Vodič

Postavitev preproste lesene ograje

Najtežje delo pri postavljanju ograje je kopanje lukenj. Samo postavljanje gre hitro. Poleg lopate potrebujemo še krožno žago, nekaj mizarskega orodja in žeblje.

Ograje so različnih oblik, vendar so vse zgrajene iz enakih osnovnih členov: stebrov, veznih lat in desk ali palic, ki predstavljajo ograjo in so vpete na vezne late. Sestavne dele ograje lahko kupimo ali izdelamo sami. Lastna izdelava delov ograje nam omogoča uresničevanje vseh idej.

Preden se lotimo postavljanja ograje, preverimo na upravni enoti, na oddelku za okolje in prostor, kakšne so zahteve glede ograje. Nato si temeljito ogledamo teren in izmerimo dolžino ograje, da bomo vedeli, koliko lesa potrebujemo. Na nagnjenem terenu moramo upoštevati nagib.

Pred začetkom del, les dobro zaščitimo. Nato se lotimo postavljanja.

1. Postavimo stebre
Izkopljemo luknjo in vanjo postavimo lesen steber. Začnemo s končnimi stebri. Povežemo jih z vrvico, ki nam bo pomagala, da bomo vmesne stebre postavili v isti liniji. S pomočjo vodne tehtnice naravnamo stebre, da so povsem navpično. Steber stabiliziramo s pomočjo majhnih deščic, ki jih zataknemo med steber in zemljo v luknji.

2. Dodamo beton
V luknjo natresemo beton. Potlačimo ga, da ne ostanejo v njem zračni žepi. Vrh oblikujemo tako, da bo voda odtekala proč od lesa. Ko se beton strdi, odžagamo steber na želeno višino in vrh oblikujemo tako, da se bo zadrževala deževnica (v obliki strehe).

3. Vgradimo vezne late
Late pripnemo na stebre. Lahko jih pribijemo, ali pa uporabimo posebne galvaniziran nosilce. Z vodno tehtnico poskrbimo, da so late v vodoravnem položaju.

4. Zaključek
Na vezni lati si označim mesto za vsako ograjno desko. S pomočjo majhnih deščic bomo vzdrževali enakomerno razdaljo med deskami. Pomočnik naj skrbi za navpični položaj desk, medtem, ko jih pribijamo z žeblji. Čisto na koncu po potrebi ograjo prebarvamo oz. zaščitimo.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog