Vrtni stoli in mize

Vrt je vabljiv, če imamo v njem mesto za sedenje, kjer se lahko sprostimo, se odpočijemo in opazujemo svoj mali raj. Del vrta lahko uredimo kot dnevno sobo na prostem in namestimo, poleg klopi ali stolov, še mizo in v poletnih dnevih bomo lahko obedovali na prostem. Če imamo večji vrt, lahko na različnih predelih uredimo kotičke za sedenje.

Vrtne klopi

Klopi so lahko iz različnih materialov, prevladujejo pa takšne iz lesa ali kovine. Najbolj razširjene so klopi, ki imajo kovinsko ogrodje in leseno sedišče ter naslon. Takšne klopi so trpežne in cenovno ugodne. Edini pogoj je, da les in kovinske dele dobro zaščitimo. Povsem lesene klopi so lepe na pogled, potrebujejo pa več vzdrževanja. Dobro jim moramo zaščititi noge, da ne pride do razpadanja lesa. Manj vzdrževanja kot z lesenimi imamo s kovinskimi, vendar pa so te običajno manj prijetne za sedenje. Še manj vzdrževanja potrebujejo kamnite klopi, ki pa so težke in, zaradi svoje oblike, največkrat neprimerne za daljše sedenje.

Pri izbiri oblike klopi in materiala naj nam bo vodilo primarni namen klopi. Če je to sedenje, potem naj bo klop iz takšnih materialov in takšne oblike, da bomo lahko udobno sedeli. Če pa je glavni namen klopi, da je lep okras v vrtu, potem pa moramo več pozornosti posvetiti njenemu videzu.

Izredno lepe so kamnite klopi, ki bodo popestrile vsak kotiček našega vrta. Če jih postavimo na sonce, se bodo segrele in še dolgo v večer oddajale toploto. Da bo sedenje udobnejše, uporabimo ustrezno blazino. Blazino bomo potrebovali tudi, če je kamnita klop v senci.

Lesene klopi naj bodo v naravni barvi. Lahko so svetle ali temne. Izogibamo se močno vpadljivim barvam.

Mize in stoli

Poleg klopi v vrt, predvsem pa na teraso, najpogosteje namestimo stole in mizo. To vrtno pohištvo je najbolj v sorodu s pohištvom jedilnice. Največkrat jih uporabljamo za enak namen kot jedilno mizo in stole, torej za obedovanje.

Tako kot za klopi, se lahko uporabljajo različni materiali: les, kovina, kamen umetni materiali in razne kombinacije med njimi. Ponudba na trgu je velika. Pri nakupu je treba paziti predvsem, da je miza ustrezno visoka, dovolj stabilna in prave velikosti. Stoli morajo biti dovolj trpežni, da bodo zdržali več kot eno sezono.

Pri izbiri se izogibamo izdelkom cenenega videza. Takšni so največkrat iz umetnih materialov, mogoče pa jih je najti tudi med lesenimi izdelki. Pogosto tudi velja, da, če imajo cenen videz, so tudi manj vzdržljivi. Zaradi tega je smiselno odšteti nekaj denarja več, in pohištvo bo zdržalo dlje časa.

Izbira miz je velika. Tako med oblikami, kot tudi materiali in barvami. Če želimo mizo premikati in jo pozimi umakniti z vrta ali terase, potem mora biti dovolj lahka za prenašanje; lahko je tudi zložljiva. Če pa mize ne bomo premikali, potem pa je dobra izbira velika masivna lesena miza. Seveda jo moramo ustrezno zaščititi, da bo zdržala dlje časa, kot le nekaj let.

Najlepše v vrtu so kamnite mize. S svojo masivnostjo se zlijejo z drugimi elementi vrta. Ne potrebujejo nobenega vzdrževanja, razen občasno čiščenje. Res pa je, da jih ne moremo premikati, potrebujejo pa tudi ustrezno podlago.

Izbira stolov je zelo pestra. Osnovno vodilo pri nakupu naj bo njihova uporabnost. Torej, da je na njih mogoče udobno sedeti in opravljati različna opravila. Oblikovno se morajo skladati z vrtom na sploh in z ostalimi vrtnimi elementi. Za kakšne materiale in obliko se odločimo, je stvar našega okusa. Stole po potrebi opremimo z ustreznimi blazinami, ki bodo omogočile prijetnejše sedenje.

Ležalniki

V času po kosilu, si človek zaželi počitek. In kaj je lepšega, kot ležati v na vrtu v poletni senci? Ležalnik bo napravil poležavanje udobno. Ležalniki so različnih oblik, prevladujejo pa takšni, ki omogočajo spreminjanje naklona naslona. Večinoma so prenosljivi, le kamnite ležalnike težko premikamo. Zelo modni so leseni, ki so lepega videza in se lepo skladajo z vrtom. Alternativa so ležalniki iz umetnih mas in blaga. Kovani so redkejši in največkrat izdelani po meri. Pri vseh ležalnikih pa moramo biti pozorni na njihovo vzdržljivost. Predvsem cenejši največkrat ne zdržijo dlje kot eno sezono.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog