Orodje in pripomočki za zalivanje

Zalivalke

Uporabne so v rastlinjakih, v hiši in na manjših površinah na prostem. Pri nakupu pazimo, da je odprtina za natakanje dovolj velika. Vedno izberemo zalivalko takšne velikosti, da nam omogoča enostavno prenašanje in polna vode ni pretežka. Sestavni del zalivalke je tudi pršilni nastavek. Drobne luknjice so primerne za posejane površine in sejance, ker voda ne spira prsti in ne poškoduje nežnih rastlin. Za starejše rastline uporabimo grobe luknjice. Kovinski pršilni nastavki so trajnejši in curek bolj drobno razpršijo.

Sodi za vodo

Uporabljamo jih za zbiranje deževnice, ki je primernejša za zalivanje kot voda iz vodovoda. Sod mora biti pokrit, tako da do vode nimajo dostopa žuželke in se v njej ne zbirajo razni odpadki. Za enostavnejše polnjenje zalivalk naj bodo na podstavku. Pipa naj bo čim nižje. Poskrbimo tudi za odtok odvečne vode.

Cevi za zalivanje

Cevi uporabljamo za zalivanje in transport vode v oddaljene dele vrta. Cevi naj bodo dovolj prožne in čvrste, da se ne bodo zvijale in prepogibale. Najprimernejše so takšne z dvojno steno. Ploske cevi moramo pred uporabo povsem razviti, po uporabi pa iztisniti iz njih vso vodo.

Vodni razpršilniki

Vodni razpršilnik razpršuje vodo po vrtu. Zalivanje z razpršilnikom je enostavnejše in bolj temeljito. Voda enakomerno po vsej površini počasi pronica v tla.

Statični razpršilnik zapičimo tla in vodo razpršuje v krogu po površini. Primeren je predvsem za zalivanje trate, vendar ga moramo večkrat prestaviti, da ne nastajajo luže. Če namakamo cvetlične grede, ga moramo dvigniti nad rastline, sicer listi lahko ovirajo njegovo delovanje. Dinamični modeli razpršilnikov (krožeči, utripalni, nihajoči) zalivajo bolj enakomerno. Nihajoč razpršilnik je primeren za pravokotne površine.

Podzemni sistem za namakanje je najbolj učinkovit, vendar najdražji in najzahtevnejši za postavitev. V zemljo moramo vkopati cevi in spojke tako, da tvorijo mrežo. Tla moramo temeljito namakati, da so oskrbljena tudi višja mesta.

Luknjičaste cevi

So cevi, ki so po vsej dolžini naluknjane z luknjicami (lahko tudi različnih dimenzij). Če je cev obrnjena navzgor, voda prši v tankih curkih, kar je primerno za zalivanje trate. Če luknjice obrnemo navzdol, voda počasi pronica v zemljo. Če so luknjice premajhne, voda ne prši, temveč počasi kaplja v tla. Cevi lahko premikamo po vrtu (glede na potrebe) ali pa jih vkopljemo v zemljo, kjer delujejo kot podzemni sistem za namakanje. 

 

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog