Vodič

Izbor kosilniceKošnja travnatih površin okoli hiše je lahko tudi sprostitev in način rekreacije – seveda le, če izberete pravo orodje, ki ustreza velikosti vaše zelenice ter vašim zahtevam po bolj ali manj preciznem rezanju trave.

Čeprav kosite takrat, ko je trava lepo suha, se lahko zgodi, da dobite za rezultat scefrano travo, zaradi česar zelenica ni videti enakomerno ravna – vi pa bi želeli travo kot na igrišču za golf. In poleg tega vas košnja še utrudi, ker ste sredi pripeke potiskali težko kosilnico. Kaj lahko storite? Izberite boljšo kosilnico!

Zelena preproga

Dobro vzdrževana zelenica bi morala biti gosta in enakomerno pristrižena kot preproga. Ideja pravzaprav sploh ni nenavadna, kajti za izumitelja kosilnice velja Anglež Edwin Beard Budding, ki je delal v tovarni preprog, kjer je leta 1830 tudi dobil idejo za napravo, ki naj bi nadomestila ročno koso oziroma naj bi s travnatih površin izrinila ovce in koze. Prve kosilnice so bile v primerjavi z današnjimi seveda precej preproste in šele ob koncu 19. stoletja je nastala prva kosilnica, ki jo je poganjalo tekoče gorivo.

Vreteno z rezili

Danes poznamo dva osnovna tipa vrtnih kosilnic: rotacijske in vretenaste, kjer so rezila nameščena na cilinder oz. valj. Vreteno je na ohišje pritrjeno v vodoravni smeri, na njem pa so rezila, ki z vrtenjem pritisnejo travo ob fiksen horizontalno nameščen nož. Vsako rezilo skupaj z nožem torej deluje kot škarje, kar pomeni, da je trava zelo lepo odrezana.

Vretenasta kosilnica omogoča nastavitev višine, s čimer nadzorujemo višino rezanja trave. Pri starejših modelih se višina uravnava z dviganjem kolesc, pri novejših pa se višina uravnava s centralno nastavitvijo višine (s pomočjo ročice).
Vretenaste kosilnice imajo običajno od 3 do 7 rezil, valj pa poganja motor, ali pa se vrti zaradi našega potiskanja. Premikanje kosilnice naprej je možno z motorjem, potiskanjem, ali pa z namestitvijo na traktor. Ta tip kosilnic se uporablja predvsem na igriščih za golf, kjer je videz izjemnega pomena, spadajo pa v višji cenovni razred.

Tudi pri vretenastih kosilnicah poznamo brezžični električni pogon na akumulatorske baterije, ki pa ne zagotavljajo daljšega časa košnje (v povprečju od 30 do 60 minut), polnjenje akumulatorja pa je dolgotrajno.

Vzdrževanje vretenastih kosilnic ni zahtevno, občasno je potrebna nastavitev rezil ali kapljica olja oziroma silikonskega lubrikanta.


Rotacijske kosilnice

Večina ljudi se odloči za nakup rotacijske kosilnice, kjer so rezila navpično pritrjena na prenosnik moči, vrtijo pa se vodoravno. Rezila pa niso rezila v pravem pomenu besede – so topa, nenabrušena, in travo dejansko odbijejo s hitrim vrtenjem, ne pa odrežejo. Za sabo torej puščajo scefrano travo, ne pa takšno, kot bi jo odrezali s škarjami.

Pogon motorja ter pogon za premikanje koles sta običajno iz istega vira – lahko gre za pogon na tekoča goriva ali elektriko. Pri motorjih na notranje izgorevanje se lahko odločite za dvotaktni ali štiritaktni motor – dvotaktni se priporoča predvsem za košenje klančin.

Pri modelih na elektriko, se ta največkrat uporablja zgolj za pogon motorja, ne pa tudi premikanje kosilnice – torej te običajno niso samohodne. Če imate majhno zelenico in ste blizu vtičnice, potem boste tudi s takšno kosilnico opravili delo, sicer pa boste potrebovali brezžično, ki je dražja in tudi precej težja.

Rotacijske kosilnice imajo ob strani ali zadaj odprtino za izmet trave, na katero je lahko pritrjena tudi zbiralna vreča. Odločite se lahko tudi za mulčenje. V tem primeru odrezana trava kroži pod kosilnico, dokler je ta ne seseklja na majhne kosce. To velja za naraven način gnojenja zelenice, pa še delu s praznjenjem vreče ali grabljenjem se izognete. Ker trava vsebuje kar 90% vode, bo vaša zelenica zaradi mulčenja bolj zelena in odporna tudi v sušnem obdobju.

Za večje površine

Kadar imate večje travnate površine, velja seveda razmisliti o sedežni kosilnici – kosilnici, pritrjeni na manjši traktor ali podobno vozilo. Te kosilnice imajo običajno horizontalni rotacijski sistem z več rezili, nameščene pa so med osmi vozila ali pred njim.

Kadar želite kosilnico, ki je tako lahka, da jo lahko upravljate z »enim prstom«, se lahko odločite za kosilnico, ki deluje podobno kot vozilo »howercraft«. Ta ima nad vrtečimi se rezili turbino, ki potiska zrak proti tlom, s čimer ustvarja zračno blazino. Takšne kosilnice so namenjene tudi za večje naklone, saj kosilnica lebdi nad tlemi in jo je lažje upravljati.

Kaj pa kosilnica, ki bi kosila čisto sama? Seveda, tudi robotske kosilnice obstajajo. Kosilnici je potrebno določiti »domet« približno tako kot robotskemu sesalniku, ko potrebuje polnjenje, pa se sama zapelje na polnilno postajo.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog