Vodič

Izvedba zunanje terase

Sončni in topli dnevi so priložnost za preživljanje prostega časa zunaj. Zunanje terase so idealen prostor, saj nam hkrati nudijo bližino doma in svežino zunanjega zraka. Da pa bi bili pikniki in poležavanje na soncu resnično udobni, mora biti terasa ustrezno narejena. Čeprav izdelava terase na prvi pogled videti enostavna, moramo biti pri njeni gradnji pozorni na več različnih stvari.

Gradnja terase

Teraso lahko naredimo na ravni strehi, pod katero so bivalni prostori ali pa drugi prostori kot garaža, kurilnica,… V primerih, ko so pod teraso bivalni prostori, moramo biti še posebej pozorni na ustrezno izvedbo toplotne izolacije in hidroizolacije.

Kadar se odločimo za kasnejšo gradnjo terase, jo lahko naredimo kot podaljšek obstoječe betonske plošče. V samo ploščo navrtamo luknje za armaturo, samo ploščo pa podpremo z jeklenimi nosilci ali pa postavimo ustrezne podporne stebre. Druge možnosti so, da teraso naredimo iz lesa ali železa, ki ju ustrezno podpremo oziroma vpnemo v obstoječi objekt. Ne smemo pa pozabiti na diletacijo med teraso in objektom, kadar teraso prizidamo. S tem omogočimo nemoteno gibanje posameznih konstrukcijskih elementov in preprečimo morebiten nastanek razpok na spoju terase in hiše.

Obloge

Preden se lotimo polaganja talnih oblog, moramo rešiti problem odvodnjavanja. Če terasa nima ustreznega naklona, ga naredimo z naklonskim betonom, ki bo hkrati zaščitil hidroizolacijo in morebitno toplotno izolacijo pod njim. Naklon estriha naj znaša od 1 do 2 % oziroma 1 cm padca na tekoči meter terase. Ko imamo teraso narejeno, moramo izbrati ustrezno talno oblogo. Najpogosteje terase obložimo s ploščicami. Te morajo biti odporne proti zmrzali, hkrati pa morajo biti tudi mehansko bolj odporne kot notranje ploščice, saj se po terasi hodi s čevlji, prinašata pa se tudi pesek in zemlja z vrta. Vse pogosteje se za talne obloge uporablja les, ki pa mora biti ustrezno zaščiten pred vremenskimi vplivi.

Ograje

Ali potrebujemo ograjo, je odvisno predvsem od višine terase. Uporaba ograje ali kakšne druge pregrade je priporočljiva, kadar je terasa od tal dvignjena za več kot 2 stopnici. Ali bo ograja lesena ali kovinska, je stvar osebnega okusa. Če nam je všeč minimalističen slog, se lahko odločimo tudi za stekleno ograjo. Poleg razgleda je na terasi pomembna tudi zasebnost. Le to si zagotovimo z ustrezno obliko in višino ograje ali pa premišljeno postavitvijo okrasnih rastlin.

Senčila

Klub temu, da so sončni žarki prijetni, moramo vseeno poskrbeti za ustrezno senčenje. Izbiramo lahko med zložljivimi tendami, zidanimi ali lesenimi nadstreški. Kadar se odločimo za montažne ali zložljive sisteme, moramo biti pozorni na to, da bodo ti dovolj stabilni ob močnejšem vetru ali nalivu. Ne smemo pa pozabiti, da je večina teras podaljšek dnevnega prostora, ki bi mu s postavitvijo stalnega nadstreška za stalno odvzeli dnevno svetlobo.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog