Drugo vrtno pohištvo

Na vrtu ali terasi imamo lahko tudi razno dopolnilno pohištvo, ki nam olajša bivanje v vrtu. Najpogosteje je to vrtni kamin ali žar, ki nadomesti štedilnik, lahko pa so tudi umivalnik, omarice, vrtni bar,… Vse to pohištvo mora biti prilagojeno različnim vremenskim razmeram.

Vrtni kamin ali žar, je verjetno najpogostejši dodatek vrtu. Vrtu prinaša dodatno vrednost. Nedeljski popoldnevi ali večeri ob sveži hrani in mesu pečenem na žaru so popestritev za vso družino, pa tudi odlična priložnost za druženje s prijatelji. Kuhar, bo lahko svoje delo opravil brez, da bi se oddaljil od drugih, česar ni mogoče doseči, če se hrana pripravlja v kuhinji, zabava pa poteka na terasi ali vrtu.

Ponudba vrtnih žarov in kaminov je velika. Razlika med njima je očitna. Vrtni žar je navadno zložljiv in ga postavimo takrat, kadar ga potrebujemo. Lahko je plinski, električni ali na oglje. Vrtni kamin je nadgradnja žara. Običajno je zidan, betonski ali kamnit, nepremičen in večji. V osnovi ima streho, dimnik in kurišče, kjer lahko kurimo z odprtim ognjem ali pa vstavimo drugačen vir toplote (plinski gorilnik, električna plošča, …).

Vrtni kamini so različnih oblik in velikosti. Najmanjši imajo zgolj kurišče, medtem ko imajo večji lahko tudi vodno korito, delovno površino, omarice, shrambo za polena. Materiali, iz katerih so zgrajeni, so različni, na trgu pa so najpogostejši betonski z različnimi okrasnimi dodatki.

Njihova postavitev je razmeroma enostavna, saj so sestavljeni iz več različnih kosov. Kljub temu pa je potrebnih nekaj močnih fantov, da lahko premikajo velike sestavne dele. Ker so kamini razmeroma težki, moramo ustrezno utrditi podlago. Sicer se lahko zgodi, da se bo kamin sčasoma začel posedati in nagibati.

Različne omarice imajo enako vlogo, kot tudi omare v notranjih prostorih. V njih shranjujemo različne stvari. Vendar pa morajo biti ustrezno prilagojene. Omarice bodo izpostavljene različnim vremenskim vplivom, predvsem pa večjemu spreminjanju zračne vlage, kot v notranjih prostorih.

Zaradi tega ne smemo uporabiti omaric, ki so izdelane iz iverke ali drugih predelanih oblik lesa. Ti materiali niso obstojni na vlagi in omarice bodo hitro začele razpadati. Bolj primeren je ustrezno zaščiten masivni les. Zelo zanimive so zidane omarice iz opeke ali kamna, ki imajo lesena ali kovinska vratca. So trpežne, le premikati jih je težko. Zato jih postavimo na mesto, kjer bodo dlje časa.

V omaricah, ki so zunaj (pa čeprav pod streho), ne smemo shranjevati stvari, ki so občutljive na višjo zračno vlago ali na njeno izrazito nihanje. Tudi hrane v njih ne shranjujemo, ker lahko do nje pridejo različne živali (npr. miši in mravlje).

V vrt ali na teraso, kjer se zadržujemo, lahko namestimo tudi drugo vrtno pohištvo, kot so umivalniki, vrtni bar, različna stojala itd. Pri tem moramo upoštevati, da so narejene iz materialov, ki so odporni na zunanje razmere in da služijo svojemu namenu: uporabnosti ali kot okras.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog