Vodič

Hladni rastlinjaki

Če imate rastlinjak ali nameravate kaliti semena v notranjosti hiše, je hladni rastlinjak pripraven prostor, na katerem lahko utrdite rastline, preden jih presadite na stalno mesto na prostem.

Hladni rastlinjak ne bi smel biti nikoli prazen. Med zimo ga lahko na primer uporabite za zaščito cvetače, ki jo zgodaj spomladi presadite na prosto, spomladi pa za solato, ki je tedaj v trgovinah še draga. Semena čebule in solate lahko posejete pozimi, dva meseca prej kot na prostem. Potem ko čebulo in solato presadite na prosto, lahko njuno mesto pozno spomladi zasedeta navadni in laški fižol. Ko tudi ta dva presadite na prosto, ju zamenjajo kumare ali melone, ki lahko poleti v hladnem rastlinjaku tudi dozorijo. Ko je pridelek pobran, je čas za začetek novega cikla in sejanje cvetače in solate, ki bosta v hladnem rastlinjaku prezimili. Če se odločite, da v hladnem rastlinjaku položile tudi kable za ogrevanje zemlje in zraka, lahko hladni rastlinjak postane majhen navadni rastlinjak, tako da se možnosti za njegovo uporabo še povečajo.


Vrste hladnih rastlinjakov

Naprodaj so hladni rastlinjaki različnih velikosti, pa tudi različne izdelave. Nekateri so izdelani iz zastekljenih lesenih okvirov, drugi imajo kovinske okvire, v katere je vstavljeno steklo ali pa plošče iz polivinilklorida, nekateri pa imajo okvire iz povsem prozorne plastike. Vsaka vrsta ima tako dobre kot slabe lastnosti.

Leseni okvir


Če so zastekljeni, najbolje ohranjajo toploto. Večina je narejenih iz cedrovega lesa, ki je po naravi odporen proti gnitju in napadom žuželk. Trajajo dolga leta, vendar so nekoliko dražji kot druge vrste hladnih rastlinjakov.

Kovinski okviri


Na te je mogoče namestiti steklene ali akrilne šipe. Akrilne so cenejše in primernejše za vrt v katerem se otroci igrajo z žogo. Aluminijasti okviri so lahki, tako da jih zlahka prenašate z enega konca vrta na drugega in jih ni treba vzdrževati.

Galvanizirani železni okviri stanejo približno toliko kot aluminijasti in jih prav tako zlahka prenašate, čeprav so nekoliko težji od aluminijastih.

Plastični okviri


Ti so najcenejši in prepuščajo največ svetlobe, vendar ponoči hitro izgubijo toploto. Zato so koristnejši v kratkih in toplejših pomladnih nočeh kot pozimi.

Doma izdelani hladni rastlinjaki


Preprost rastlinjak lahko naredite tudi iz starih kosov lesa, nekaj žičnate mreže in debelega politena. Pripravna oblika je kvadrat s stranico 1 m in 40 cm visoko hrbtno stranico ter 30 cm visoko prednjo stranico. Prek okvira polotite žičnato mrežo, prek nje pa politen, ki ga s sponkami pripnite nanjo. Žičnata mreže prepreči, da bi se politen povesil pod težo dežja. Do rastlin lahko pridete tako, da žičnato mrežo s politenom odkrijete na stran.

Izbira mesta in vzdrževanje

Izberite sončno mesto v zavetju. Če ima rastlinjak le en sam poševen zastekljen pokrov, ga obrnite proti jugu.
Zemljo temeljito pripravite nekaj tednov pred posaditvijo, tako da jo pognojite z dobro zgnitim gnojem ali kompostom. Primerna količina je eno vedro na kvadratni meter. Tik pred posaditvijo v zemljo pograbite še po 90 g splošnega gnojila in  polovico vedra vlažnega šotnega nadomestka na kvadratni meter. Gnoj in šotni nadomestek  zagotovita, da je zemlja dovolj vlažna za prezimovanje pridelkov, ki jih ne smete zalivati, dokler spomladi ne začnejo rasti.

Pozno pozimi in zgodaj spomladi izboljšajte ohranjanje toplote v kovinskem rastlinjaku tako, da notranje stene rastlinjaka obložite s ploščami polistirena ali pa na zunanji strani stranic rastlinjaka nasujete zemljo. Med zmrzaljo prozorne dele hladnega rastlinjaka prekrijte z vrečevino ali podobnim materialom, ki ga podnevi odstranite. Med vročim vremenom pokrov rastlinjaka odprite, da v rastlinjak prodre svež zrak, ponoči pa ga spet zaprite. Potem ko hladni rastlinjak posejete  ali posadite, poskrbite za zaščito pred slinarji. Bodite pozorni tudi na druge škodljivce, ko rastline rastejo.

Gojenje v ogrevanem rastlinjaku


Če nimate denarja ali prostora za navadni rastlinjak, je ogrevan hladni rastlinjak dober nadomestek. Uporabljajte ga skupaj z neogrevanimi hladnimi rastlinjaki in pokrovi, v katerih rastline utrdite, preden jih posadite na končno mesto na prostem.

Kabli za ogrevanje, položeni pod površino zemlje, pospešijo rast zgodnjih pridelkov in omogočajo, da sejete vsaj en mesec prej kot na prostem. Kljub temu pa to ne zagotovi popolne zaščite pred zmrzaljo. Ob hladnih nočeh prozorne dele rastlinjaka prekrijte z več plastmi koprene ali kakšnega drugega izolacijskega materiala.

Lahko pa na notranje stene rastlinjaka vgradite tudi kable za ogrevanje zraka, ki dopolnijo kable, ki rastlinjak grejejo pod zemljo, tako da je dovolj dobro zaščiten pred zmrzaljo.


Les ali kovina?

Les, ki pomaga ohranjati toploto, je treba vsako leto ali vsako drugo leto prebarvati s sredstvom za zaščito lesa. Večina lesenih rastlinjakov ima drsne pokrove, le nekateri imajo tečaje. V aluminijastem hladnem rastlinjaku so stranice včasih prevlečene s kovino, včasih pa zastekljene. Steklene stranke so idealne za pomladni in poletni pridelek, vendar so hladnejše pozimi.

Več: http://www.emka.si/hrana-z-domacega-vrta/PR/1241828,13227

Vir: Hrana z domačega vrta, Založba Mladinska knjiga

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog
Prijavite se na
brezplačne E-novice
Sejmi in prireditve

Flormart

26.09.2019 - 28.09.2019 Mednarodna krajinska arhitektura in zelena infrastruktura.

Jesenski sejem Komenda 2019

04.10.2019 - 06.10.2019 Kmetijsko obrtni sejem.

Anketa

Moja hiša potrebuje