Vprašanja - Vrtni elementi
Število ustreznih rezultatov: 73
Stran: 1 2 3
Dovoljenje za postavitev otroških igral? (cvy)
Radi bi postavili lesena otroška igrala (okrog 8 krat 4 m, visoka 2 m), pa nas zanima, ali moramo za to pridobiti lokacijsko informacijo oz. kakšna druga dovoljenja in koliko od meje s sosedom brez njegovega soglasja ga lahko postavimo? ... (SLONEP)
Postavitev ograje ali žive meje na meji s sosedom? (samo82)
Živim na deželi in imam probleme z ograditvijo svoje parcele. Imam psa in želel bi ograditi parcelo, da bi se pes lahko prosto gibal po njej. En sosed s katerim mejim mi pri tem dela težave. Zanima me, kakšna je zakonodaja pri postavitvi žičnate ograje pa tudi žive meje s cipresami (oddaljenost od meje, soglasje je potrebno ali ne). Mejim namreč na sosedov pašnik, njegova hiša je oddaljena 300-400m čisto na drugi strani in ga moja ograditev nikakor ne bi smela motiti. Poleg tega pa imam parcelo zraven gozda in mi divjad vseskozi uničuje pridelke. Tudi parcela je bolj ozka, tako da se mi vsak meter pozna. ... (SLONEP)
Menjava graje in omejitve? (gidl)
Rad bi zamenjal ograjo, katera meji med nami ter sosedovo hišo/parcelo. Njihova hiša je oddaljena 1 meter od ograje, ki je sedaj žičnata višine 0,8 m. Žičnato ograjo bi rad nadomestil z leseno ali plastično, višine do zakonske omejitve. Kako visoko ograjo lahko postavim na obstoječo mejo glede na to, da je sosedova hiša oddaljena samo en meter. V kletnih prostorih ima sosed dve kletni okni, eden od garaže, drugi pa od pomožnih kletnih prostorov. Ali mi lahko sosed nasprotuje postavitev zaprte ograje in ali me lahko omejuje z višino?... (SLONEP)
Kdo mora postaviti oporni zid (škarpo)? (maza)
Živimo na nagnjenem terenu. Mi imamo parcelo zgoraj. Spodnji sosed je poglobil svojo parcelo za dostop do svoje hiše v globino 2,5 m. Sedaj se zemlja zelo posipa dol in od nas zahteva, da mi zgradimo škarpo. Prosim, če jasno napišete, kdo mora v tem primeru narediti škarpo, ker sem sama že prebrala SPZ in 85. člen, kjer točno piše o prepovedi poglabljanja. ... (SLONEP)
Dovoljenja za postavitev vkopane lope (Nina)
Zanima me, kakšni so pogoji za postavitev zemljanke oziroma v zemljo vkopane, od hiše ločene manjše kleti, pokrite z zemljo? Po stari zakonodaji je bila menda gradnja zemljanke možna, v novi pa je nisem zasledila nikjer. Uporabljali bi jo za shranjevanje orodja in drv ter morda kot manjši dodatni delovni prostor (miza). Če je ni mogoče zgraditi kot zemljanko, bi se dalo vsaj npr. postaviti napol vkopano drvarnico in jo zasuti z zemljo? Stala bi namreč na nagnjenem terenu, v jarku, ki je ostal od stare poti čez parcelo in ker nam ni v interesu izgubiti še dodatne uporabne zelene površine. Za zasipanje oziroma izravnavo jarka pa bi potrebovali veliko materiala, zato bi nam bila takšna opcija stavbe z zeleno/zemeljsko streho najboljša izbira. ... (SLONEP)
Kako odpraviti kondenz na nadstrešku? (GapsoN)
Postavil sem lesen nadstrešek, ki sem ga pokril s kovinsko kritino. Zdaj pozimi opažam, da kondenz, ki nastane čez dan, kaplja na avto, kjer že čez dan zmrzne. Zanima me, kakšno toplotno izolacijo mi svetujete, da na naj položim pod obstoječo streho? Sam razmišljam o stiroporu debeline 4 - 5 cm. Ta debelina bi lepo sedla med letve, na katere je pritrjena streha. Je potem potrebno dodati še kakšno PVC folijo? Mi svetujete, da stiropor prilepim na streho? Ali naj raje s spodnje strani pribijem dodatne letve? Naj raje uporabim kaj drugega? ... (SLONEP)
Višina žive meje? (robi)
Imam vprašanje, v naselju v katerem so vrstne hiše, me zanima, koliko je lahko visoka živa meja na ovinku oz. na vogalu parcele, ki meji na sosedovo, da z višino žive meje ne oviraš soseda in mu onemogočaš pogled varne vožnje oz. vožnje z avtom na ulico? ... (SLONEP)
Ali potrebujem gradbeno dovoljenje za vrtno lopo? (gradbeno dovoljenje)
Ali je potrebno gradbeno dovoljenje za vrtno lopo 5 m krat 5 m? ... (SLONEP)
Ali lahko zahtevam odmik ograje? (aljoša)
S sosedom imava postavljeno žičnato ograjo na meji. Sedaj pa sva se skregala, zato me zanima, če lahko zahtevam, da ograjo prestavi pol metra od meje. Žičnata ograja je postavljena približno 10 let. ... (SLONEP)
Iz česa zidati nadstrešek? (Božo)
Imam lesen nadstrešek, ki bi ga rad z dveh strani zaprl oz. izdelal steno. Problem je v tem, ker ga ne bi rad obil z lesom ampak s kakšnim drugim materialom, ki bi ga kasneje prebarval v barvi hišne fasade. Prosil bi za nasvet, kakšen material naj uporabim. ... (SLONEP)
Kje kupiti stenski emajliran umivalnik za vrt? (Danica)
Že nekaj časa z možem neuspešno iščeva stenski emajlirani vrtni umivalnik. Žal so na voljo samo litoželezni in cementni. Pred leti sva ga videla v neki nemški reviji (katalogu) pa se žal ne moreva spomniti naslova. Če je vam znano, kje bi lahko tak umivalnik dobila, vas prosiva za naslov. ... (SLONEP)
Višina žive meje? (tanja)
Koliko je lahko visoka živa meja tik ob makadamski občinski cesti. Živa meja raste ob ovinku tako, da je vidljivost za nasproti vozeče avtomobile zelo slaba oziroma je sploh ni. ... (SLONEP)
Nadstrešek oz. garaža ob hiši? (Mitjap)
Odločam se, da bi naredil lesen montažni nadstrešek, ki bi bil eventuelno zaprt ob strani in bi se držal obstoječega objekta, v tem primeru hiše. Površina bi bila okrog 50 m2 in bi služil kot nadstrešek oz. garaža za avtomobile. Katera dovoljenja potrebujem, ali zadostuje samo lokacijska informacija in ali potrebujem soglasje soseda, ker bi bil rob nadstreška oddaljen samo 30 cm od meje.  ... (SLONEP)
Odstopanje od gabaritov iz gradbenega dovoljenja? (andrej)
Pridobili smo gradbeno dovoljenje za enostavni objekt ograjni zid. V dovoljenju je zapisano, da je odmik od pločnika 0,5 m, mi smo zgradili zid in na enem delu izvedli odmik 0,4 m, potem nas je obiskal inšpektor in prepovedal, da se gradnja nadaljuje, ker, da ni izvedeno po gradbenem dovoljenju. Prav tako je izmeril višino in izjavil, da je zid 20 cm previsok. Zanima me, ali so dovoljena kakšna odstopanja, ker teren ni idealno raven in lahko odmeriš 170 cm ali 150 cm odvisno, kje meriš, kota od katere se višino meri pa v dovoljenju ni določena.... (SLONEP)
Dovoljenje za gradnjo čebelnjaka? (masler)
Želim postaviti dva čebelnjaka v okolici Zagaja, v občini Bistrica ob Sotli. Zanima me, ali potrebujem dovoljenje za postavitev in za kako velikega ne potrebujem gradbenega dovoljenja. ... (SLONEP)
Gradnja škarpe? (gradnja škarpe)
Zanima me, če lahko zgradim škarpo do višine 1,2 m ter na njo zlagam sidrne cvetlične lončke v višini 1,6 m. Ali za tako obliko potrebujemo samo lokacijsko informacijo ter soglasje soseda, ali se taka oblika že šteje kot gradnja, za katero je potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje? ... (SLONEP)
Kakšne so posledice vrtanja lukenj v fasado? (P.)
  Ob hiši želimo postaviti leseno konstrukcijo za vrtnice, ki bi jo z vijaki pritrdili na steno hiše oziroma garaže. Zanima me, ali je dobro v fasado, ki v tem delu ni izolirana s stiroporjem, vrtati luknje oziroma, kakšne so lahko posledice? ... (SLONEP)
Kje kupiti kip boginje Kali? (kali)
Zanima me, kje bi lahko kupila večji kip boginje Kali? ... (SLONEP)
Ali lahko imamo zid na meji? (Mojca R.)
Pozdravljeni! V naši upravni enoti je v lokacijski informaciji napisano, da se mejni zidovi lahko postavljajo na mejo parcel. Kaj to pomeni: da sosedje lahko brez našega dovoljenja na mejni črti zgradijo zid? Kako visok? Lahko posadijo na mejo tudi živo mejo? Hvala in lep pozdrav.... (SLONEP)
Dovoljena višina žive meje? (dušan)
Zanima me, koliko je lahko visoka medsosedska živa meja (ciprese)?... (SLONEP)
Kaj narediti z odpadnimi barvami za fasado in drugimi odpadki od barv? (S.S.)
Prosim za nasvet. Delala sam fasado in mi je ostalo 6 posod od barve. Kaj naj naredim z njim? Prosim za odgovor. Hvala.... (SLONEP)
Katero ograjo postaviti ob živi meji, da bo preprečevala psu prehod? (Ana)
Parcelo imamo ograjeno z živo mejo, sedaj pa smo dobili psa in nas zanima, kako in katero ograjo namestiti poleg žive meje, ki bi preprečila psu pobeg. Živa meja raste na terenu, ki je nagnjen do 5 stopinj. ... (SLONEP)
Kolikšni so stroški postavitve zimskega vrta? (Lara)
Kakšna je okvirna skupna cena celotne izdelave zimskega vrta najvišje kakovosti, ki je sicer le podaljšek obstoječe stavbe in se nadaljuje v vrt. Zimski vrt naj bi služil kot dnevna soba v uporabi celo leto, zato mora biti primerno izoliran. Tloris 5 m x 6 m (pravokotnik), steklena površina streha + 2 steni (5 m + 6 m), okvirji iz umetne mase. Tla: glede na to, da je sedaj na tem mestu peščeno dvorišče je potrebna izdelava tudi celotne osnove. Zanima me le okvirna cena (zgornja meja) celotne investicije, saj razmišljamo o izvedbi, vendar nimamo izkušenj s podobnimi investicijami in ne vemo, kaj to finančno pomeni. Hkrati pa me zanima, kako se zimski vrt v taki izvedbi obnese, ko pride do čiščenja steklenih površin - posebno streha. Ali je opazna vsaka kaplja dežja, oz. je steklo primerno zaščiteno, da ni potrebno stalno čiščenje? Najlepša hvala!... (SLONEP)
Kdo bi sezidal letno kuhinjo iz stare opeke? (letna kuhinja)
Rada bi si iz stare opečne opeke postavila tako imenovano letno kuhinjo na prostem. Kje najti mojstra za nasvet in izdelavo?... (SLONEP)
Kje kupiti tobogan? (AA)
Zanima me, kdo izdeluje, oz. kje bi lahko kupil tobogan, takšnega kot so na otroških igriščih, vendar samo drsni del brez konstrukcije?... (SLONEP)
Koliko od vodnjaka naj posadim živo mejo? (Andrej)
Pozdravljeni, na vrtu pred hišo imam ob meji parcele vodnjak. zanima me koliko stran od vodnjaka lahko posadim živo mejo in kakšno, da mi le-ta nebi poškodovala vodnjaka. Vodnjak je zidan iz kamna. Želja je da bi sadil živo mejo okoli 40 cm od vodnjaka, visoko okoli 2 m. Za pomoč se vam vnaprej zahvaljujem.... (SLONEP)
Kolikšna je lahko višina vrtne ograje? (Mejaš)
Želel bi postaviti vrtno ograjo, ki bi razmejila moj vrt od sosedovega. Sosed se s postavitvijo ograje strinja. Zanima pa me, v kakšni maksimalni višini lahko postavim ograjo. Sem iz Ljubljane (Zgornja šiška).... (SLONEP)
S kakšnim materialom obleči betonska tla, da bodo odporna na zmrzal? (Matej)
Poleg hiše imam okoli 50 m2 velik betonski prostor, na katerem je senčnica, del pa je namenjen za postavitev manjšega bazena. Zanima s kakšnim materialom (kakšno maso) ali s kašnim postopkom, bi oblekel tla, da bi bila dovolj odporna proti zmrzali in ne bi drsela. Hvala za odgovor. ... (SLONEP)
Kako narediti pot, da bo prenesla večje obremenitve? (Franček)
Na večji parceli bom gradil hišo, ki bo od ceste odmaknjena 200 m. Zanima me kako naj naredim pot, da se ne bo pogrezala, tudi če bodo po njej vozili težki tovornjaki (med gradnjo). Med gradnjo bi bila pot makedamska, kasneje pa bi rad imel ali asfaltno ali iz betonskih tlakovcev. Bo asfalt, ki je verjetno cenejši od tlakovcev, zdržal dlje časa kot betonski tlakovci? Ceste po katerih se vozim razpadejo že po nekaj letih in so polne udarnih jam. ... (SLONEP)
Ali lahko zgradim vrtno lopo? (Perko)
V začetku leta 2006 sem pridobila lokacijsko informacijo za gradnjo vrtne hišice oziroma lope. Na parceli, ki je predvidena za gradnjo vikend hišic, ni objekta z gradbenim dovoljenjem. Ker imamo probleme z vpisom služnostne poti, za zdaj gradbenega dovoljenja ne moremo pridobiti in lahko gradimo le vrtno lopo. Zanima me, če je lokacijska informacija še veljavna, ker ni navezana na že obstoječo stavbo z gradbenim dovoljenjem. Podatki o velikosti pa so, da lahko obsega 30 kvadratnih metrov talne površine. Hvala za odgovor. ... (SLONEP)
Stran: 1 2 3
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog