Vodič

Sajenje dreves in grmov v posode

Posode se odlično obnesejo za sajenje dreves in grmov na dvoriščnih in strešnih vrtovih ter terasah. Prav tako pa je takšen način primeren tudi za gojenje tistih vrst, ki potrebujejo posebne rastne pogoje.

Velikost posode za sajenje dreves naj bi znašala okrog petino drevesne višine. To naj bi zadostovalo za razvoj korenin, manjše nihanje temperature in ustrezno vlažnost. Dno posode mora biti obvezno odtočno za preprečevanje zastajanja odvečne vode. Da se luknje ne zamašijo, nanje nasujemo črepinje iz razbitih glinenih loncev in debelejši gramoz, temu pa naj sledi plast težke ilovnate zemlje z dodanim počasi topnim mineralnim gnojilom. Tako bodo posajene rastline preskrbljene s hranili, ki pa jih bomo dodajali tudi kasneje ob zalivanju. Večjim postavimo pred sajenjem ustrezno oporo, nato pa jih pripravimo in preverimo sadilno globino. Sadike iz vsebnikov posadimo tako globoko, kot so rasle že prej, na vrhu pa natrosimo še 3 cm debelo plast organske zastirke. Ta bo preprečevala zgostitev lončene prsti in pretirano izgubljanje vode.

drevesa v posodi na terasi
Drevesa v posodi so lahko lepa popestritev terase in jih lahko združimo z rožami.

Izbiramo lahko med sadikami z golimi koreninami in gojenimi v vsebnikih. Prve bomo sadili samo v času mirovanja od jeseni do pomladi, druge pa večji del leta. Sadikam z golimi koreninami te ustrezno skrajšamo, da se sadika lepo usede. Korenin ne upogibamo, ker lahko začnejo odmirati in trohneti. To pa je primerno okolje za razmnoževanje škodljivih talnih organizmov, ki se lotijo tudi zdravih delov rastline.

Za razliko od prosto rastočih rastlin imajo tiste v posodah manjše rastno okolje, zato so povsem odvisne od naše oskrbe. V prvi vrsti je tu mišljeno dodajanje vode in hranil, ki se v posodi hitro porabijo. Kljub temu, da rastline ne morejo brez vode, pa večina v posode sajenih rastlin trpi prav zaradi njene preobilice. Temu smo največkrat krivi sami zaradi prekomernega zalivanja ali pa smo posodo pred sajenjem sadik pomanjkljivo pripravili. Znaki motenj se najprej pokažejo na listju, ki se sprva suši na robovih, ob ne ukrepanju ali celo povečanem zalivanju misleč, da rastlinam vode primanjkuje, pa začnejo odpadati. Če do tega pride, bo stanje treba popraviti z zdravljenjem s fungicidi, presajanje rastlin sredi vegetacije pa bi lahko bilo celo usodno, zato ni priporočljivo.

drevesa v posodah
Drevesa v posodah lahko enostavno prestavljamo.

Pri drevju, posajenem v posodo, moramo skrbeti za redno dodajanje organske zastirke na vrhu. To je lahko lubje, lesni ostružki ali različni dekorativni dodatki. Vsako pomlad, še pred odganjanjem, odstranimo nekaj prsti z vrha do razraslih korenin in jo zamenjamo s svežo. Tej lahko predhodno dodamo tudi nekaj mineralnega gnojila, jo prekrijemo z zastirko in zalijemo. Poskrbeti moramo tudi za čimprejšnje odstranjevanje nepotrebnih poganjkov in usmerjanje rasti. Po petih letih pa rastline presadimo v isto ali večjo posodo z obnovo celotne rastne strukture od drenaže do dodajanja sveže prsti. Večjih dreves v velikih posodah zaradi njihove velikosti ne bomo mogli presajati, zato bo zadostovalo že redno vsakoletno menjavanje zgornje rastne plasti in dodajanje hranil.

Pri izboru drevja za sajenje v posode se odločamo za manjše vrste in sorte, tudi grme, ki jih nato vzgajamo kot manjša drevesa. Za to so primerne tako okrasne kot sadne vrste, njihov učinek pa bo še posebej izrazit, če jim bomo namenili lepo oblikovane in obarvane posode.

Besedilo: Robert Mabič

Vir: SLONEP

Dodaj v:

Preberite še:

PImenik ponudnikov AAKCIJE
KSLONEP katalog