Vodič

Semena in potaknjenci

Luknjice za semena

Za sejanje vam ni treba kupovati sadilnega klina - priprave, s katero v zemljo naredite luknjico za seme. Kaj, ko bi uporabili kitajsko paličico ali pisalo? Brez kakršnegakoli stroška bodo vse luknjice enake. Še tretja možnost: ščipalnik za nohte. Razpnite ga, del s pilico potisnite v zem­ljo in zavrtite. Pozneje, ko je treba sadike presa­diti, uporabite isto orodje, da sadiko s koreni­nami vzamete iz sejalnega platoja.

Brez luknjic in zalivanja

Ni nujno, da v zemljo v sejalnem platoju nare­dite luknjice. Zemljo namočite, nanjo položite semena in jih pokrijte s plastjo zemlje. Sejalni plato tesno pokrijte s prozorno folijo in delo je opravljeno. Vlaga, ki se bo utekočinila na foliji, bo kapljala nazaj na zemljo in vlažila semena, dokler ne vzklijejo.

Steklenička začimb za sejanje

Kadar semena sejete neposredno na gredico, jih presujte v prazno stekleničko za začimbe z luknji­cami na pokrovčku. Semena potresite po gredi­ci ali v vrste. Improviziran sejalnik se obnese pri srednje velikih semenih.

Sajenje drobnih semen

Semena nedotikovk, lobelije, korenja, zelene sola­te ter še nekaterih drugih vrst cvetja in zelenja­ve so tako drobna, da jih je težko posejati ena­komerno. Vnaprej si olajšajte delo, da vam sadik ne bo treba redčiti, ko semena vzklijejo. Pome­šajte jih z zdrobom, kuskusom, posušenimi zeli­šči, skratka s čimerkoli, kar bo zapolnilo prostor med drobnimi semeni.

Označevanje gredic

Sejalne platoje označite, da paradižnika volovsko srce ne boste zamenjali z early girls. Jogurtove lončke in drugo belo plastično embalažo spremenite v oznake. Iz njih narežite trakove, daj naj bodo zarezani v konico, ter z vodoobstojnim flomastrom nanje napišite imena rastlin (tudi vrsto). Trakove vtaknite v zemljo, kakor hitro posejete semena.

Papirnati lončki za kaljenje

Majhni papirnati kozarčki so za kaljenje odlični. Ravno pravšnje velikosti so, v dno zlahka naredite drenažno luknjico, in ko pride čas presajanja sadik, lončke samo prerežete. Rekli smo papirnate: plastični lončki lahko obležijo med odpadki do takrat, ko tudi vaših prapravnukov ne bo več.

Vlaženje z vrečo iz čistilnice

Potaknjencem zagotovite dovolj vlage, da bodo lahko pognali korenine, zato jih pokrijte s pla­stično vrečo iz čistilnice, vendar pazite, da se rast­lin ne dotika. (Folijo kot šotor podprite s palčka­mi za sladoled ali s svinčniki.) Vrečko s kljukicami ali kovinskimi sponkami pripnite na rob sejalnega platoja ali lončka.

Potaknjenci vrtnic pod kozarcem

Najljubši rožni grm boste z lahkoto razmnožili s potaknjenci. Odrežite 10-15 cm dolga stebla in jih potaknite v lonček ali kar na vrt. Pokrijte jih z velikimi steklenimi kozarci in ustvarili boste mini steklenjak.

Vrbov čaj za potaknjence

Namočite od šest do osem vrbovih vejic v vodi in dobili boste raztopino indol maslene kisline (IBA), naravni rastlinski hormon, ki pospešuje ukoreninjanje. Vrbove veje odrežite (dobre so vse vrste vrbe) ter jih potolcite s kladivom. Nareži­te jih na 8 cm dolge kose, namočite v vedru, v katerega ste nalili vodo v višini 10-13 cm, ter pustite stati 24 ur. Tekočino uporabite za zali­vanje pravkar posajenih potaknjencev ali pa v njej pred sajenjem čez noč namakajte potaknjence.

Otroški voziček za sadike

Lesen ali plastični otroški voziček spremenite v sejalni plato na kolesih. Dno vozička preluknjaj­te z izbijačem in kladivom, vanj postavite lonč­ke s šoto ali šotne tablete ter označite, katera semena ste posejali.

Krompir za transport

Če morate potaknjence prepeljati v drug kraj, uporabite krompir. Velik krompir po dolgem pre­režite na polovico, v vsako polovico s kitajsko paličico ali svinčnikom naredite tri 2 cm globo­ke luknjice in vanje nataknite potaknjence, ki bodo imeli dovolj vlage za 3-4 ure.

Vzdržujte čistočo

Na umazanih pripomočkih za vrtnarjenje see lahko razvijejo plesni, rastlinske bolezni in celo zajedavci, zato ne podcenjujete razkuževanja vrtnih škarij in lončkov, kadar sadite ali negujete rastline. Le-te boste obvarovali pred boleznimi s čiščenjem orodja in pripomočkov v dveh korakih.

  1.  Opremo, ki ste jo uporabljali za sajenje, zdrgnite s krtačko, zmočeno z blagim sredstvom za pomivanje posode.
  2.  Veliko pocinkano kad ali kopalno kad napolnite z mešanico 1 dela gospodinjskega belila in 9 delov vode ter orodje in pripomočke namakajte v njej približno 5 minut.

Popolnoma suhi orodje in pripomočki so brez bakterij in spor spet pripravljeni za uporabo.

Več: http://www.emka.si/preproste-resitve-vsakdanjih-tezav/PR/133...

Vir: Preproste rešitve vsakdanjih težav, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog