Vodič

Uporaba drobilnika

V vrtu se preko vsega leta zbirajo različni odpadki, ki jih lahko uporabimo na kompostu. Različne veje in vejice so prevelike, da bi razpadle v primernem času, zato jih moramo nasekljati na manjše koščke. Včasih so to delali s sekiro, danes pa uporabljamo različne drobilnike. Mulč pa ni uporaben le za kompost. Uporabimo ga lahko tudi kot material za poti in kot zastirko na gredah.

 

Sodobni električni drobilniki delujejo tiho in material stisnejo, scefrajo in razrežejo. Starejši drobilniki imajo vrsto nožev, ki veje le razrežejo, le te pa potem počasneje razpadejo. Če vanje vlagamo moker material, se radi zamašijo in ustavijo. Pri novejših se to redko dogodi, in naše delo je bolj tekoče.


Vejice in listje po obdelavi v drobilniku 

Za tekoče delo z drobilnikom in njegovo dolgo brezhibno delovanje, pazimo, da vanj vlagamo veje in drug organski material, ki je očiščen kamenja in različnih kovinskih in plastičnih delcev (ostanki žičnate ograje, trakovi za privezovanje). Pri delu se moramo pravilno zaščititi. Vedno uporabljamo zaščitna očala, saj pogosto iz odprtine, kamor vlagamo veje, letijo koščki lesa. Na rokah imejmo kakovostne usnjene rokavice, ki nas bodo ščitile pri prijemanju vej. Priporočljiva je tudi uporaba glušnikov za ušesa, ki so obvezni pri glasnejših drobilnikih. Če se stroj ustavi vanj ne segamo z roko. Preden se lotimo sproščanja nožev, ga izključimo iz električnega omrežja. Po vsaki uporabi stroj očistimo. Pred uporabo pozorno preberemo navodila za uporabo.


Pravilna uporaba drobilnika

Izbira drobilnikov na trgu je velika. Od ročnih, ki so primernejši za manjše količine, do takšnih, ki brez težav zdrobijo vejo premera 5 cm. V tem sklopu izberemo takšnega, ki ustreza velikosti našega vrta in debelini vej, ki jih želimo drobiti.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog