Orodje za obrezovanje

Kleščaste vrtnarske škarje

So nepogrešljivo orodje v vrtu. Z njimi obrezujemo zelene poganjke vseh debelin in olesenele poganjek do debeline enega centimetra. Uporabne so tudi pri rezanju potaknjencev za razmnoževanje. Rezilo naj bo iz nerjavečega ogljikovega ali kromiranega jekla. Ročaji so večinoma prevlečeni s plastiko; kovinski ročaji so hladni. Škarje morajo imeti varnostno zaponko, da se med prenašanjem rezila ne premikajo. Zaponka mora biti trdno vpeta in se mora enostavno odmikati. Škarje so navadne dvorezne (zakrivljene), papagajke in ščipalke. Ščipalke morajo biti dobro nabrušene, da steblo odščipnejo in ne samo potlačijo.

Navadne vrtnarske škarje

Imajo daljša in ravna rezila. Uporabne so za striženje mehkolesnih živih mej, manjših površin visoke trave, za umetelno striženje in obrezovanje zelnatih rastlin. Na trgu bomo našli tudi takšne z valovitimi rezili. Primerne so za rezanje starejših lesnatih poganjkov, vendar jih je težje ostriti.

Drevesne škarje

Rezilo pri drevesnih škarjah je nameščeno na palici dolžin od 3 do 5 metrov. Strižemo s pomočjo vzvoda ali potezne vrvice, ki sta povezana z gibljivim delom rezila. Z njimi režemo težko dostopne veje do debeline 2,5 cm.

Vzvodne obrezovalne škarje

Dolgi ročaji predstavljajo vzvod, kar olajšuje rezanje trdih stebel in vej. Primerne so za rezanje do 2,5 cm debelih olesenelih vej in bolj oddaljenih vej, ki jih ne dosežemo. Ročaji naj bodo leseni ali prevlečeni s plastično oblogo. Škarje naj ne bodo pretežke, da se ne bomo prekomerno utrujali pri delu z njimi. Dobimo lahko dvorezne ali ščipalne obrezovalne škarje. Oba modela sta enako uporabna.

Motorne škarje za živo mejo

Pri nakupu motornih škarij se lahko odločamo za škarje s krajšim ali daljšim rezilom. Prednost daljšega rezila je, da se delo hitreje opravi, vendar je zaradi njegove večje teže, bolj utrujajoče. Za manjše do srednje velike vrtove so primerne škarje z rezilom dolžine 40 cm, za večje vrtove pa z rezilom dolžine 60 cm. Izbiramo lahko med električnimi in bencinskimi modeli. Bencinski modeli so dražji, zahtevajo več vzdrževanja, so težji, hrupnejši in do okolja neprijazni. Ker so močnejše, je delo z njimi enostavnejše. Električne škarje so lažje, cenejše, zahtevajo manj vzdrževanja. Pri delu je treba biti zelo pazljiv na električni kabel, da se ne znajde med rezili. Pogosto se pojavi tudi težava z električnim priključkom. Rezila so lahko enorezna (giblje se samo en del rezila) ali dvorezna. Dvorezna rezila manj vibrirajo in delo je enostavnejše. Kakovost rezi je odvisna od razmika med zobmi. Večji, ko je razmik, debelejše veje lahko odrežemo, vendar bo rez bolj groba. Pri delu z motornimi škarjami se moramo ravnati po navodilih za uporabo in striktno upoštevati varnostna navodila.

Vrtni noži

Uporabljamo jih namesto škarij za obrezovanje tanjših vej, pri rezanju potaknjencev, pripravljanje cepičev, nabiranje vrtnin, ipd. Vrst nožev je veliko, vsak pa je namenjen svojemu opravilu. Ko zaključimo delo, nož temeljito očistimo in obrišemo z naoljeno krpo.

Žage

Veje, ki jih zaradi debeline, ne moremo odstranjevati s škarjami, odstranimo z žago. Na voljo je veliko različnih vrst žag, ki nam omogočajo rezanje pod različnimi koti. Najuporabnejša oblika je lisičji rep, ki bo zadovoljila vse potrebe ljubiteljskega sadjarja. Uporabna je tudi japonska (zložljiva) žaga, ki ima zelo mehak rez in jo lahko spravimo v žep. Zobje žage morajo biti zelo ostri in iz toplotno obdelanega jekla. Takšni zobje so vzdržjivejši, vendar zahtevajo strokovno brušenje. Ročaj naj bo lesen ali plastičen. Žagamo tako, da najprej zarežemo brazdo, v katero vložimo list. Pri debelejših vejah najprej zarežemo s spodnje strani veje, da prerežemo lubje, nato pa nad zarezo žagamo z zgornje strani. S tem preprečimo, da bi se lubje odluščilo z ostanka veje ali debla.

Za žaganje zelo debelih vej ali odstranjevanje drevja uporabljamo verižne motorne žage. Za manjša opravila so primernejše električne, za večja pa bencinske. Ker je delo s temi žagami zahtevno in nevarno, raje prepustimo to delo ljudem, ki so zanj usposobljeni.

 

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog