Vodič

Vrtno orodje, brez katerega ne gre

Nasveti za nakup orodja

Preizkusite velikost orodja. Seveda v trgovini ne morete izkopati luknje za grm, vendar orodje nekajkrat poprimite in z njim oponašajte opravek na vrtu, ki mu je namenjen. Če je orodje pretežko, lahko to pomeni, da se boste z njim hitro poškodovali. Če so ročaji preveliki oziroma predolgi, orodje ne bo pripomoček, temveč bo delo z njim neudobno in neprijetno. Pri orodju s krajšimi ročaji, na primer manjši lopati ali vilah, poskusite tiste, ki imajo konec ročaja oblikovan v držalo v obliki črke D – tako bodo vaša zapestja pri delu mnogo manj trpela.

Najbolje je izbrati orodje z lesenimi ali kovinskimi ročaji, ki so močni, vendar ne pretežki. Izogibajte se prebarvanih lesenih ročajev, saj barva običajno zgolj skriva slab les. Vedno povprašajte, kako je obdelan kovinski del orodja, saj lahko nekakovostna izdelava povzroči, da bo orodje uporabno zgolj eno sezono.

Orodje imejte primerno spravljeno. Za tisto na dolgih ročajih je najbolje, da ga navpično obesite na steno vrtne lope, da se spodnji del ne bo skrhal. Manjša orodja imate lahko v postavljena v plastičnem vedru ali spravljena v košaro, da jih enostavno vsa vzamete s seboj na vrt in se ne boste vedno vračali, ker ste kakšno orodje pozabili.

Manjše orodje

Majhne pahljačaste grabljice boste potrebovali za odstranjevanje listja, vejic in druge »umazanije« izpod rož in grmov, ne da bi pri tem poškodovali korenine ali zgornji del rastlin.

Vrtnarski nož (poznan tudi pod imenom japonski vrtnarski nož ali hori-hori) je orodje, ki opravi toliko dela, da nadomesti kar nekaj drugih orodij. Japonci so ga sprva uporabljali za izkopavanje rastlinic, iz katerih so nameravali vzgojiti bonsaje. Gre za nož s širšim obojestransko zaobljenim rezilom, ki je na eni strani spremenjen v žagico. S tem nožem lahko kopljete, naredite luknjice za sajenje čebulic, ga uporabite pri pletju in odstranjevanju plevela, prežagate trdovratne korenine rož, postrgate umazanijo s cvetličnih korit …

Škarje za travo boste potrebovali za odstranitev vse trave, ki je ni možno pokositi s kosilnico – na primer okoli drevesnih debel, rož, robnikov …

Škarje so potrebne za odstranjevanje odmrlih cvetov, rezanje cvetja za v vazo in zelišč. Najbolj praktične so škarje z vzmetjo. Seveda pa navadnih škarij sploh ne potrebujete, če imate škarje za trto – z njimi lahko opravite vsa navedena dela, poleg tega pa še režete trto, obrežete kak grmiček in tanjše vejice dreves.

Majhna motika je najbolj priročno orodje za odstranjevanje plevela – zapičite in potegnite, pa bo plevel s koreninicami vred zunaj in samo še pobrati ga je treba. To je vsekakor dosti boljše kot uporaba kemikalij.

Najboljše orodje z dolgimi ročaji

Škarje za obrezovanje na dolgih ročajih (ki so morda tudi teleskopska in se lahko prilagajajo po dolžini) boste potrebovali za obrezovanje grmov in dreves, katerih veje niso več povsem tanke, pa tudi tistih, kjer bi veje sicer težko dosegli.

Zaobljeno lopato boste potrebovali za kopanje lukenj za sajenje grmov in dreves ter vedno, kadar boste želeli v vedro ali samokolnico nadevati prst, pesek ali kompost.

Motiko boste potrebovali za kopanje manjših lukenj ter lukenj v gosto zasajenih gredicah, z njo pa boste tudi rahljali zemljo pri pletju.

Grablje so nujne za izravnavo zemlje pred sajenjem, prav tako pa za razporeditev komposta ter odstranjevanje »umazanije« - na primer mahu, pokošene trave, drobnejšega vejevja …

Vile potrebujete za obračanje in zračenje zemlje, z njimi boste mešali kompost, razbili trde kepe prsti in iz zemlje enostavno dvignili tako čebulice kot rože s koreninami, ki jih nameravate presaditi.

Pahljačaste grablje za listje so namenjene tako grabljenju listja kot manjših količin pokošene trave in odstranjevanju druge manjše in lažje »umazanije«, z njimi pa lahko tudi čudovito zravnate droben pesek (na primer na dovozu).

Druge potrebščine

Na vrtu običajno ne gre brez vedra, v katerega nadevate travo, plevel, listje in vejice ter jih odnesete na kompost, nazaj do gredic pa prinesete kompost, s katerim boste »nahranili« svoje rastline. Če imate veliko gredic ali večji zelenjavni vrt, vam bo seveda še veliko bolj prav prišla samokolnica.

Za uspešno rast je potrebna zalivalka ali cev za zalivanje (če imate dovolj dolgo), najbolje pa je, da si postavite zbiralnik deževnice – zakaj ne bi bili okolju prijazni in varčevali z vodo, če lahko?

Zaščita telesa

Za delo na vrtičku ali na cvetličnih gredicah potrebujete primerno obutev. To so lahko gumijasti škornji, ki bodo vaše noge in oblačila ščitili pred umazanijo, vodo in poškodbami z orodjem, povsem dovolj pa so tudi nizki gumijasti vrtnarski čevlji (takšni kot obutev Crocs, vendar brez luknjic).

Za zaščito rok potrebujete sintetične rokavice, ki jih je možno oprati. Z njimi boste opravljali osnovna dela, na primer odstranjevali odcvetele cvetove, pleli (kadar je zemlja suha) in podobno. Tkanina naj bo tanka, rokavice pa naj se vam popolnoma prilegajo, da bodo prsti dobro gibljivi in boste imeli pri delu v njih dovolj občutka.

Bombažne rokavice, ki so z zunanje strani obdelane z gumo, boste potrebovali za »umazana« in »mokra« dela, prav tako pa za delo z rastlinami, ki so grobe oziroma imajo trnje.

Rokavice iz semišu podobnih materialov boste potrebovali za »težka« dela, na primer kopanje lukenj, nošenje vej in podobno.

Če pri delu ne želite umazati in strgati svojih oblačil, vam lahko pride prav tudi trpežen predpasnik, nikakor pa ne pozabite še na zaščito pred soncem: slamnik in kremo z zaščitnim faktorjem!
 

Več: http://marmelina.si

Vir: Marmelina.si

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog