Vrtni vhod

Vrtni vhod je največkrat prvi del vrta s katerim se sreča obiskovalec. Daje prvi vtis o lastniku in njegovem okusu za estetiko. Vrtni vhodi so se že od nekdaj ravnali po modi dobe, v kateri so nastali. Danes se načrtovalci običajno zgledujejo po vhodih iz preteklih obdobij. Pogosto je vhod izdelan tako, kot da bi stal samostojno. Slog se ne ujema z ograjo, vrtom in bližnjo okolico. Vhodi so kičasti, narejeni iz neprimernih materialov, preveliki ali premajhni.

Vhod naj se ujema z ograjo okoli vrta. Naj bo sestavni del ograje. Živa meja zahteva vrata, ki so narejena iz lesa ali železa. Za listopadno ograjo so primernejša lesena, za zimzeleno pa železna vrata. Če vrat ne potrebujemo, lahko povežemo živo mejo s cvetočo vzpenjavko v loku nad vhodom. K opečnati ali kamniti ograji sodijo železna vrata, ravno tako tudi k železni. Lesena ograja ne prenaša dobro vrat iz kovanega železa. 

Pri izbiri stila vhoda se ravnajmo po stilu vrta, hiše in bližnje okolice. Sodobni vrtovi so primernejši za preproste, a elegantne oblike vhoda in vrat, če pa je vrt v starinskem stilu, so potrebna bogata vrata.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog