Vprašanja - Urejanje okolice
Število ustreznih rezultatov: 34
Stran: 1 2
Katere dovoljenje potrebujem za vgradnjo greznice? (gradnja greznice)
Kupil sem staro hišo, ki je bila zgrajena pred letom 1967 in me zanima, če je potrebno gradbeno dovoljenje za vgraditev "ROTO" greznice. Hvala! ... (SLONEP)
Kako hidroizolirati hišo v kanjonu? (U.)
Pripravljamo rekonstrukcijo hiše stare približno 5 let. Sestavljena je iz pritličja v katerem se nahaja klet, nad njo pa se nahaja še nadstropje ter podstrešni prostor. Problem obnove je stena, ki je pozidana na živo skalo. Ta stena je že v precej slabem stanju, saj jo rušita voda, vlaga in material, ki ga prinaša meteorna voda. Vse to priteče pod streho, do strešnega kolenčnega zidu. Naj omenim še, da se objekt nahaja v kanjonu ob reki, streha pa je enokapnica.... (SLONEP)
Kako znižati stopnice? (aci)
Kako naj znižam betonske stopnice iz 17,5 cm na 16 cm. Obloga bo iz kamna. Sedaj so zabetonirane na 17,5 cm.... (SLONEP)
Kakšen naj bo padec za odvajanje meteorne vode? (NATAŠA)
Meteorno vodo moram speljati približno 40-50 m v potok. Na približno kakšno globino pridem po 50 m, če se upošteva predpisan padec? ... (SLONEP)
Kakšno dovoljenje potrebujem za prizidek? (miha)
Garaži (3,5 m x 5,5 m) bi prizidal (2 m x 5,5 m) vrtne ute za orodje kolesa in kosilnico, spremenil konstrukcijo in videz strehe. Zanima me ali potrebujem kakšno dovoljenje poleg lokacijske informacije. Zanima me tudi bolj podrobno glede teh 70 m2, ali je to celotna površina objekta tloris ali tega katerega dozidavam in če tudi kvadratura strehe vpliva na dokumentacijo? ... (SLONEP)
Dovoljenja za postavitev vkopane lope (Nina)
Zanima me, kakšni so pogoji za postavitev zemljanke oziroma v zemljo vkopane, od hiše ločene manjše kleti, pokrite z zemljo? Po stari zakonodaji je bila menda gradnja zemljanke možna, v novi pa je nisem zasledila nikjer. Uporabljali bi jo za shranjevanje orodja in drv ter morda kot manjši dodatni delovni prostor (miza). Če je ni mogoče zgraditi kot zemljanko, bi se dalo vsaj npr. postaviti napol vkopano drvarnico in jo zasuti z zemljo? Stala bi namreč na nagnjenem terenu, v jarku, ki je ostal od stare poti čez parcelo in ker nam ni v interesu izgubiti še dodatne uporabne zelene površine. Za zasipanje oziroma izravnavo jarka pa bi potrebovali veliko materiala, zato bi nam bila takšna opcija stavbe z zeleno/zemeljsko streho najboljša izbira. ... (SLONEP)
Kako odpraviti kondenz na nadstrešku? (GapsoN)
Postavil sem lesen nadstrešek, ki sem ga pokril s kovinsko kritino. Zdaj pozimi opažam, da kondenz, ki nastane čez dan, kaplja na avto, kjer že čez dan zmrzne. Zanima me, kakšno toplotno izolacijo mi svetujete, da na naj položim pod obstoječo streho? Sam razmišljam o stiroporu debeline 4 - 5 cm. Ta debelina bi lepo sedla med letve, na katere je pritrjena streha. Je potem potrebno dodati še kakšno PVC folijo? Mi svetujete, da stiropor prilepim na streho? Ali naj raje s spodnje strani pribijem dodatne letve? Naj raje uporabim kaj drugega? ... (SLONEP)
Kako izvesti drenažo? (Matjaž)
10 let star objekt zgrajen v poševni teren (zadaj je klet pod zemljo) zaradi slabe hidroizolacije prepušča v kletnih prostorih vlago, ob močnejših nalivih pa pride v objekt tudi voda. Ker je objekt grajen na področju z močno podtalnico, me zanima način sanacije. Ali bi bilo smiselno napraviti zadaj škarpo in pustiti odkopano ali zasuti po sanaciji nazaj? Ali bi bilo smiselno zadaj dodatno izkopati enega ali dva zbiralnika za vodo, ki bi bila nivojsko niže od temeljev objekta? Ali bi bilo smiselno najeti arhitekta ali krajinskega arhitekta, da bi se izognili morebitnim neestetskim gradbenim rešitvam in če da, ali bi bil to arhitekt ali krajinski arhitekt? ... (SLONEP)
Vrstni red del pri postavitvi panelne ograje (Davor)
Odločil sem se, da si sam montiram panelno ograjo. Težava je samo v tem, ker mi ni popolnoma jasno, kako naj prilagodim vrstni red postavitve. Želim namreč panelno ograjo montirati, pod mrežo pa postaviti betonske robnike. Ni mi popolnoma jasno, kako to najlažje izvesti, saj vem, da je treba to ograjo montirati tako, da postavim stebre in sproti postavljam na stebre še mrežo. Malo se mi zdi zapleteno, če bi prvo postavil robnike in nato meril, kje naj bi prišel steber in tam pustil prosto ter nato postavljal ograjo. Ali naj postavim ograjo in nato pod mrežo robnike oz. jih postavim do mreže?... (SLONEP)
Kakšne dimenzije izbrati za nadstrešek? (Uroš)
Zanima me, kakšne dimenzije naj izberem za nadstrešek, ki naj bi bil velik dovolj za 4 avtomobile (dolžina približno 6 m; širina približno 11 - 12 m).... (SLONEP)
Iz česa zidati nadstrešek? (Božo)
Imam lesen nadstrešek, ki bi ga rad z dveh strani zaprl oz. izdelal steno. Problem je v tem, ker ga ne bi rad obil z lesom ampak s kakšnim drugim materialom, ki bi ga kasneje prebarval v barvi hišne fasade. Prosil bi za nasvet, kakšen material naj uporabim. ... (SLONEP)
Kako odvrniti mačka, da bi opravljal potrebo v zelenjavnem vrtu? (ban)
Za opravljanje potrebe si je sosedov maček izbral naše grede. Ker nas dopoldan seveda ni doma, me zanima, če obstaja kakšno sredstvo, ki bi mačka odvrnilo od tega?... (SLONEP)
Ali lahko oreh s koreninami poškoduje hišo? (Andi)
Ali korenine oreha lahko povzročijo škodo na hiši? Oreh raste 5 metrov od hiše in je star približno 30 let, hiša je stara okoli 100 let. Kaj lahko storimo, da ne bi prišlo do škode na hiši, ne da bi ga podirali? ... (SLONEP)
Kako pomladiti tiso, da bo na severni strani gosto zelena? (EMIL)
Približno 10 m visoka tisa je v notranjost krošnje močno ogolela. Na južni strani je drevo lepo, gosto zeleno, pogled s hišnega vhoda, pa razkriva gole veje, ki so zelene samo na koncu. Ali je treba veje požagati do debla, ali pa se bodo obrasle, četudi pustim do 1 m dolge gole štrclje? ... (SLONEP)
Ali je Boom efekt primeren za zatiranje robinije (akacije)? (Jasmina)
Ali lahko uničim akacijo z Boom efektom? ... (SLONEP)
Kako zatreti travo, preden nasujemo rodovitno zemljo? (M&I)
Pozdravljeni! Večkrat prebiramo vašo stran, saj imamo novogradnjo. Radi bi si uredili okolico, vendar se nam je po vsej parceli pojavila trava, ki se je ne moremo znebiti (pri nas ji pravimo kosterba). Preden bi dokončno splanirali in nasipali rodovitno zemljo (imamo tudi veliko kamenja), bi jo radi odstranili. Zato bi prosili za nasvet - kako? V upanju na vaš odgovor, se vam že vnaprej zahvaljujemo. ... (SLONEP)
Kako uničiti osje gnezdo, ki je v tleh? (Vesna)
V lesenem podu terase, pod zunanjo nadstrešnico, so se nam zaredile ose. Ker je že prišlo do prvih pikov, se jih moramo znebiti. Nam lahko svetujete najprimernejši način?  ... (SLONEP)
Ali obstajajo okrasni zaključki za balkon? (Barbara)
Zanima me ali se da dobiti pri nas okrasne zaključke iz siporeksa, ki se sezidajo na balkonski ograji iz siporeksa?... (SLONEP)
Kako narediti ponikalnico? (Stine)
Ali ima kdo kakšno skico odtoka meteornih vod v ponikalnico ali kakšen pameten nasvet, kako lahko to naredimo sami? ... (SLONEP)
Kako gojiti agrume na balkonu? (Nives)
Pozdravljeni, prvič se odločam za nakup agrumov, ki bi jih imela na zelo sončnem balkonu. Zanima me ali bi uspevali in kdaj so primerni za na balkon (že sedaj ali kasneje). Kako se jih vzdržuje? Odločam se za limone in kumkvat. Posadila bi jih v večje posode iz plastike (drenaža pripravljena). Hvala za odgovor. ... (SLONEP)
S čim polagati marmor na siporeks? (franci)
Zanima me, kakšno malto uporabit za pritrditev marmor polic ali granitnih polic na balkonski ograji iz siporeksa? ... (SLONEP)
Kakšen je postopek polaganja naravnega kamna in marmorja? (Rize)
Prosim, če mi opišete postopek polaganja naravnega kamna in mramorja. Hvala... (SLONEP)
Kdo bi posekal hruške? (Stanka)
V sadovnjaku in ob hiši imam nekaj zelo starih in visokih (okoli 15 m) hrušk. Kdo bi mi jih lahko posekal? Rada bi naslove izvajalcev teh del.... (SLONEP)
Kako s pravilno izbiro barve fasade popraviti arhitekturno napako? (MRK)
Pozdravljeni, ko smo planirali novogradnjo, smo največ pozornosti posvečali funkcionalnosti. Nismo se pa zavedali, da bo naša hiša videti kot blok ravno z dostopne strani. Postavljena je na vrh hribčka, tako da se jo ob prihodu gleda navzgor. Dvorišče je na nivoju kleti, vrt pa izravnan s pritličjem. Nivoja sta ločena z zidom (videti je kot podaljšana prednja stran hiše v desno), tako smo vrt povečali na račun brežine. Poleg kleti in pritličja je tu še mansardno spalno nadstropje in podstrešje. Nad vhod za garažo bi želeli dodati nadstrešek, pred zid pa napol odprto garažo povezano z nadstreškom do vhoda oz. garažnih vrat. A bi lahko z izbiro fasadne barve, kombinacije barv in tekstur materialov optično znižali hišo?... (SLONEP)
Kako pregnati žolno, ki dela luknje v fasado? (Boštjan)
Pozdravljeni! Zelena žolna mi dela škodo na demit fasadi (v fasado dela luknje). Zanima me, ali je kakšen način, da bi omenjenega ptiča odvrnil od povzročanja škode?... (SLONEP)
Ali lahko oveneli cvetovi spet oživijo? (anja)
Zanima me, če je možno, da bi rože spet cvetele. Nekaj dni sem bila z doma in sem na njih čisto pozabila, zdaj pa so deli cvetov rjavi. Zanima me, če jih je možno spet spraviti v prvotno stanje?... (SLONEP)
Kako zaščititi ciprese pred divjadjo? (Branko)
Na vrhu z rožami zasajene škarpe imamo v dogovoru s sosedi na meji zasajene ciprese. Vendar so te ciprese žrtev rednih obiskov divjadi - srn, tako da na enem koncu čisto propadajo. Poskusili smo že z nanašanjem nekakšne pene, ki bi naj bila namenjena odganjanju divjadi, pa ni bilo učinka. A je res edina rešitev ograja? Kar visok strošek, pa še usklajevanje s sosedi. Kakšne so še druge možnosti? Za odgovor se zahvaljujem.... (SLONEP)
Kako izkoreniniti akacijo? (Lucija)
Prosim za nasvet, kako izkoreniniti podivjano akacijo, katere korenine se razraščajo po dvorišču, tudi pod hišo in ki na gosto poganja vse naokoli? Ročno prekopavanje in puljenje korenin je zelo zamudno in ne preveč učinkovito, ker se del korenin strga in ostane v zemlji. Hvala za pomoč!... (SLONEP)
Kje dobiti varnostno cestno ogledalo? (grega)
Zanima me, kje je mogoče kupiti ogledalo, katerega bi lahko namestil na vrtno ograjo za boljši pregled na cesto?... (SLONEP)
Ali je treba pred nasutjem odstraniti vse rastline? (M & M)
Načrtujeva gradnjo hiše. Parcela je precej zaraščena (akacija, grmovnice, robidje...) in raznolikih nivojev (potreben bo nasip za izravnavo). Zanima naju, kakšen je najprimernejši postopek za čiščenje terena? Ali je dobro med izkopom odstranjevati vse korenine in rastlinje, saj ne želiva, da bi se nama po zasutju ponovno zarsale te rastline. Hvala za pomoč. ... (SLONEP)
Stran: 1 2
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog