Zidovi in škarpe

Včasih so bili zidovi namenjeni predvsem razmejevanju lastnine, danes pa dobivajo večji pomen kot okrasni elementi in funkcionalne gradnje. Ravne vrtove lahko s pomočjo podpornih zidov in suhozidov zanimivo razgibamo. V vrtovih na strmih bregovih, pa so zidovi potrebni iz čisto praktičnih razlogov; utrjujejo brežine, omogočajo gradnjo teras,… Zidove gradimo po tehtnem premisleku, saj njihova gradnja ni poceni. Pri višjih zidovih moramo poleg gradbenega dovoljenja in priglasitve del, napraviti tudi statični izračun.

Pri gradnji se uporabljajo različni materiali. Uporablja se opeka, betonski zidaki, kamnite plošče in betonski ograjniki, ki predstavljajo alternativo. Pri nakupu materiala se moramo prepričati, da je primeren za postavitev na prostem (odpornost na temperaturne spremembe in vodo).

Zidove lahko obdamo z zelenjem. Suhozidovi so primerni tudi za gojenje alpskih rastlin, če pustimo dovolj prostora za njihovo zasaditev. Če imamo lep zid ali škarpo ne zasadimo toliko zelenja, da se skrije očem. Raje ga primerno vključimo v vrt.

Vsak zid potrebuje trdne temelje. Zidovi nižji od enega metra ne potrebujejo globokih in masivnih temeljev. Načeloma velja, da naj bo temelj dva do trikrat širši od zidu. Zidovi višji od 1 metra potrebujejo ojačevalne stebre vsake 2,5 metra.

Namesto kamna, opeke in betona lahko uporabimo tudi les. Dobro impregniran les lahko uporabimo za postavitev sten, zidove ob gredah in utrditev brežin. Posebej primerni so železniški pragovi, ki lahko tvorijo zanimive oblike.
Dodaj v:
PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog