Vodič

Klop za sprostitev na vrtuVsak vrt je možno izboljšati z vrtno klopjo, ki naredi vrt še bolj uporaben. Na klop ne boste sedli le takrat, ko si boste hoteli nekoliko oddahniti med delom, temveč lahko nanjo tudi sedete s prijatelji in poklepetate, ali pa na najej prebirate knjige in se nastavljate sončnim žarkom. Kakor koli – vrt s klopjo bo precej bolj uporaben, poleg tega pa tudi lepši.

Kako izbrati klop?

Izberite lokacijo. Klop je dobro postaviti nekam, kjer bo v zavetju in bo poleti dovolj sence zaradi rastlinja, vendar upoštevajte tudi rast rastlinja – drevesa in grmovnice hitro zrasejo, zato bo klop morda potrebno nekoč umakniti.

Izberite klop primerne dimenzije – za preveliko morda ne boste imeli prostora, premajhna ne bo udobna.

Izberite stil in material. Klop se mora ujemati z vašim vrtom. V vrte z veliko cvetočega rastlinja se lepo podajo nekoliko bolj »romantične« klopi, v moderne vrtove pa bolj preproste, ki spominjajo na »japonski« stil. Od stila je odvisen tudi material – klasični vrtovi so lepši, če je klop v njih lesena ali pletena, moderni vrtovi pa imajo radi tudi klopi in ravnih kamnitih blokov.

Pri izbiri materiala ne pozabite na podnebje in to, ali boste klop pozimi pospravili ali ne, ali jo boste vsako pomlad prebarvali, zaščitili s premazom … Če bo klop treba pospravljati, izberite lahke materiale, na primer ratan ali plastiko.

Material vpliva tudi na udobnost klopi. Pri krajšem sedenju seveda ni težav, a če želite na klop leči in prebrati knjigo, je najbolje imeti klop, ki je po občutku »topla«, poleg tega pa jo boste morali še obložiti s kakšno blazino.

IdejePovsem običajna lesena klop dobi druge dimenzije, če dodamo nekaj okrasnih blazin. Te lahko s svojo obliko in vzorci takoj ustvarijo poseben stil, na primer orientalski.Klasično leseno klop lahko poživimo, s tem pa poživimo tudi vrt – ne razmišljajte zgolj o naravnih barvah lesa, temveč tudi o barvah cvetja.Če veste, da boste na klopi preživeli več časa oziroma bo to vaš poletni prostor za druženje, je najbolje tlakovati tla v okolici. Klopi lahko dodate tudi masivne stole v enakem dizajnu, da vas bo na vrtu lahko uživalo več.Manjše pletene klopi lahko ravno tako polepšajo vrt, še zlasti, če jih prebarvate v belo ali v pastelne barve. Ne pozabite – takšno klop je treba pozimi pospraviti.Vrtna klop je pravzaprav lahko tudi gugalnica. Tako bo sproščanje še prijetnejše.Moderna kovinska klop z blazinami, zastor iz bambusa, ter mizice iz debel. Popolnoma naravno, a hkrati moderno in prijetno. Počitka na takšni klopi se gotovo ne bi nihče branil.Klop je lahko tudi del škarpe na vrtu. Dovolj je nekaj rož, barve in blazin, pa že nastane prijeten kotiček za počitek ali druženje.

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog