti v ribnikih do površine 18 m2. Neglede na to ali imamo filter ali ne, je bistveno, da odstranjujemo listje in druge organske snovi, ki padejo v ribnik.

Prezračevanje

Prezračevanje ni potrebno v ribnikih z majhnim številom rib, ali pa v ribnikih s tekočo vodo. Preko vodne gladine prehaja dovolj zraka v vodo. Tudi vodne rastline proizvajajo preko dneva kisik, ki se sprošča v vodo. Različni okrasni elementi, kot so gejzirji, vodometi in studenčki vodo bogatijo s kisikom. Če pa imamo v vodi večje število rib, pa vse to ne bo zadoščalo in moramo umetno dodajati kisik. To storimo z različnimi črpalkami.

Za ribnike do 2.000 litrov prostornine so dovolj membranske črpalke, ki zrak uvajajo skozi posebne prezračevalne kamne. Pri večjih ribnikih pa uporabimo posebne prezračevalce, ki so priklopljeni na črpalko za zrak. Ena črpalka zmore zadostiti do 9.000 litrom vode (odvisno od moči).

Osvetlitev

Na trgu je na voljo večje število različnih svetil, ki jih lahko uporabimo za osvetlitev ribnika. Zunanja namestitev ni zahtevna. Svetila morajo biti odporna na vremenske razmere. Pri podvodnih svetilih velja večja previdnost. Izdelki naj bodo kakovostni in enostavni za vgradnjo. Pri namestitvi pazimo, da ne poškodujemo dna ribnika, kar je izredno pomembno pri ribnikih iz folije. Kabel do svetil na bregu speljemo pod zemljo ali skrijemo pod kamenje. Pod vodo naj bo kabel zasut s substratom ali pa ga neopazno speljemo po steni ribnika, odvisno od materiala iz katerega so stene ribnika. V ribnik lahko kabel speljemo na neopaznem mestu in ga zakrijemo s kamenjem, ali pa v steni napravimo luknjo, skozi katero vstavimo poseben tesnilni člen in skozenj speljemo kabel. Kabli morajo biti iz gume, ki je odporna na vremenske vplive.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog