Vodič

Prenašanje in prevažanje v vrtu

V vrtu lahko za transport uporabljamo tudi druga transportna sredstva in ne zgolj samokolnice. Kadarkoli moramo prestaviti orodje, kompost, zemljo ali ostanke rastlin z enega mesta na drugo, so uporabne tudi vreče za prenašanje, vedra, košare, cekarji itd. 

Na vrtu nas vedno nekaj moti, kar moramo prestaviti, pa naj bo to plevel, ostanki žive meje, listje ali težki kamni. Na voljo imamo kar nekaj praktičnih orodij, ki nam olajšajo prestavljanje in premikanje stvari po vrtu.

Samokolnice so najstabilnejše med orodji za prevažanje. V vrtu predstavljajo tovornega osla pri neštetih opravilih. Njihova največja prednost je, da človek potrebuje pri uporabi samokolnice približno 1/3 moči, ki bi jo sicer potreboval za prenos tovora. Višje kot vzdignemo ročaje samokolnice, manj moči potrebujemo. Iz tega sledi, da višji, kot je človek, lažje vozi samokolnico. Pomembna je tudi dolžina ročice. Dlje kot je kolo oddaljeno od nas, bolj bomo obremenjeni.


Lesena samokolnica

Pri nakupu samokolnice upoštevajmo nekaj pravil. Samokolnica naj bo takšna, da jo bomo z lahkoto vozili; v ovinkih in na neravnem terenu se ne sme prevračati. Najprimernejše so samokolnice, ki imajo posodo oziroma korito za tovor. Teža naj bo enakomerno porazdeljena. Izberimo vedno tako veliko samokolnico, da bomo lahko tudi polno brez večjih težav prevažali. Upoštevati moramo, da tudi samokolnica predstavlja določeno težo. Danes na trgu prevladujejo kovinske samokolnice s kovinsko ali plastično posodo. So lahke in trpežne. Mnogo lepša je lesena samokolnica, ki je sicer težja in okornejša, vendar sama po sebi predstavlja okras vrta.


Vreča za prenašanje

Poleg samokolnic lahko uporabljamo tudi različne vozičke. Uporaben je voziček za smeti, kamor odlagamo bolne dele rastlin, ki ne sodijo na kompost. Za manjše količine in za lažje delo pri čiščenju gred lahko uporabljamo tudi trpežne cekarje (tkane in gumirane). Uporabne so tudi platnene vreče, ki jih lahko obesimo preko rame. Po uporabi ne zasedejo veliko prostora, prihranijo pa nam lahko veliko nepotrebnega dela.


Voziček za smeti, cekar za orodje

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog