Vrtni ambient

Vsak vrt ima svoj ambient, neodvisen od vrtnega stila. Različni dodatki dajo vrtu edinstveno dušo. Ko izbiramo različne materiale in dodatke pazimo, da se medsebojno ujemajo in da vrt ne postane neurejena mešanica različnih oblik in barv. Pri vsaki obliki vrta se moramo držati določenih pravil, da ustvarimo harmonijo. Neharmoničen vrt deluje na obiskovalca neprijetno. Tudi, če je vrt na prvi pogled kaotičen, je lahko v harmonij. Je tisti pomembni element, od katerega je odvisno naše dobro počutje. Vsak lastnik želi imeti vrt, v katerem se dobro počuti in vanj z veseljem pripelje svojo družino, prijatelje, ali naključne obiskovalce.

Prvo srečanje z vrtom največkrat predstavlja ograja. Pa ograj ne uporabljamo le za zakrivanje vrta pred nezaželenimi pogledi, temveč tudi za razmejevanje posameznih predelov, za zaščito pred vetrom in kot optični dodatek. Oblike, ki jih lahko uporabimo, so različne. Izbiramo lahko med žičnimi ograjami, živo mejo, leseno ali zidano ograjo.

Visoke ograje ločujejo vrt od ostale okolice. V okoljih, kjer želimo preprečiti hrupu vstop v vrt, uporabljamo zvočno izolirane ograje. Žive meje niso primerne.
Za nižje ograje, predvsem za razmejevanje znotraj vrta lahko uporabimo različne trajnice. Vrt bodo razmejile v pisani obliki, obenem pa ne bodo delovale kot ograja. Nizki zidci ali lesene ograje predstavljajo primerno popestritev in razmejitev vrta. S svojo višino ne zakrivajo pogleda, a delujejo zelo odločno. Podoben učinek dosežemo z nizko (do višine kolen) in gosto živo mejo (npr. iz pušpana). 

Voda je element, ki v vrt vnaša največ mistike. Obiskovalce vodna površina neustavljivo privlači. In ravno to lastnost ter prilagodljivost lahko uporabimo v skladu z vzdušjem, ki ga želimo ustvariti. Velike mirujoče vodne površine v obliki naravnega ribnika obdanega z različnim rastlinjem, delujejo skrivnostno, obenem pa so raj za različne živali. Mirujoče vodne površine izbranih oblik, ki so obdane z rastlinami v primerni obliki, delujejo romantično. Pri okrasnih bazenih lahko to še poudarimo z izbiro različnih vodometov, in okrasnih dodatkov, ki jih primerno razmestimo. Za bazene, ki so ostrih oblik, so zelo primerni različni kipi postavljeni na vogale in robove. Studenček, ki bo živahno poskakoval po kamnih in zavijal po razgibani strugi, bo z žuborenjem ustvaril živahno vzdušje in že od daleč vabil obiskovalca v svojo bližino. Majhni vodni elementi so primerni dodatek v majhnih vrtovih, kjer nimamo prostora za velik ribnik ter v kotičkih vrta, kjer želimo na majhni površini doseči pomirjujoč učinek. Voda deluje blagodejno in je zelo prilagodljiva. 

Poti imajo v vrtu pomembno vlogo. Omogočajo dostop do posameznih predelov vrta. To pomeni, da lahko določene predele zaščitimo pred obiskovalci. Poti so viden element vrta in njihova oblika se mora podrejati njegovi obliki. Formalne oblike vrtov pogojujejo poti v bolj ali manj ravnih linijah. Zavite poti prispevajo k bolj sproščenemu vzdušju, ki je značilen za neformalne oblike. Pri izbiri materiala, moramo biti pazljivi, da se ujema s predelom vrta. Tako za gozdnat del vrta ne bomo uporabili belega kremenčevega peska, temveč lesne sekance ali lubje, ki bo poleg videza poskrbelo tudi za primerno občutje pri hoji. 

Osvetlitev je pomembna, če želimo tudi v večernih urah uživati v vrtu. S pravilno namestitvijo luči lahko vrt dobi zvečer čisto drugačen videz, ki se močno razlikuje od dnevnega videza. Poudarimo lahko le posamezne kotičke vrta ali posamezne rastline. S svetlobo lahko privabimo poglede na točno določene točke, ki izstopajo iz teme. Takšna osvetlitev je mnogo zanimivejša, kot, če bi osvetlili celoten vrt. Uporabljamo predvsem belo in modro svetlobo, ki najbolje poudari naravne barve; izogibamo se pisani osvetlitvi, ker vrt spremeni v kič. Prostor, kjer posedamo, osvetlimo diskretno. Luči ne postavimo tako, da nas motijo pri posedanju in pogovorih. Ne smemo pozabiti tudi na osvetlitev poti, da bo hoja po poteh varnejša in prijetnejša. Če želimo, da se vrt ne izgublja v neskončni temi, osvetlimo tudi ozadje vrta, kar lahko predstavljajo drevesa, visoka ograja iz žive meje ali cvetlična greda z vzpenjajočo razmestitvijo rastlin.

K vrtnemu ambientu veliko prispevajo tudi različni predeli in elementi, ki so namenjeni predvsem užitku obiskovalcev. Pergole in tuneli skrbijo, da se dimenzija vrta razširi tudi v višino. Sprehodi skozi tunele iz vrtnic in posedanje pod pergolami so lahko zelo romantični. Človek se sprašuje, kam vodi pot, zato naj le ta vedno vodi do nekega določenega objekta ali zanimive točke. To je lahko zanimiva skupina rastlin, grm nenavadnih oblik, vaza, kip, vodnjak, … Tuneli so lahko tako veliki, da vanje postavimo sedežno garnituro, kjer lahko preživimo ure »prekriti« z dišečimi vrtnicami ali glicinijo. Najprimernejši material za ogrodje so tanke kovinske palice, ki delujejo dovolj lahkotno, da ne obremenjujejo vrta. Zanimivi so tudi loki, ki jih prerastejo različne vzpenjavke. Potem dajo prostorsko dimenzijo, lahko pa so tudi prehod v drug, drugačen predel vrta. Seveda se morata oblika in uporabljen material ujemati s celotnim stilom vrta.

Paviljoni in vrtne hišice so močan dodatek vrtu. Zato jih namestimo daleč od hiše, da pridejo do polnega izraza, obenem pa predstavljajo od hiše dovolj odmaknjen prostor. To bo vzbudilo občutek, kot da smo nekje drugje in ne doma. Še močnejši učinek bomo dosegli, če iz paviljona ne bo mogoče videti hiše. Okoli paviljonov in hišic zasadimo primerne rastline, ki bodo poskrbele za prijetni vtis že ob prihajanju ter zakrile vse moteče elemente. V bližnji okolici naj bodo tudi višja drevesa, da bodo zakrila paviljon ali vrtno hišico pred pogledi iz hiše, balkona ali terase. Pogled iz paviljona ali vrtne hišice naj bo kljub temu zanimiv in odprt vsaj na del vrta. 

Vrtno pohištvo ima velik pomen pri ustvarjanju ambienta. V prvi vrsti mora biti udobno, a tudi vrtu primerno. To pomeni, da v romantičnem vrtu izbiramo pohištvo romantičnih oblik, v formalnem vrtu pohištvo ravnih linij, itd. Ponudba vrtnega pohištva obsega tudi različne materiale. Vsak material ima svoje značilnosti in se ujema z določenim tipom vrta. Najbolj univerzalen je les, ki ga lahko uporabimo v primerni obliki vedno in povsod. 

Pomemben okrasni element so vrtni dodatki. Imajo enako vlogo kot slike v stanovanju. Kipi, vaze in okrasni cvetlični lonci dodajo vrtu osebno noto. Velikost dodatkov ni odvisna od velikosti vrta. Pomemben je prostor, kamor bomo postavili vazo ali kip. Prostor za namestitev se podreja sredinskemu objektu opazovanja. Dodatke izbiramo tako, da se ujamejo s harmonijo vrta. To pomeni, da npr. v japonski vrt ne postavimo vrtnega palčka. Kip, vaza ali lonec je bolj svetleč, dokler je nov, ter zelo rad izstopa iz vrta vendar bo sčasoma potemnel in se dobro vklopil z ozadjem. Okrasne cvetlične lonce lahko uporabimo na več načinov. V osnovi so v njih zasajene rastline. Z več cvetličnimi lonci ali koriti lahko okrasimo dovozno pot, obenem pa napravimo neke vrste ograjo, ki jo bo ločevala od ostalega vrta. V lonce lahko posadimo nenavadne ali izstopajoče rastline in jih postavimo na mesto, kjer pridejo dobro do izraza. Lahko so tudi dodatni del dekoracije nekega dela. Pomembno je, kaj nam je pomembnejše: lonec ali rastlina. V pisane lonce, ki so okras sami po sebi, ne sadimo nenavadnih rastlin, temveč takšne, ki bodo poudarile lonec. Harmoničen učinek dosežemo, če se odločimo za več loncev iz enakega materiala. Vanje sadimo barvno pisane rastline. Zanimiv učinek dosežemo, če lonce razmestimo na različnih višinah. Z njimi lahko oblikujemo različne bolj ali manj pisane vzorce.

V vrt lahko postavimo tudi marsikaj drugega, kar prinesemo z različnih potovanj ali kupimo na boljšem trgu. V vrt vedno vnašamo stvari, ki se ujemajo z vrtnim stilom. Če bi sestavne dele vrta razmeščali čisto naključno, bi bil vrt kaotičen. Z vzpostavitvijo določenega reda, ki ni omejujoč, dosežemo harmonijo, ki napravi vrt privlačen. 

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog