Vodič

Čiščenje in shranjevanje orodja preko zime

Ko jeseni zaključimo z delom v vrtu in preden odložimo orodje v kot, ga moramo očistiti, da nam bo drugo leto uspešno služilo. Ne potrebujemo veliko časa in sredstev. Vedro s peskom in nekaj rastlinskega olja bo dovolj, da bo orodje preko zime očiščeno in zaščiteno.

Staro vedro ali drugo posodo napolnimo z drobnim suhim peskom. V pesek vmešamo olje. Uporabimo lahko tudi WD-40, vendar je bolj ekološko rastlinsko olje (npr.: jedilno sončnično). Nikakor ne uporabljamo strojnega olja ali katerega drugega mineralnega odpadnega olja. Ker ta olja ne razpadejo po naravni poti, bomo z oljem prepojenim peskom, napravili o­nesnaženje na mestu, kjer ga bomo odložili. Rastlinska olja niso škodljiva, saj hitro razpadejo. Z nožem ali kovinsko paličico postrgamo zemljo z orodja.

Kovinsko orodje večkrat zarijemo v pesek. Posode preko zime shranimo na hladnem in suhem mestu. Lesene ročaje zaščitimo pred izsušitvijo tako, da jih premažemo z lanenim oljem.

Spomladi orodje poberemo iz peska in ga dobro zdrgnemo z grobo krpo.

Če nimamo dovolj prostora za shranjevanje orodja v pesku, ga lahko jeseni večkrat zarijemo v pesek in tako očistimo zemlje. Na koncu ga zdrgnemo z grobo krpo, lesene ročaje premažemo z lanenim oljem in shranimo preko zime.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog