Vrtno pohištvo

V poletnem času vrt pogosto prevzame vlogo dnevne sobe ali jedilnice. Toplo vreme in želja po stiku z naravo nas privabita v objem našega lepega vrta. Vendar pa nas samo sprehajanje po vrtu ne bo zadovoljilo. Želeli bomo takšno udobje, ki omogoča opravljanje različnih opravil in smo ga sicer deležni v jedilnici ali dnevni sobi. Temu primerno moramo izbrati ustrezno pohištvo.

Vrtno pohištvo se razlikuje od pohištva, ki ga uporabljamo v notranjih prostorih. Mora biti odporno na vremenske razmere ter se mora lepo vključevati med rastline in druge vrtne elemente. Vrtno pohištvo je sestavljeno iz materialov, ki so odporni na spreminjajoče se vremenske razmere. Veliko se uporabljajo kovine in les, ki imajo ustrezno zaščito. Tudi različni umetni materiali so odporni na vremenske vplive, vendar pa se zaradi svojega videza težko ujamejo z rastlinami.

Vrtno pohištvo lahko razdelimo na tri skupine. Največja je pohištvo za sedenje. Klopi, stoli, ležalniki in mize so najbolj razširjene izmed vsega vrtnega pohištva in jih tudi najbolj intenzivno uporabljamo. Druga skupina so razni dodatki, kot so žar ali kamin, umivalnik, vrtni bar in drugo. Če imamo majhne otroke, potem bomo v vrtu imeli tudi različna igrala.

Ponudba vrtnega pohištva je velika. Izbiramo lahko med množico različnih proizvajalcev, ki ponujajo pohištvo iz različnih materialov. Pri nakupu velja biti pozoren:

  • da leseno pohištvo ni iz ogroženega tropskega lesa (npr. tik),
  • da pohištvo nima cenenega videza,
  • da se oblikovanje sklada z našim vrtom,
  • da pohištvo ustreza potrebam in
  • da so uporabljeni materiali ter sama izdelava dovolj kakovostni.

Marsikdo bo vprašal, zakaj leseno pohištvo iz tropskega lesa ni primerno, saj je ta les mnogo bolj odporen na vremenske vplive, kot les naših drevesnih vrst. Večina tropskega lesa je pridobljenega na za tropski gozd uničujoč način in z nakupom takšnih izdelkov le še pospešujemo uničevanje tropskih gozdov. S tem smo posredno krivi za uničevanje tropskega gozda. Tropski gozd je življenjsko okolje ogromnemu številu živalskih in rastlinskih vrst, med katerimi so tudi takšne, ki vsebujejo snovi, s katerimi je mogoče zdraviti najhujše bolezni (npr. rak). Tako kot drugje v Evropi, je tudi na našem trgu veliko prodajalcev, ki zelo agresivno in brezobzirno ponujajo izdelke iz tropskega lesa, pri tem pa prepričujejo kupce, da so ti izdelki modni, vzdržljivi in okolju prijazni. Okolju prijazni vsekakor niso. In kaj kupiti namesto pohištva iz tropskega lesa? Najboljša zamenjava je pohištvo iz robinije (akacije). Robinija raste pri nas, njen les pa je po trpežnosti in barvi zelo podoben lesu tropskih vrst. Primerno je tudi pohištvo iz nekaterih vrst iglavcev (npr. bor). Če pa nam je na vsak način všeč pohištvo iz tropskega lesa, pa zahtevajmo od prodajalca, da nam pokaže ustrezen certifikat, ki zagotavlja pridobivanje lesa na naravi prijazen način. Če nam certifikata ne pokaže, potem se nakupu raje odpovejmo.

Ceneno pohištvo bo na vrtu preveč izstopalo in s tem podrlo celoten videz vrta. Takšno pohištvo je največkrat tudi slabše kakovosti, kar pomeni, da ga bomo morali pogosteje menjati.

Ponudba pohištva različnih oblikovalskih stilov je velika in včasih se je težko odločiti, kakšno pohištvo naj kupimo. Osnovno vodilo je, da se mora pohištvo skladati z oblikovalskim stilom. To pomeni, da, če imamo vrt oblikovan v podeželskem stilu, potem moderno oblikovano pohištvo ni ustrezno. Pomembna je tudi uporabnost pohištvo. Klop, ki je zelo lepo umetelno oblikovana, morda ni najbolj udobna za sedenje, in če jo bomo pogosto uporabljali, je bolje izbrati takšno, ki je bolj udobna.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog