Vodič

Deset nasvetov za naravni ribnik

Deset nasvetov za povsem naravni ribnik, ki nam bo v veselje, obenem pa je lahko popestritev naravnega vrta.

  1. Ribnik naj ima čim večjo površino. Ni treba, da je globok, lahko le 50 cm. Dno naj bo prekrito z glino ali čistim peskom. Okoli ribnika naj rastejo druge rastline, ki bodo poskrbele za rahlo senco v nekaterih delih ribnika.
  2. Vsaj en breg naj bo zelo položen, da bodo lahko živali hodile ven in not. Idealno je, da pustimo nepognojeno travo, da raste na robu ribnika, obenem pa dopuščamo, da se nekatere rastline iz ribnika naselijo v travo.
  3. Napravimo večje število plitkih (nekaj centimetrov) področij ribnika. Ko se bodo nanje naselile trave, in močvirske rastline, bo to odličen habitat. Poleti ali v suši se bodo ta področja izsušila, kar je pomembno za veliko število različnih vrst.
  4. Pomembno je, da se izogibamo vsem virom hranilnih snovi za rastline. Okoli ribnika ne gnojimo. Da ga napolnimo, uporabimo deževnico.
  5. Uporabimo mešanico različnih skupin vodnih rastlin, da zaščitimo bregove. Bolj, ko so rastline raznolike, bolj je raznolik podvodni svet, kar privabi več vodnih žuželk.
  6. Uporabljamo le rastline iz domačega okolja. Pri nakupu rastlin v velikih vrtnarskih centrih moramo biti pozorni na tuje vrste rastlin in živali s katerimi so pogosto okužene rastline, ki jih kupujemo in bi lahko v ribniku naredile veliko škodo.
  7. Ne uporabljamo kemičnih snovi za zatiranje plevelov.
  8. Ne vnašamo rib.
  9. Okoli ribnika poskrbimo, da je okolje primerno za dvoživke. Nasadimo primerne trave in poskrbimo za zadostno senco.
  10. Vzamemo si dovolj časa za opazovanje življenja. Iz dneva v dan bomo opažali spremembe, obenem pa bomo odkrivali vedno nove in nove vrste.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog