Vodič

Polaganje električnih kablov

Če se odločimo, da bomo v nočnem času razsvetljevali vrt ali del vrta, moramo položiti električne kable. Kabli morajo biti iz ustreznih materialov in pravilno položeni.

Ena možnost je, da kable napeljemo po zraku. Po zraku napeljani kabli kazijo videz vrta, zato je bolj priporočljivo, da jih položimo v zemljo.

Kabel polagamo čim globlje, najmanj pa 60 do 80 cm. Pri sajenju rastlin kopljemo jame in lahko se nam zgodi, da ga poškodujemo, če ni zakopan dovolj globoko. To pa je lahko tudi nevarno. Bolje ga je zakopati globlje.

Preden se lotimo kopanja jarkov, dobro razmislimo, kako bomo napeljali kable. Najceneje in najenostavneje je napeljati kable v ravnih linijah. Tako bomo veliko prihranili pri izkopu in porabi materiala. Je pa treba upoštevati tudi še dokaj neraziskane vplive električne napeljave na ljudi. Zato se izogibamo napeljavi kablov pod mesti, kjer se veliko zadržujemo (npr. mesto kjer je vrtna sedežna garnitura).

Kabel položimo v jarek na 10 do 15 cm debelo plast peska. Pozorni smo, da je položen ravno, brez kolen. Na kabel nasujemo še 8 do 12 cm peska. Položimo kabelsko zaščito, da kabla ob morebitnih kasnejših delih ne poškodujemo in jarek zasujemo z zemljo. Čisto na koncu napravimo še skico poteka kablov, da bomo kasneje vedeli, kje potekajo kabli.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog