Vodič

Kamenje v vrtu

Kamenje predstavlja v veliko vrtovih pomemben oblikovalski element. Kot material je zelo robusten in je protiutež nežnim in krhkim rastlinam. Poleg tega je lahko njegova uporaba povsem praktična. Izbiramo lahko med naravnim in umetnim kamnom.

Naravni kamni imajo različne lastnosti. Kamenine v splošnem delimo na magmatske, metamorfne in sedimentne. Magmatske kamenine so nastale s strjevanjem lave, sedimentne so nastale kot posledica delovanja različnih zunanjih dejavnikov, kot so temperature, voda, tlak, veter, itd. Metamorfne kamenine so nastale s preobrazbo magmatskih in sedimentnih pod visoko temperaturo in tlaki. Na splošno so sedimentne kamenine slabše odporne na vremenske razmere.

V vrtu se največ uporabljajo apnenec, granit in bazalt, ki so najlažje dostopni in jih lahko dobimo v različnih oblikah. Granit in bazalt sta primerna za plošče. Apnenčaste plošče se rade lomijo pod obremenitvijo, če niso položene na zadosti utrjeno podlago. Plošče in kamenje lahko izbiramo v različnih barvnih odtenkih. Granit je lahko bel, siv, rdečkast in zelenkast. Bazalt je temno siv, črn in črno-rjav. Izbor pri apnencu je večji, ker obstajajo različne oblike (peščenjaki, marmor,…).  

Danes je ponudba umetnega kamenja velika in videz je že zelo blizu naravnemu. Izbiramo lahko med betonskimi ploščami različnih oblik, in vzorcev, s katerimi lahko tlakujemo v različnih stilih in oblikah. Ideje za tlakovanje lahko dobimo ob obisku različnih vrtov ali pa tudi iz literature. Tudi sami lahko ustvarimo svoj vzorec, pri čemer moramo biti pozorni le na ujemanje z bližnjo okolico.

Vsak kamen je unikaten in vsak vzorec, ki ga oblikujemo, je do neke mere unikaten. Kamen lahko sam po sebi predstavlja zanimivost v vrtu.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog