Vodič

Sodoben vrtni paviljon

 

Za poletno razvajanje na vrtu, počitek in senco so se od nekdaj uporabljali paviljoni, ki nimajo zgolj uporabne, temveč tudi estetsko funkcijo. Za zadovoljitev sodobne estetike pa seveda nič več ne uporabljamo starinskih osem-kotnih paviljonov iz izrezljanega lesa in s strešniki iz kamna – orientalski in klasični videz sta se umaknila sodobnemu in futurističnemu.
Vrtni paviljon v sodobni izvedbi si lahko privošči prav vsakdo – nenazadnje ga lahko z malo spretnosti postavimo popolnoma sami.

O čem morate razmisliti za postavitev sodobnega paviljona?

Lokacija

Na svojem vrtu izberite prostor v zavetju. Sodobni paviljoni so odprti in za zaščito pred pogledi uporabljajo platna oziroma zavese – te bodo na vetru plapolale.

Paviljon naj stoji poleg rastlinja, ne pa pod drevjem. Količino sončnih žarkov oziroma sence boste regulirali z uporabo platen ali pergole. Pri postavitvi pod drevesa obstaja možnost, da na vas ob vetru pade veja, na krožnik na mizi pade storž, da vam bo v kozarce s pijačo nosilo iglice, listje in žuželke.

Ni nujno, da stoji paviljon popolnoma na odprtem. Z eno stranjo ga lahko potisnete ob steno in si tako tudi olajšate postavitev.

Priprava tal

Pripravite tla za paviljon. Če boste paviljon postavili kar na travo, se vam bodo v zelenici naredile »luknje«, zato vam priporočamo, da naredite lesen pod. Če boste paviljon postavili poleg zidu, je lahko pod iz enakega materiala kot zid.

Mere in oblike

Mere paviljona določite glede na to, kaj boste v paviljon postavili. Minimalna velikost paviljona, ki zadošča za mizico in štiri stole, naj bi bila vsaj 200 x 200 cm. Če boste pod paviljon postavili udobnejše fotelje, ležalnike, mizo za poletna kosila in večerne zabave, boste potrebovali več prostora.

Najbolj enostavno je, če je paviljon kvadraten, vendar boste na spletu gotovo našli tudi ideje za drugačne oblike: trikotne, polkrožne, okrogle … Pri zahtevnejših oblikah je možnost postavitve »naredi sam« seveda že vprašljiva.
 

 

Materiali

Najbolj enostavno je sodoben paviljon postaviti iz aluminija ali lesa. Če ga boste postavljali sami, je najbolje, da se odločite za les. Pri tem velja poudariti, da bo paviljon preko zime zunaj, na vlagi, dežju in snegu, zato lahko izberete tudi kakovostnejši les. Vsekakor ne pozabite, da ga je treba zaščititi s kakovostnim premazom, ki pomaga pri obstojnosti na vlagi!

Za spajanje lesa uporabite vijake, ki so ravno tako primerni za uporabo zunaj in ne bodo zarjaveli.

Ustvarjanje sence

Ko enkrat iz lesa postavite ogrodje za »kvader«, se je potrebno odločiti, kako boste poskrbeli za senco. Najbolj enostavno je, da na »strešni del« položite še nekaj lesenih desk, med katerimi se lahko poleti razrastejo plezalke. Tako boste imeli naravno senco oziroma si pomagali kar s pergolo.

Druga možnost je uporaba zaves in platen. Za strešno platno uporabite kakovosten material, ki se sicer uporablja za tende in roloje, saj mora biti odporen na vremenske vplive – sicer bo prehitro obledel od sonca, prepuščal dež in se v vetru potrgal. Platno je lahko nameščeno fiksno, še bolje pa je, da uporabite vodila in ga tako lahko zapirate in odpirate – s tem prilagajate količino sončnih žarkov oziroma platno hitro pospravite, kadar močneje piha veter.

Zavese so lahko tudi iz lahkotnejših materialov, vendar naj imajo na spodnji strani všit trak z utežmi, da ne bodo pretirano plapolale.

Pri platnu in zavesah se je najbolje odločiti za umirjene barve, na primer belo, bež in rjavo. Če izberete druge barve in vzorce, pa se vsekakor izogibajte temu, da bi bile zavese preveč pisane oziroma barvam kot je rumena – ta privlači žuželke.

Dodatki

Ko je paviljon gotov in vanj že postavite vrtno pohištvo, razmislite tudi o »dodatkih«. Do paviljona lahko napeljete elektriko in poskrbite za osvetlitev, lahko pa se odločite za uporabo lampijonov, solarnih svetilk ali sveč (v posodah, ki ščitijo pred vetrom). Na konstrukcijo paviljona lahko namestite visečo mrežo ali gugalnico, poleg klasičnih zaves lahko ob straneh obesite tudi »zavese« iz mreže, ki bodo zvečer ščitile pred komarji, s konstrukcije lahko v visečih posodah obesite lončnice …

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog