Vprašanja - Vrtni predeli
Število ustreznih rezultatov: 33
Stran: 1 2
Kako izdelati ribnik skozi katerega teče potok? (Vinko)
Želel bi si narediti večji ribnik oziroma manjše jezero. V jezeru bi imel ribe (postrvi). Na parceli imam dva potoka, tako, da bi bila voda tekla skozi ribnik. Kako naj začnem z izdelavo ribnika? Ali naj položim na dno filc ali kaj drugega, da trava ne bo rasla in bo voda čista? Kje naj kupim vse potrebno? Prosim razložite mi, kako bi naredili vi. Hvala.... (SLONEP)
Kdaj naj se lotim redčenja rastlin v ribniku? (Kaja)
V ribniku, velikem 5 x 8 m so se mi nenormalno močno razrasle različne rastline, predvsem takšne, ki rastejo v plitvi vodi in pa takšne, ki prekrivajo vodno površino. Kdaj je najbolj primeren čas, da se lotim njihovega odstranjevanja?... (SLONEP)
Kako zamašiti počen kamnito-betonski ribnik? (Zoran)
Doma imam že vrsto let ribnik (okoli 30 m2 površine, globina 50 cm). To je umetna betonska kotanja, delno tudi iz kamna. Vsa ta leta je deloval odlično, sedaj se je pa začel pojavljati problem z odtekanjem vode (v enem tednu se izprazni). Verjetno je prišlo do razpok. Težavo sem že hotel rešiti s Hidrostopom (premazal sem ves ribnik 2x), vendar ni v popolnosti odpravilo težav. Sedaj me pa zanima, če imate kakšno rešitev. Baje obstaja neka tekočina, ki se jo zlije v vodo in sama zapolni razpoke (kot princip propena).... (SLONEP)
Kako se znebiti nadležnega plevela - slaka? (barbara)
Pozdravljeni. Nekaj let nazaj, ko smo za gnojenje uporabili hlevski gnoj, je z njim na vrt prišel tudi slak, ogromno slaka. Vsako leto ga imam več in se ga ne morem znebiti. Kaj mi svetujete? Hvala in lp.... (SLONEP)
Kako preprečiti spomladansko umiranje žab v ribniku? (krota)
Vsako pomlad najdem v svojem ribniku večje število poginulih žab. Kaj delam narobe, saj sicer v vrtu ne uporabljam kemičnih pripravkov. ... (SLONEP)
Kako odstraniti trpotec iz trave? (BORIS)
Na zelenici se nam je razrasel trpotec tako gosto, da trave skorajda ni več. Mi lahko svetujete, kako naj se ga rešim? Za odgovor se vam v naprej zahvaljujem!... (SLONEP)
Trata, ki je ni potrebno kositi? (Nena)
Ali obstaja kakšna rastlina, podobna Dihondri, ki bi uspevala na Gorenjskem?... (SLONEP)
Kako urediti ribnik? (Darija)
Lep pozdrav! Kupili smo plastičen ribnik velik 170cm x 130 cm in globok 50 cm. Vanj nameravamo vgraditi vodomet, naseliti zlate ribice in posaditi kako od cvetočih rastlin. Prosim za vaš nasvet katero od cvetočih rastlin naj posadim? Ribnik bo stal na sončni trati. Za še kak nasvet za ureditev takega ribnika bi bila zelo vesela. Hvala!... (SLONEP)
Zakaj jazbec razkopava vrt? (Džek)
To poletje sem v vrtu opazil, da so se pogosto zjutraj pojavljale v trati luknje. Tako sem se odločil, da ostanem pokonci in skušam ugotoviti vzrok teh lukenj. Ker živim na podeželju, sem predvideval, da gre za kakšno izmed divjih živali, ki pridejo iz bližnjega gozda. Nisem dolgo čakal in v vrt je prišel jazbec in pričel kopati luknje. S svojim opravilom je nato prenehal, jeseni pa so se ponovno pričele pojavljati takšne luknje. Zakaj se je jazbec odločil, da bo razkopaval moj vrt?... (SLONEP)
S čim naj zasadim strm teren? (peter, maribor)
Gradimo vikend na stmem terenu, ki bi ga radi zasadili z rastlinami oz. grmički, ki imajo globok in razvejan koreninski sistem. Želimo takšne rastline, ki dobro prenašajo sonce in preprečujejo zdrs zemlje, ter so privlačnega videza.... (SLONEP)
Kdaj naj obrezujem žajbelj in timijan? (Veronika)
Za okras (in uporabo) imam ob stopnicah pred hišo posajene grmičke različnih timijanov in grm žajblja z vijoličastimi listi. Ali jih je potrebno temeljito porezati in kdaj, da bodo naslednje leto lepo rasli?... (SLONEP)
Kako negovati citruse? (susa b.)
Imam posajenih večje število citrusov (limonovec, pomarančevec, mandarinovec) in bi želela več informacij o vzgoji le teh.... (SLONEP)
Kako preurediti prostostoječo pipo v vodnjak? (Tatjana)
Spoštovani!Na vrtu imamo na studencu prostostoječo vodno pipo, ki je že vrsto let neizkoriščena. Rada bi jo preuredila v vodomet, a ne vem, kako naj se tega lotim. Zahvaljujem se vam za kakršenkoli uporaben nasvet.... (SLONEP)
Kaj naj zasadim ob čebelnjaku? (Nina)
Pred čebelnjakom imamo velik prazen travnik. Zanima me, katera drevesa in grmovnice zelo medijo in so primerne za zasaditev v bližini čebelnjaka. Kostanj in akacija sta v sosednjem gozdu, zato me bolj zanimajo še druge drevesne in grmovne vrste, ki s svojim cvetenjem privabijo čebele. Hvala za odgovor!... (SLONEP)
Kako velik naj bo romantični vrt? (Nataša)
Zanima me, koliko mora biti velika parcela, kjer si želiš urediti romantični vrt, kot je opisan na SLONEP-ovih straneh. Ali mora biti čisto raven teren?... (SLONEP)
Popravilo puščajočega kalupa za ribnik (NN)
Pozdravljeni! Kalup za ribnik, ki smo ga vgradili pred nekaj leti je začel puščati. Zanima me ali je možno kalup popraviti ali moramo kupiti novega?... (SLONEP)
Kako odstraniti packe z glinenih loncev? (NN)
Na glinenih loncih se mi pojavljajo bele packe. Ker so mi sicer lonci všeč, jih ne bi rada zavrgla. Naj raje v bodoče kupujem plastične lonce?... (SLONEP)
Kam z vejami? (NN)
Zaključil sem s spomladanskim obrezovanjem drevja in ostalo mi je veliko vej. Sosed jih je na vrtu zakuril, vendar mislim, da to ni najboljša rešitev. Mi lahko svetujete, kako naj jih uporabim ali pa odstranim. Hvala za odgovor.... (SLONEP)
Kje naj kupim vrtnice? (NN)
Zanima me, kje bi lahko dobila grmaste vrtnice (rožni grm) in katere sorte?... (SLONEP)
Katere rože na balkonu na južni strani? (NN)
Stanujem v bloku, ki je postavljen v smeri vzhod - zahod. Južna stran je izpostavljena soncu od jutra do večera. Zanima me, katere rože bi tu uspevale in kako naj jih oskrbujem (problem imam z ožigom na listih). Hvala za odgovor.... (SLONEP)
Kaj naj zasadim v okrasne posode ob vhodu? (NN)
Kupila sem dve lepi okrasni posodi iz terracotte, v kateri naj bi zasadila okrasni rastlini ob vhodu v hišo. Posodi sta okrogli, premer je ca. 40 cm, vendar ne vem, kaj naj v njih zasadim, ker bi rada okrasje v vseh letnih časih. Vhod je na severni strani hiše, malo osončen (popoldne). Rastlini se ne smeta razrasti preveč ne v višino, niti v širino. Ker sem s Primorske, sem želela zasaditi brina (siva, bodeča), vendar jih v vrtnarijah ne dobim, morala bi ju izkopati v kakšnem gozdu. Druge priporočene rastline pa bi večinoma morala spraviti pozimi v hišo. Ali naj zasadim enoletnice in pozimi koriti pospravim, da ne počita? Prosim, svetujte mi.... (SLONEP)
Še o upogljivih folijah za ribnike (NN)
Spoštovani.Pred časom vas že spraševal o tem, vendar bi potreboval še dodatno "navigacijo." Spraševal sem o folijah za ribnike, nakar ste mi odgovorili, da so najbolj obstojne butilne obloge in da naj na sončnih legah uporabim 7(!!)  mm debelo folijo. Do danes še nisem v nobeni specializirani trgovini naletel na 7 mm debelo folijo za ribnike. Mi lahko prosim poveste, kdo točno jih ima na zalogi? Hvala.... (SLONEP)
Kako se imenuje grm, ki ima rdeče plodove? (NN)
V Italiji sem videla čudovit grm z oranžno-rdečimi plodovi, katerega nisem našla v mojih knjigah o rastlinah. Grm pa izgleda tako: ima temnozelene nenazobčane (ravne) liste, ki niso mehki, vendar niti trdi. Ne vem če cveti, vendar ima pozimi (pred božičem) čudovite oranžno-rdeče majhne jagode, ki rastejo v grozdih, ti pa se povešajo preko tega lepega temnozelenega listja. Gospa, ki je imela ta grm v loncu, mi ni znala povedati imena, rekla je le, da se v Italiji dobi v vrtnarijah, ter da bi veliko bolje uspeval v zemlji, kot v loncu. Naj povem, da ne gre za bodiko, ker ima gladke liste, jagode pa rastejo v grozdih. Prosim, če lahko ugotovite, za kakšen grm gre, pa tudi slika bi bila dobdodošla. Hvala lepa. ... (SLONEP)
Kako prezimiti lokvanje v mini vodnem vrtičku? (NN)
Na balkonu imam v večji posodi lokvanj. Kako naj prezimim lokvanj, saj če ga pustim na prostem bo zmrznl.... (SLONEP)
Kupim božično zvezdo in ji odpadejo listi. (NN)
V decemberskem času vedno kupim nekaj božičnih zvezd. Ko jih prinesem domov, jim prično odpadati listi. Kaj naj naredim, da se to letos ne bo ponovilo?... (SLONEP)
Plodovi pri božjem drevcu? (NN)
Imam božje drevce, ki pa na žalost ni naredilo tako željenih in pričakovanih rdečih jagod. Zanima me, kako bi se dalo ugotoviti spol rastline ali pa zakaj ni plodov.Prodajalec, ki mi je prodal rastlino, mi je zagotovil da je obojespolnik jagod pa vseeno ni bilo.... (SLONEP)
Kako izboljšati glinasta tla? (NN)
V vrtu imamo zelo težka ilovnato glinasta tla. Temu primerno uspeva tudi zelenjava. Kaj priporočate za boljšo rast?... (SLONEP)
Kako na naravi prijazen način pregnati žuželke? (NN)
Hišo in vrt imamo blizu mlake. Posledica tega je, da imamo na vrtu mnogo komarjev. Obstaja kakšen naravni način, kako bi te žuželke vsaj delno odgnali z vrta?... (SLONEP)
Kako z vrta pregnati krta? (P.)
V vrtu se nam je pojavil krt. Kako naj ga preženemo?... (SLONEP)
Upogljive folije za ribnik (NN)
Spoštovani. Že nekaj časa iščem upogljivo folijo za ribnik, ki bi bila v enem kosu večja od 8 x 10 metrov, ki ne bi bila preveč draga in ki bi imela več kot 20 let garancije. Vem za vse folije proizvajalca OASE (Eurofol, Alfafol, OASEfol...), vendar sem na neki angleški spletni strani zasledil tudi večje in trpežnejše folije (Flexipond Gold - doživljenjska garancija). Mi lahko prosim svetujete, kam naj se pri nas obrnem za kaj podobnega? Najlepša hvala.... (SLONEP)
Stran: 1 2
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog