Vrtna uta in paviljon

Vrtne ute ali paviljoni so nekdaj imele pomembno vlogo v družabnem življenju. Bile so zbirališče družine, mesto za sprejemanje gostov, prostor za popoldanski počitek in zbirališče za zaljubljence. Danes je to vlogo v večji meri prevzela terasa. Romantične ute, obrasle z rastlinami so danes redke, a zelo mikavne.

Kupimo lahko montažno uto, ki jo enostavno postavimo na trdno podlago. Ute so večinoma šesterokotnih oblik s premerom vsaj 2,6 metra in višino 3,20 metra (na sredini). V uti je prostor za klopi in mizo. Je lesena, do polovice zaprta zgornji del pa je odprt ali obdan s križno položenimi letvami za oporo vzpenjavkam. Uta je lahko tudi kovinska. Streha naj bo prekrita s skodlami, slamo ali bobrovcem, lahko pa se uporabijo tudi druge vrste kritin, vendar moramo biti pozorni na ujemanje z drugo arhitekturo v vrtu.

Vrtna uta naj se čim bolj sklada z vrtom. Če izbrana oblika in videz nista najprimernejša za vrt, lahko okoli ute zasadimo različne vzpenjavke in ovijalke, ki bodo gradnjo povsem prerasle. Tako bomo imeli zeleno uto. Primerni so razni sroboti, glicinija, plezajoča dresen, divja trta, ob vhodu pa na vsaki strani zasadimo dišečo vrtnico.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog