Vodič

Vrtna pot - privlačne ideje

 


Vrtna pot nima zgolj funkcionalne naloge, zaradi katere nam pomaga priti iz enega dela vrta v drugega, temveč tudi estetsko – od nje je v veliki meri odvisen videz našega vrta. Pot mora biti usklajena s celotnim stilom vrta, ta pa se mora seveda skladati z arhitekturo hiše.

Praktične nasvete o tem, kako urediti vrtne poti lahko najdete v vodiči o vrtnih poteh, tu pa vam ponujamo nekaj čudovitih idej, ki vas bodo prepričale, da je pot lahko eden najbolj zanimivih elementov v vrtu.

Pričnimo s tistim, kar je večini Slovencev najbližje - s tlakovci. Ti so primerni tako za dovozno pot kot tudi dvoriščni prostor ali teraso, pa tudi za vrtno pot. Tlakovce pri nas večina ljudi uporabi zato, ker v vrtu ne želijo betonirati, vendar je možno brez uporabe betona urediti tudi marsikatero drugačno pot.

Če se odločite za tlakovce, ker želite vedno popolnoma urejen videz poti, bodite domiselni vsaj pri izbiri barv in oblik. S polganjem tlakovcev različnih oblik, lahko ustvarite različne vzorce. Prav tako nikjer ne piše da morajo biti tlakovci enobarvni, še manj pa, da morajo biti barvno vsi enaki. Tudi kombinacija različnih barv je lahko čudovita - tako kot sestavljanka modrih, rumenih, oranžnih in rdečih tlakovcev na fotografiji. (Ne pozabite, da tlakovci pod vremenskimi vplivi kmalu izgubijo intenzivno barvo, tako da bodo odtenki v nekaj letih precej bolj nežni.) Tlakovci so primerni predvsem za vrtove, kjer vam ni pomemben "naraven" videz, temveč bolj videz vrta ob mestni vili.

Tlakovcem precej podobno je polaganje ploščatih kamnov, za katere je ravno tako potrebno poskrbeti za razliko v nivoju med terenom za pot in preostankom vrta, vendar pa je debelina kamnitih plošč običajno manjša kot debelina tlakovcev, zato je s pripravo nekoliko manj dela.

Kamnite plošče so zelo naravnega videza in so primerne predvsem za vrtove, v katerih si želimo nekoliko bolj podeželski stil. Prostor med ploščami je najbolje zapolniti s peskom, vendar bo to zahtevalo nekaj vzdrževanja, saj bo iz tega sčasoma pričelo poganjati rastlinje - razen, če je pot v izrazito senčnem delu vrta, kjer so bodo "razpoke" med ploščami verjetno obrasle z mahom.

Slabost plošč je v tem, da zaradi neenakomerne površine na njih ne bodo uživali otroci - vožnja s poganjalcem ali rolerji je precej neprijetna. Ravno tako je treba biti pri kamnitih ploščah zelo pozoren pozimi, saj lahko ob hladnem vremenu zaradi ledu pride do zdrsev in padcev.

Vam je bolj pomemben zanimiv videz kot to, da ob ustvarjanju poti v vrt ni potrebno vnašati betona? Potem se lahko odločite za pot z betonsko osnovo, v katero nato vdelate različne materiale. Čebo pot speljana ravno, boste imeli pri polaganju betonske odnove nekoliko manj delaa kot pri zaviti poti, kot je ta na sliki - vsekakorpa vijugasta pot lepše sledi drevesom in grmičevju v vrtu, poleg tega pa je tudi videti zanimivo (lahko birekli celo pravljično).

V beton lahko vzidate že pripravljene kamnite ali betonske plošče različnih barv in vzorcev, zelo pestro pa bo videti pot, v katero boste vdelali kamne, na primer savski prodec.

Težava pri izdelavi takšne poti je le v tem, da vzame kar precej časa, saj je treba vsak kamen dejansko položiti na svoje mesto. Če imate voljo in čas, se vam to vsekakor izplača, sicer pa bo vijugasta pot skoraj enako privlačna tudi, če v beton vzidate nekoliko večje elemente.

Beton ali kamni? Pravzaprav je vseeno. Področja zelenice, kjer želite imeti trdno pot, razdeljeno v manjše ploskve, ki so videti kot potrosene v travo, bo treba sprva nekoliko poglobiti, nato pa vanje vliti beton ali položiti kamnite plošče različnih oblik in velikosti. Prednost takšne poti je, da lahko uporabite kamnite plošče različnih nepravilnih oblik.

Plošče so lahko nekoliko nad nivojem zelenice, vsekakor pa vam priporočamo, da so nižje od nivoja zelenice - tako ne boste imeli težav z njimi pri košenju, saj boste lahko s kosilnico enostavno zapeljali preko njih in tako enostavno pokosili travo, ki raste med ploščami. Če boste namesto kamnitih plošč uporabili betonske, jih lahko rano tako poljubno oblikujete, lahko pa se odločite tudi za dodatek kamnčkov, ki bodo naredili pot barvito in zato še bolj zanimivo. In nenazadnje - tudi barvane betonske plošče pridejo v poštev.

Enako kot lahko v zelenico vdelate kamnite ali betonske plošče, lahko vdelate tudi star les. Tako bo vaš vrt videti precej podeželski in nekoliko rustikalen.

Včasih so v vrtovih po sloveniji veliko uporabljali odslužene železniške pragove, danes pa vemo, da to ni preveč priporočljivo, saj so ti polni olj in drugih škodljivih snovi. Bolje je torej, da položite stare lesene deske, ki jih dobite kje drugje. In pri tem seveda ne glejte na kakovost lesa - ker bo ta ves čas zunaj in pod vremenskimi vplivi, se bo kmaalu izrabil in sam po sebi dobil "starinski" videz, saj ga bodo "obdelali" dež, vlaga iz prsti in sončni žarki. Les lahko sicer vsako leto vsaj na površini prebarvate, vendar bo takšno vzdrževanje precej zahtevno in drago, zato se je bolje sprijazniti s "starinskim" videzom in pustiti naravi, da nanj vpliva po svoje.

Nikjer ne piše, da mora biti lesena pot izdelana ravno iz lesenih desk ter vdelana v zelenico. Če imate lasten gozd ali podrto drevo, lahko hlodovino narežete tudi na kolute, jih zaščitite z barvo ali premazom, ter jih lepo razporedite po področju, namenjenemu poti. Okoli lesenih kolutov lahko razporedite kamenčke, pesek, ali pa celo pustite, da se razraste mah (ki pa ga bo treba vsake toliko nekoliko odstraniti, da ne preraste lesenih "stopnic").

Pot iz lesenih kolutov bo videti naravno in zelo domiselno, primerna pa je zlasti za vrtove na podeželju ter vrtove, ki sledijo načelom urejanja po feng-šuju. Takšna pot pa bo imela še eno prednost - izjemno se je bodo razveselili otroci, ki bodo v njej videli nov prostor za domišljijsko igro - nič ni namreč bolj zabavno kot skakanje z enega koluta na drugega, pri čemer se lahko trudiš, da ne padeš na pesek, ki med igro predstavlja širen ocean, v katerem plavajo morski pssi ...

Ste kdaj pomislili, da bi za vrtne poti kombinirali večje število različnih naravnih materialov?

Takšen način oblikovanja je gotovo poznan tistim, ki želijo urejenost svojega doma (in tudi vrta) po principih feng-šuja. Da bi dosegli kar najboljšo usklajenost in harmoničnost, zato tudi v vrtu uporabijo različne elemente: les, vodo, kamen in tako naprej. Seveda pa je za pravilno razporeditev po feng-šuju potrebno upoštevati tudi položaj posameznega elementa. 

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog