Vzdrževanje skalnjaka

Skalnjaki potrebujejo veliko nege in oskrbovanja. Redno je treba pleti, skrbeti za površinsko plast, striči in obrezovati. 

Če smo rastline sadili v sterilizirano zemljo, potem prva leta ne bomo imeli težav s pleveli. Ko se bodo pojavili, je najučinkoviteje pletje. Plevemo preden začno pleveli cveteti in pri tem pazimo, da ne poškodujemo ostalih rastlin. Če se vseeno preveč razrastejo, izjemoma uporabimo sistemski herbicid, ki ga nanesemo na površino listov. Pri tem moramo paziti, da ne nanesemo herbicida na dele alpskih rastlin. To bi pomenilo njihov propad. Skalnjaka ne škropimo s herbicidi. 

Dognojevanje ni potrebno, če smo substratu primešali počasi topno gnojilo. Ko se upočasni rast in zmanjša intenzivnost cvetenja, je čas za dognojitev. Odstranimo vrhnjo plast substrata in ga nadomestimo s svežim, ki smo mu primešali počasi topno gnojilo. Povrhu nasujemo gramoz ali grob pesek. 

Površinsko plast občasno menjamo. Dež odnaša pesek, lubje razpada in se meša s prstjo. Poškodbe odpravljamo sproti, kjer se pojavi gola zemlja. Jeseni skrbno pregledamo površino in odpravimo vse poškodbe vrhnje plasti. Spomladi ponovno popravimo površinsko plast in primešamo počasi topno gnojilo. 

Skalnjaka in melišča ni treba dodatno zalivati. Zadostuje dež. V primeru daljše suše previdno zalijemo zjutraj ali zvečer. Zalivamo redko, a temeljito. Pogosteje zalivamo rastline na dvignjenih gredah in v posodah. Pri zalivanju pazimo, da ne oškropimo listja ali cvetov. Najbolje je zaliti vsako rastlino posebej. 

Rastline obrezujemo, da odstranimo odmrle dele in ohranimo košato rast. Lesnate rastline ne obrezujemo do živega. Redno odstranjujemo bolne in poškodovane dele. Uporabljamo kleščaste ali ostre vrtne škarje. Trudimo se ohraniti naravno obliko. Odmrle cvetove, liste in semenske glavice odstranjujemo z ostrim nožem in kleščastimi ali vrtnimi škarjami. Pri majhnih rastlinah si pomagamo s pinceto. Pri negi rozete pazimo, da ne pulimo odmrlih listov, ker lahko poškodujemo rastlino. Nekatere vrste (sončeca, repnjaki, aurine) po cvetenju skrajšamo za polovico, da spodbudimo rast in cvetenje v prihajajočem letu. Rastline, ki so se preveč razrasle, temeljito porežemo spomladi. Ponovno jih utrdimo in pognojimo. 

Rastline na dvignjenih gredah, v koritih in posodah jeseni zaščitimo pred preveliko količino padavin v zimskem času. Uporabimo steklen lonec, ali pa uokvirjena stekla. Skalnjak zaščitimo s smrekovimi vejami, ki jih položimo preko rastlin.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog