Skalnjak

Primerno mesto za postavitev skalnjaka je sončno pobočje obrnjeno proti jugu ali jugozahodu. Najlepši so tisti skalnjaki, ki dosledno posnemajo naravno okolje. Skušamo doseči naravnemu zelo podobno okolje in omogočiti rastlinam dobro uspevanje.

Pri načrtovanju skalnjaka skušamo izkoristiti naravno pobočje, kjer je rastišče že po naravi odcedno. Na ravnih vrtovih je gradnja zahtevnejša; primerneje je oblikovati melišče ali pa dvignjene grede. Pristen vtis dosežemo, če oblikujemo osnovno obliko z razgibanimi skalami, med katerimi potekajo slikovite zajede. Če naredimo tudi studenček, je vtis še močnejši. Primerna postavitev skal tvori veliko raznolikih mest za sajenje.

Pri postavljanju poskrbimo za občutek prostranosti. Pred skalnjakom naredimo prazno površino (trata). Vodne motive vključujemo zelo premišljeno.

Pazimo, da skalnjaka ne postavimo ob grede pravilnih oblik, ločimo ga od zelenjavnega in sadnega vrta. Če imamo vrt pravilnih oblik, je primernejša dvignjena greda, kot svobodna zasaditev.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog