Nadstreški

Osnovni namen nadstreškov je, da nudijo zaščito pred padavinami. Najpogosteje jih uporabljamo za zaščito vozil, lahko pa tudi za zaščito različnih umetnih elementov vrta, kot so kamin, sedežna garnitura in bazen ter za zaščito vhodov. Njihova značilnost je, da so enostavni za montažo in ne predstavljajo masivne arhitekture.

Nadstreški so lahko samostoječi ali pa vpeti v steno zgradbe. Lahko so podprti na vseh štirih vogalih, ali pa je konstrukcija takšna, da je nosilna zgolj ena stranica. Nadstreški imajo lahko vse štiri stene odprte ali pa sta največ dve zaprti. Materiali, ki se uporabljajo, so različni, prevladujejo pa les in kovine, za streho pa različne oblike plastičnih mas in druge strešne kritine, odvisno od velikosti in oblike nadstreška.

Izbira različnih nadstreškov na trgu je velika. Upoštevamo osnovno vodilo, da se nadstrešek vključuje v ostalo okoliško arhitekturo in ne izstopa iz okolja. Če živimo v alpskem okolju, kjer prevladuje alpski stil arhitekture, potem je smiselno, da je tudi nadstrešek vtem stilu, če pa živimo v okolju z moderno arhitekturo, pa so bolj primerni nadstreški modernih oblik. Ne glede na to, za kakšen stil nadstreška se odločimo, mora ta biti kakovosten, predvsem pa mora imeti dovolj veliko nosilnost, da bo preko zime zdržal težo snega. Pri tem velja, da je bolje imeti nadstrešek z večjo nosilnostjo od potrebne. Večjemu številu let z nizko snežno odejo lahko sledi leto z visoko snežno odejo in nosilna konstrukcija nadstreška bo bolj obremenjena.

Če je nosilna konstrukcija aluminijasta ali iz katerega drugega nerjavečega materiala, potem z vzdrževanjem ne bomo imeli veliko dela. Več dela je pri vzdrževanju železne in lesene konstrukcije. Vsakih nekaj let bomo morali celotno konstrukcijo prebarvati. Pri lesenih konstrukcijah moramo biti pozorni na mesto, kjer je konstrukcija vpeta v tla. Ni priporočljivo les neposredno vpet v tla, saj bo zaradi stalne vlage začel gniti. Zato mora biti lesena konstrukcija vpeta v kovinske nosilce tako, da je les dvignjen nekaj centimetrov od tal.

Pod nadstrešek bomo najpogosteje parkirali avtomobil. Takšna oblika nadstreška se je pojavila leta 1936 v Združenih državah Amerike. Je nadomestek za garažo. Avtomobilu ne nudi toliko zaščite, je pa zato zračen. Nadstrešek lahko namestimo na dvorišču, kjer parkiramo avtomobil ali pa pred garažo, ki jo tako na nek način podaljšamo, s tem pa pridobimo zaščiteno parkirno mesto za še en avtomobil. Pomembno je, da je nadstrešek oblikovan tako, da je uvoz neoviran. V nasprotnem primeru bomo imeli težave s premikanjem vozila.

Ponudniki nadstreškov >>

Slike: Sintex d.o.o.

Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog