Vodič

Vrtno ognjišče

 


Pozimi skrbi za sprostitev ob romantičnem ognju kamin, poleti pa je ta funkcija prepuščena vrtnim ognjiščem. Tudi poleti ima plamen ognja na človeka enak učinek kot pozimi – pomaga se nam sprostiti in ustvarja prijetno atmosfero.

Ljudje so poleti ob večerih od nekdaj radi posedali okoli ognja in uživali v skupnem druženju. V ta namen so nekoliko poglobili del terena in ga obložili s kamenjem, da se ogenj ne bi nenadzorovano razširil, nato pa zakurili les. Skoraj enako je z vrtnimi ognjišči – to so iz kamenja ali zidakov sezidani prostorčki na dvorišču oziroma vrtu, okoli katerih je zvečer prijetno postaviti stole in uživati v klepetu, ali pa se tudi zgolj nekoliko sprostiti pod zvezdami.

Kako zgraditi vrtno ognjišče?

Vrtno ognjišče je najlaže zgraditi iz kamenja ali opek, lahko pa se odločite tudi za bolj prestižno možnost, na primer ognjišče, izklesano iz kamna. V osnovi je potrebno narediti zgolj obod, ki je lahko okrogel, kvadraten ali katere koli druge oblike, ki naj bo visok vsaj 15 centimetrov, lahko pa tudi 20. Običajno je kurišče ognjišča nekoliko dvignjeno od tal, da je celotna struktura visoka okoli 50 centimetrov, saj je tako vizualno videti lepše, vsekakor pa je lahko kurišče tudi popolnoma vdelano v tla in ga obroblja zgolj ena plast zidakov.

Vrtno ognjišče je lahko namenjeno klasičnemu kurjenju z drvmi ali pa ima plinski gorilnik. V kolikor boste kurili na drva ali bo gorilnik nameščen nekoliko nižje, je potrebo poskrbeti za dotok zraka s strani – torej je treba v spodnjem delu ognjišča pustiti odprtino, skozi katero bo pritekal kisik in omogočal lepše izgorevanje (v nasprotnem primeru se vam lahko zgodi, da se bo z ognjišča precej kadilo).

Kako uporabljati vrtno ognjišče?

Marsikdo si zaželi vrtno ognjišče zgolj zaradi ustvarjanja prijetnejše atmosfere ob poletnih večerih, a pri druženju prijateljev ob ognju ima to še eno prednost: lahko pomaga odganjati mrčes, ki je ob toplih dneh in nočeh običajno precej nadležen.

Marsikdo se odloči za vrtno ognjišče tudi iz drugega praktičnega razloga: nad njegovim plamenom je možno peči jabolka, koruzo ali sladkorne penice, v žerjavi speči krompir, vsekakor pa lahko v ognjišče naložite tudi oglje, postavite nanj mrežico in imate tako tudi večerni piknik spečenimi čevapčiči.

Kdo pa tovrstna ognjišča najraje uporablja? Ogenj v poglobljenem delu zemlje (plitki izkopani luknji), obložen s kamenjem, pogosto uporabljajo tako taborniki kot vojaki, saj je ogenj tako iz daljave manj opazen in se ne kadi. Ampak … To je nekaj povsem drugega kot ognjišče na domačem vrtu, kjer je sikanje majhnih plamenov seveda zaželjeno.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog