Vrtne lope

Lopa je hišica v vrtu, ki predstavlja prostor za shranjevanje orodja in opreme. Je tudi nekakšna ropotarnica, kamor spravimo vse stvari, ki jih ne potrebujemo v hiši, a jih ne želimo vreči proč ali prodati. Večja lopa, ki ima prostor tudi za štedilnik in delovno mizo, je lahko tudi primeren prostor za piknike.

Izbira materialov je zelo velika. Od izbire bo odvisna cena izgradnje, in vzdrževanje.

Lesene lope so najbolj razširjene. Njihova vključitev v vrt je enostavna in lepo se ujemajo z rastlinami. Za gradnjo skušamo dobiti globinsko impregniran les, ki ga premažemo z zaščitnim lakom takoj po postavitvi. Lopo postavimo na betonske temelje ali pa impregnirane lesene nosilce. Spodnji del in dno zaščitimo z nepremočljivo gradbeno lepenko, da v notranjost ne prihaja vlaga.

Betonske lope nimajo lepega videza. Postavimo jih tako, da so skrite očem. So robustne, trajne in ne potrebujejo veliko vzdrževanja. Montažne betonske plošče postavimo na trdne betonske temelje. Če zidove pobarvamo, so lahko primerno ozadje za vzpenjavke.

Jeklene lope so trajne in lahko jih prebarvamo v želeno barvo. Lope iz aluminijastih plošč so največkrat manjše in primerne za shranjevanje orodja. Zaradi svojega videza največkrat predstavljajo tujek v vrtu.

Najenostavnejše lope, kar se tiče postavitve in vzdrževanja, so narejene iz fiberglasa. So majhne in ne potrebujejo vzdrževanja. Njihov videz je nenaraven in zato naj bodo v vrt postavljene zelo diskretno.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog