Vodič

Najpogostejše napake pri načrtovanju vrta

Velika drevesa ali grmi so posajeni preblizu hiše, pod električnimi žicami ali preblizu skupaj. Običajno so videti lepo, vendar, ko dosežejo večje višine, začnejo ogrožati hišo in ob slabem vremenu lahko pride do poškodb. Preden posadimo posamezno drevo, ugotovimo njegovo višino končno višino. Univerzalno pravilo za sajenje dreves poleg hiš: končno višino drevesa delimo z 2 in dobili bomo razdaljo od hiše do mesta, kjer lahko posadite drevo. Drevesa je mogoče tudi obrezovati, vendar z obrezovanjem drevo poškodujemo, kar bo zmanjšalo njegovo življenjsko dobo, in spremenimo njegovo naravno obliko.

Preveč razgibana oblika vrta otežuje košnjo trate. Veliko majhnih grmov, gred z rožami, kipci, kamni otežuje košnjo trave. Premikanje kosilnice okoli zavitih delov vrtnih elementov ni enostavno, še posebej, če je vrt velik. Če kosimo z električno kosilnico, se električni kabel rad zapleta in poškoduje rastline. Trato oblikujemo tako, da ima veliko ravnih površin.

Vrtni elementi so skriti pogledom. Rastlina, ki je naš pogled ne doseže, nam uide tudi iz spomina. Ker je ne bomo videvali vsak dan, je tudi ne bomo pravilno negovali. Nanjo bomo pozabili. To velja tudi za zelenjavni vrt, ptičje hišice, ribnike, vodomete. Vrtne elemente razporedimo tako, da jih lahko vidimo skozi okna hiše, ob poteh in okoli mest, kjer se vsak dan gibljemo.

Neupoštevanje razgleda iz hiše. Pogled skozi okna je zelo pomemben za prijetno bivanje. Ob načrtovanju vrta se postavimo pred vsako okno in dobro razmislimo, kaj se vidi. Jutranji pogled skozi okno na lep vrt je lahko prijeten začetek dneva.

Nepravilna postavitev sedežne garniture. Ko dokončamo z urejanjem vrta in si kupimo sedežno garnituro, lahko ugotovimo, da pogled ni privlačen. Ob načrtovanju prostora za sedežno garnituro dobro pregledamo, kaj se s predvidenega mesta vidi. Če kaj moti pogled lahko določimo drugo mesto ali poskrbimo za primerno zakritje z rastlinami ali ograjo.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog