Vodič

Avtomobilski nadstreški

 


Garaže so razkošje. V mestih je najem garaže ali parkirnega mesta drag, brez njih pa je avto izpostavljen poškodbam. Na podeželju ni nič drugače:hiše imajo večinoma garažo zgolj za en avtomobil – svoj avto pa imajo oče, mama in še kak polnoletno otrok. Tako je z avtomobili vedno križ. Da ne govorimo o tem, koliko ljudi gre zjutraj v službo pol ure prej, samo zato, da bodo našli parkirišče pred poslovno stavbo …

Včasih smo se izdelave nadstreška za avto lotili kar sami. Pred hišo smo si postavili nekaj podobnega kozolcu, ali pa smo počakali do prekrivanja strehe na hiši in takrat za nadstrešek uporabili nekaj lesenih ali kovinskih nosilcev, na katere smo nato pritrdili stare salonitke. Danes so nadstreški mnogo bolj prefinjeni. Malo zato, ker ne želimo, da bi »kozolec« kvaril moderen videz hiše, malo zato, ker spadajo neestetski leseni in kovinski stebri bolj v vinograd kot k hiši, malo pa tudi zato, ker morajo odslužene salonitke na poseben odpad, ne pa v ponovno uporabo.

Kljub temu je nadstrešek še vedno idealna rešitev, če imate pri hiši nekaj kvadratnih metrov prostora za pokrito parkirišče. Vaš avto seveda ne bo tako varen, kot bi bil v garaži, pa tudi na toplem ne bo, bo pa na suhem. In če se spomnite, kako neprijetno je z avta zjutraj odmetavati preko noči zapadel sneg, kako grozeči so črni oblaki, ki napovedujejo točo, ali kako težko je zlesti iz avta in odpreti dežnik, kadar imate polne roke vrečk iz trgovine, potem bo nadstrešek za vas ravno pravšnji. In dandanes se vam za nakup in montažo ni potrebno zanašati na dobavitelje iz tujine – lahko se odločite za montažni nadstrešek, ki je patentiran ter v celoti proizveden v Sloveniji.

Izbor konstrukcije

Nadstreški za avtomobile so na voljo v mnogo različnih oblikah ter iz mnogo različnih materialov. Najbolj priljubljene so lesene in kovinske konstrukcije. Kovinske res delujejo nekoliko »hladneje«, a jih ni potrebno vzdrževati, saj so odporne na vremenske in klimatske vplive (aluminij je odporen na korozijo, železo je treba zaščititi z vročim cinkanjem). Da bi bile videti kovinske konstrukcije nekoliko manj »masivno« in težko, imajo pogosto tudi razne izreze, ki služijo zgolj estetiki. Lesene konstrukcije pa delujejo nekoliko bolj »domače« , izdelane pa so iz lepljenega lesa.

Najboljše so konstrukcije, ki so oblikovane v loku ali imajo polkrožen strešni del, saj takšna oblika omogoča boljše odtekanje vode in odstranjevanje snega kot ravne strehe, prav tako pa na njih ne potrebujete žlebov.

Sodobna montažna pokrita parkirišča oziroma nadstreški, ki so na voljo danes, se od starih »kozolcev« razlikujejo predvsem v zasnovi konstrukcije – ta je v tla oziroma v temelje so močneje vpeta le na eni strani, na drugi pa morda celo ne. S tem se tudi takrat, kadar imamo nadstrešek za dva ali več avtomobilov, izognemo vmesnim podpornim vertikalnim stebrom, zato je tudi parkiranje lažje. Sistem, kjer so nosilci vpeti v tla zgolj na eni strani, pa nudi tudi boljšo preglednost in naredi prostor bolj odprt.

Izbor kritine

Salonitke niso več dovoljene, opečnate in druge kritine v obliki strešnikov so drage, težke in zahtevne za polaganje, pločevinaste strehe pa nekaterim tudi niso pri srcu, saj pod njimi ob dežju »ropota«. Kritina mora biti vzdržljiva, da se lastnosti kot sta barva in trdota ne spreminjajo zaradi vremenskih vplivov, ter odporna, da je ne poškoduje toča. Zato proizvajalci sodobnih nadstreškov za kritje uporabljajo umetne mase. Najpogostejše so polikarbonatne plošče različnih barv, ki prepuščajo vidni del svetlobe – kolikšna naj bo prepustnost, pa izberete sami (glede na to, ali bo nadstrešek postavljen na sončno ali senčno lego).

Čeprav so tako lesene kot kovinske konstrukcije izdelane tako, da so kar najlažje, boste morali najprej poskrbeti za dobre temelje, ki bodo zagotovili, da se nadstrešek ne bo nagibal - še zlasto takrat, kadar je konstrukcija v obliki loka, ki sega do tal zgolj na eni strani.

Prednosti nadstreškov

Zadnje čase pogosto beremo o tem, da so nadstreški celo boljši kot garaže v hiši, saj je avtomobil tako hkrati zaščiten in na konstantni temperaturi – spremembe, ko avto iz tople garaže zapeljemo na zimski »minus«, naj bi namreč avtomobilu škodovale. Vendar pa je neudobno tudi, da moramo sami iz tople hiše zakoračiti v mraz in sesti v mrzel avtomobil. A tudi to ni več podobno. Poskrbite lahko tudi za avtomatični sistem ogrevanja avtomobila: avto priključite nanj in nastavite uro za začetek ogrevanja, in ko zjutraj sedete vanj, bo že prijetno ogret.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog