Izbira rastlinjaka

Preden se odločimo za vrsto rastlinjaka, se moramo odločiti, čemu ga bomo uporabljali. Različne vrste rastlinjakov služijo različnim namenom. Lahko izberemo rastlinjak, ki bo funkcionalen in namenjen le razmnoževanju in prezimovanju rastlin, ali pa takšnega, ki bo poleti služil tudi kot paviljon. Nekateri bolje zadržujejo toploto, drugi imajo boljši izkoristek prostora. Rastlinjaki so lahko ogrevani in neogrevani. Slednji so primerni za podaljševanje rastne dobe prezimno in polprezimno trdnim rastlinam. Služijo lahko tudi za utrjevanje rastlin med prehodom in ogrevanega prostora na prosto. Ogrevani rastlinjaki so uporabnejši, saj jih uporabljamo za razmnoževanje in prezimovanje rastlin. Ogrevanje rastlinjakov je obvezno pri gojenju eksotičnih rastlin.

Ko izbiramo model rastlinjaka, se osredotočimo na takšne, ki omogočajo enostavno širitev. Zelo hitro se lahko zgodi, da je rastlinjak premajhen in ga je treba povečati. Izberemo tako velik model, da bo ustrezal vsem našim zahtevam. Prehod med policami znotraj rastlinjaka mora biti dovolj velik, da se nemoteno gibamo. Police naj bodo dovolj velike, da bodo zagotavljale dovolj prostora rastlinam in ne preširoke, da jih bomo lahko dosegli (do 60 cm). Grede naj ne bodo širše od 1 metra. V rastlinjaku naj bo tudi prostor za dovolj veliko mizo, na kateri bomo opravljali delo z rastlinami.

Za gradnjo ogrodja se uporabljajo les, aluminij in jeklo. Kateri material bomo izbrali, je odvisno od praktičnosti, zahtevnosti vzdrževanja in videza. Najprivlačnejša so lesena ogrodja, vendar so draga, težka in zahtevajo dobro zaščito in veliko vzdrževanja. Dobro zadržujejo toploto. Aluminijasto ogrodje ne potrebuje veliko vzdrževanja, a slabo zadržuje toploto. Jeklena ogrodja so najcenejša, lahka in enostavna za postavitev. Zahtevajo redno barvanje. Jeklena in aluminijasta ogrodja omogočajo vgradnjo večjih stekel.

Steklene plošče so najprimernejše za rastlinjake. Uporablja se vrtnarsko steklo, ki je tanjše in cenejše od navadnega stekla in bolje prepušča svetlobo. Dobro zadržuje toploto. Se rado hitro zlomi ali poči.

Plastične plošče so manj primerne. So dražje, bolj občutljive in rade postanejo motne. Slabše zadržujejo toploto in po daljši izpostavljenosti soncu postanejo krhke.

Polikarbonatne plošče so uporabne, ker so težko zlomljive in imajo dobre izolacijske lastnosti, a so neodporne proti razam in barvno neobstojne.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog